Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen ber om hjälp – med buskörande mopedister

Polisen efterlyser nu hjälp på sociala medier för att få tag i de buskörande ungdomarna. Foto: Polisen
Mopederna är inte gjorda för att gå i de hastigheterna som de trimmas upp i, berättar polisen. Foto: ROBERT JAKATICS / COLOURBOX
Polisens inlägg har fått stor spridning i Skaraborg. Foto: Facebook

Trimmade mopeder, störande ljud och livsfarlig buskörningar. 

Det har nu blivit ett samhällsproblem i byn Källby. 

Nu går polisen ut och efterlyser information om vilka ungdomarna är – för att få stopp på problemet. 

”Kombinationen av hög fart, okunskap och ungdom är livsfarlig”, skriver polisen på sin Facebooksida. 

Störande körning med trimmade mopeder i västsvenska Källby, utanför Lidköping, har blivit ett problem för invånarna och polisen. 

På Facebooksidan ”Polisen i västra Skaraborg” beskriver poliserna problemet som gäckar samhället – och går samtidigt ut och efterlyser information om de inblandade ungdomarna. 

”Vi har fått in väldigt mycket klagomål från invånare i Källby gällande störande körning med trimmade mopeder. Vi har under veckan varit i Källby och själva uppmärksammat problemet”, skriver poliserna som administrerar Facebooksidan, och som signerat med ”Robert, kommunpolis” och ”Daniel, yttre befäl”. 

Bland problemen som uppstått till följd av åkningen är att ungdomarna kör i väldigt höga hastigheter. Något som beskrivs som livsfarligt. 

Polisen: ”Det oroar oss”

Dessutom har den höga ljudnivån stört flera av ortens invånare. Några ska till och med ha kört ifrån polisen. 

”Ungdomar har bland annat befunnit sig vid skolan och lämnat i hög hastighet då de har sett oss närma sig. Kombinationen av hög fart, okunskap och ungdom är livsfarlig. Det oroar oss, riskerar våra barns hälsa och skapar otrygghet för invånarna”, skriver polisen vidare på sin Facebooksida. 

För Skaraborgs Läns Tidning berättar Anders Johansson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västra Skaraborg, att det är flera orsaker som gör att man nu punktmarkerar problemet. 

– Ju högre hastighet det är, desto farligare är det. Risken är större att det händer saker då. Våra ungdomar är bra på alla möjliga sätt, men det här har det svårt att reflektera över, att de ska hinna bromsa i tid, säger han till tidningen. 

Genrebild: EU-mopeder får bara köra i 45 kilometer i timmen. Foto: LASSE SVENSSON

Begränsade resurser

Polisen har, särskilt under sommaren, begränsade resurser. Det sägs vara en av anledningarna till att man nu går ut och efterlyser information via sociala medier. 

Lars Wallin, stationsbefäl i Lidköping, berättar för GT att polisen försöker att vara mer synlig än tidigare. 

– Sedan har man gått ut med den här artikeln på Facebook, och det är i mångt och mycket syftat till att få föräldrar att få upp ögonen för vad barnen gör, förklarar Wallin. 

Men det är inte alltid så enkelt. 

– Det är inte säkert att föräldrarna vet så mycket om mopeder, så man kan inte dra alla över en och samma kam. Är du motorkunnig så hör du direkt om en moped är trimmad eller inte. Men vet du inte något om det så låter alla likadant, säger han. 

Lars Wallin uppmanar allmänheten att höra av sig till polisen om man ser någon olaglighet. Mycket handlar också om ungdomarnas egna säkerhet. Mopederna är byggda för att gå i 25-30 kilometer i timmen, EU-mopeder i 45 kilometer i timmen. 

– Det går säkert att trimma upp mopederna till runt 90-100 också. Det finns olika sätt som det görs på. Men händer det något, då är det en stor skillnad på att exempelvis köra på någon i 25 kilometer i timmen eller i 70... Det blir som en projektil, säger han. 

https://www.facebook.com/polisenvastraskaraborg/photos/a.1398513577054468/2208925242679960/?type=3&theater

”Prata direkt med föräldrarna” 

Men en uppmaning riktad till föräldrarna hoppas polisen nu att fler får koll på sina barns mopeder. Problemet i Källby är just nu särskilt under lupp. 

– Man kan tipsa på polisen, oftast har mopeder registreringsskylt i dag och då kan man notera det och meddela polisen. Då får vi med det i våra underlag. Eller så kanske man vet vem mopedisten är och kan prata direkt med föräldrarna. Det är en avvägning vad man vill göra, säger Anders Johansson till SkLT. 

Tipsar polisen gör man bland annat på telefonnummer 114 14. 

Polisens tips till föräldrarna:

Du som förälder bör ta reda på om ditt barns moped är trimmad och vidta åtgärder. Tvärtemot vad många tror är det inte svårt att som förälder att ta reda på om mopeden är trimmad. Genom att provköra mopeden kan du kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25 km/tim för en EU moped klass 2 och 45 km/tim för en EU moped klass 1.