Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Bilbränder ökar vid skolstarten

Under måndagskvällen sattes ett stort antal bilar i brand runt om i Västsverige.Foto: PRIVAT
Också i Högsbo var det bilbränder på måndagskvällen.Foto: HENRIK JANSSON

Innan måndagskvällens brandkaos hade stadsdelen Askim, Frölunda och Högsbo ett möte och konstaterade att sommaren varit lugn.

Historiskt sett har det varit oroligheter och bilbränder inför skolstarter – men aldrig i den här omfattningen i Västsverige.

– Den här omfattningen har vi aldrig sett förut, att det varit så många olika ställen samtidigt. Det är en av frågorna som vi utreder, varför det händer här och nu, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Det var vid 21-tiden på måndagskvällen som de första larmen kom. Totalt brann ett 80-tal bilar i olika delar av Västsverige och 30-40 skadades.

I Frölunda i Göteborg kastade sex till åtta maskerade personer sten och eldade.

Då hade sommaren varit relativt lugn i området fram till dess.

– Vi hade en hopsamling i går och då konstaterade vi att sommaren har varit lugn och så sa vi samtidigt att vi hoppades att den här sista veckan före skolstart skulle bli lugn, säger Ingrid Larsson, fram till på måndagen stadsdelsdirektör för Askim-Frölunda-Högsbo.

"Den här omfattningen har vi aldrig sett förut", säger polisens presstalesperson Hans Lippens.Foto: HENRIK JANSSON

”Har erfarenhet av att det kan bli oroligt”

Hon fortsätter:

– Nu är det ganska många år sedan men vi har ju erfarenhet här i stan av att det kan bli oroligt när alla samlar ihop sig inför skolstart, säger Ingrid Larsson.

På tisdagen lämnade hon sin post. Sista dagen på jobbet präglades alltså av bränder och oroligheter.

– Vi behöver samla ihop oss och värdera det som hände, säger hon.

 

LÄS MER: Polisens uppmaning till de vuxna: "Gå ut"

 

Hur kommer det sig att det sker nu?

– Man ska nog inte säga att det beror på detta, men en bidragande orsak är väl att alla kommer tillbaka till stan, sommarställen och annat. Det kan vara en förklaring, men jag tycker inte att vi ska spekulera i förklaringar just nu. För jag vet inte, säger Ingrid Larsson.

Polisen: Ökar vid skolstarter

Också polisen delar bilden av att oroligheter tenderar att öka i samband med skolstarter.

– Bilbränder, skolbränder och trakasserier mot blåljuspersonal är inget nytt fenomen. Det har en tendens att öka i samband med skolavslutning, skolstart och vintertid när pyroteknik säljs i handeln. Region Väst är för tillfället särskilt drabbade. I övriga delar av landet ligger antalet bilbränder på en liknande nivå jämfört med tidigare, säger Emil Eisersjö, t.f. enhetschef underrättelseenheten Nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande.

Orsakarna bakom bränderna kan vara flera uppger Eisersjö. Som exempel nämns ”spänningshöjdare” som ska locka dit blåljuspersonal, dölja spår från annan brottslighet eller försäkringsbedrägerier.

Hans Lippens presstalesperson vid polisen i region Väst. Foto: HENRIK JANSSON

Vad som ligger bakom måndagens bränder är oklart och Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, berättar att man tidigare inte sett den här omfattningen.

– Historiskt tillbaka så går det att se att det varit varje år vid de här tidpunkterna en vecka innan skolstart att det varit bränder och skadegörelse men inte i den här omfattningen det har vi aldrig sett förut, att det varit så många olika ställen samtidigt. Det är en av frågorna som vi utreder, varför det händer här och nu, säger han.

Eva Anderssons forskning

Eva Andersson är professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet och har bland annat forskat på sambandet mellan segregation och bilbränningar.

– I en studie vi gjorde om skolsegregation undrade vi om vi kunde förklara bilbränder med segregation. Och det tyckte vi att vi kunde göra, säger Eva Andersson.

Eva Andersson är professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet.Foto: Clément Morin/Kontinent

Hon påpekar att studien är gjord före upploppen i Husby år 2013 och att den har några år på nacken, men säger samtidigt:

– Det sker i delar av stan med många unga och fattigdom. Vi gjorde ett index för att se hur stora skillnader det var mellan olika områden och ju större segregation, desto större risk för denna typ av upplopp, säger Eva Andersson.

 

LÄS MER: Två personer anhållna efter bilbränderna

 

Kollade ni även på vilka tidpunkter på året det skedde?

– Vi gjorde inte det, men jag önskar att vi hade. Jag skulle vilja göra om studien igen, för varenda gång nåt sånt här händer är det före skolan börjar igen Tänk om alla föräldrar blev tillsagda att hålla sina barn före klockan 20, då hade vi nog inte haft några bilbränder, säger hon.

Två personer, 16 och 21 år gamla, sitter anhållna misstänkta för grov mordbrand i Frölunda. I Trollhättan, där det också brann kraftigt i bilar, kördes flera ynglingar – yngre än 15 år – hem till sina föräldrar under natten.