Kroppen hittades under tisdagseftermiddagen förra veckan vid ett ödetorp i Svenljunga.Kroppen hittades under tisdagseftermiddagen förra veckan vid ett ödetorp i Svenljunga.
Kroppen hittades under tisdagseftermiddagen förra veckan vid ett ödetorp i Svenljunga.
En död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Joakim ErikssonEn död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Joakim Eriksson
En död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Joakim Eriksson
En död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Johan ValkonenEn död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Johan Valkonen
En död man hittades vid ett ödetorp förra veckan. Nu bekräftas att den döde är torpägaren. Foto: Johan Valkonen

Polisen bekräftar: Döde mannen torpägaren

Publicerad

Polisen har nu identifierat den kropp som hittades gömd vid ett torp i Svenljunga – det är torpsägaren i 85-årsåldern som försvann för två år sedan.

Han har utsatts för våld i samband med sin död.

– Vi står inte utan trådar att rycka i, säger spaningsledaren Magnus Dahl om utredningsläget.

Kroppen hittades under tisdagseftermiddagen förra veckan vid ett ödetorp i Svenljunga.

Området spärrades av efter fyndet och polisen inledde direkt en förundersökning om mord alternativt dråp. Misstankarna om att offret bragts om livet har sedan dess förstärkts.

I fredags obducerades offret av rättsläkarna och nu går polisen ut med att det är bekräftat att det föreligger våld i samband med döden.

– Det preliminära resultatet tyder på att han är bragd om livet, säger Magnus Dahl, gruppchef på polisens avdelning för grova brott i Borås.

Identiteten fastställd

Polisen har tidigare bekräftat att kroppen låg gömd när den hittades, men på vilket sätt vill man fortfarande inte berätta. Inte heller exakt vad det är som skett.

– Det vill jag inte gå in på, säger Magnus Dahl.

Rättsläkarna har också lyckats fastställa identiteten på offret. Det är den man i 85-årsåldern som polisen hela tiden trott.

Mannen sågs senast i liv för två år sedan. Förra våren anmäldes han försvunnen.

– Vi tror att han är bragd om livet våren eller försommaren 2014, säger Magnus Dahl.

Sökte efter mannen

Både Missing people och polisen har sökt efter mannen vid hans torp, utan att hitta honom.

– Det är inte alls konstigt med facit i hand, säger Magnus Dahl.

Vad händer i utredningen nu?

– Vi karlägger vårt offer. Vi gör en genomlysning av allt runtomkring honom för att skapa oss en så bra bild som möjligt. Vi jobbar väldigt brett och har ett antal teorier som vi betar av till det att vi hittar någon.

Hur stora förhoppningar har ni att lösa fallet med tanke på omständigheterna?

– Vi har gott hopp. Vi står inte utan att ha trådar att rycka i.

Offrets anhöriga är underrättade. Ingen är ännu misstänkt för mordet.

Erik Göthlin
Erik Göthlin
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER