Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen blev varnad om knivmannen

VARBERG. Knivmannen misstänks ha gått från dörr till dörr för att leta efter offer att attackera.

En kvinna i 85-årsåldern knivskars till döds i sin bostad och två personer skadades.

Vittnen såg hur mannen gick mot polisen - som drog vapen och sköt.

- Gärningsmannen skrek: "Jag har redan dödat någon så ni kan skjuta", säger en av de boende.

Den 24-årige mannen gav sig under söndagsförmiddagen ut i centrala Varberg och misstänks där ha attackerat flera personer med en kniv.

Hans första offer blev en 40-årig man, som angreps utomhus.

En dryg timme senare misstänks han ha slagit till igen, då mot en man i 20-årsåldern.

Samtidigt påträffade polisen en kvinna i 85-årsåldern, som blivit utsatt för samma gärningsman. Hon avled av skadorna i sitt hem.

På samma gata som 20-åringen blev attackerad konfronterade polisen den misstänkte gärningsmannen.

- Han vägrade släppa kniven och då avlossade polisen varningsskott och senare även verkanseld, säger Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens rotel för grova brott.

24-åringen fördes till sjukhus, men avled av skadorna. Han kommer från Stockholmsområdet och är inte tidigare dömd för brott.

Följde dramat från fönstret

Flera personer blev vittnen till skottlossningen. Carina Verdin, 45 och dottern Sandra Verdin, 16, såg dramat från fönstret.

- Jag såg ögonen på gärningsmannen, de var helt döda. Då säger han "jag har empati" och börjar gå mot polisen med kniven i högst hugg. Det var som att han befann sig i ett vakuum. Han reagerade inte på varningsskotten utan fortsatte bara att gå mot poliserna, säger Carina.

En annan boende blev vittne till dramat från sin balkong:

- Gärningsmannen skrek: "Jag har redan dödat någon så ni kan skjuta", säger vittnet.

Varnades om mannen

Polisen uppgav i natt att de varnats av 24-åringens vänner, som slog larm om att han mådde dåligt. De lämnade också ett signalement.

- Uppgiften var att han mådde dåligt och att de var oroliga för honom, säger Jonas Bergman, biträdande vakthavande befäl vid Hallands-polisen.

En polispatrull skickades, men mannen hittades inte förrän det var för sent.

Mannen misstänks ha sökt efter fler offer i området innan polisen hittade honom.

Han misstänks bland annat för att ha försökt att få en av grannarna till Mats Anderson, 59, att öppna dörren. Mats Andersson berättar att han senare fick besök av polisen, som uppmanade honom att hålla sig inne.

- Det blev ett intensivt ringande och det stod två poliser utanför. De frågade är allt okej. Håll er inne, lås dörrarna. Sedan kom de tillbaka flera gånger. Andra gången berättade de att det var en knivman i farten. Det här var en halvtimme före skotten. Otroligt att en sådan här skottlossning kan hända i lilla Varberg en söndagsförmiddag, säger han.

"En rar gammal dam"

Flera personer som kände den döda kvinnan i 85-årsåldern var i går mycket skakade av det som hänt.

- Det var en väldigt rar gammal dam. Snäll och trevlig på alla vis. Hon har bott i huset jättelänge. Vi hade kontakt som man har med grannar och växlade några ord ibland om vädret och ditt och datt, säger grannen Bengt Andersson, 39.

FAKTA

1. POLISEN LARMAS

Polisen får ett larm om att en person mår dåligt strax innan klockan 10. De skickas till Boråsvägen där en man springer nedför gatan. Polisen hinner inte fram innan första knivattacken.

2. FÖRSTA ATTACKEN

Den första knivattacken mot mannen i 40-årsåldern skedde på Gamla Kyrkbacken cirka klockan 10.00.

3. ANDRA ATTACKEN

Andra knivskärningen, då en man i 20-årsåldern angrips, sker på Lilla Drottninggatan klockan 11.16.

4. KVINNA ANFALLS

Samtidigt som polisen får in larmet om den andra knivskärningen hittas en kvinna i 85-årsåldern, som attackerats i sitt hem. Där avled hon av skadorna.

5. GÄRNINGSMANNEN GRIPS - OCH BLIR IHJÄLSKJUTEN AV POLISEN

Mannen konfronteras av polis på Lilla Drottninggatan 11.20. Mannen grips och skottskadas klockan 11.22. Mannen avlider på Varbergs sjukhus klockan 12.25.