Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Wilma är död – avgörande fynd hittat

Wilma Andersson har varit försvunnen i två veckor. Nu meddelar polisen att man har gjort fynd i form av en kroppsdel, som bevisar att Wilma är avliden.
Polisen bekräftar att man gjort fynd som bevisar att försvunna Wilma Andersson är död. Foto: MISSING PEOPLE
Sökandet efter Wilma har pågått i snart två veckor. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Wilma Andersson, 17, sågs vid liv senast 14 november. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hennes pojkvän, som är i 20-årsåldern, är häktad misstänkt för mord. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Wilma. Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Polisen bekräftar att man har gjort fynd som konstaterar att Wilma Andersson, 17, är avliden.

Det handlar om en kroppsdel.

Under lördagen kommer utredningen att fortsätta med utökade resurser.

– Sökandet har upphört, men kommer att återupptas i morgon, sannolikt så fort det blivit ljust, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst under fredagskvällen.

Under torsdagskvällen den 28 november gjordes fynd som gör att det med säkerhet kan konstateras att Wilma Andersson är död.

Polisen har hittat en kroppsdel som gör att det är uteslutet att hon kommer att hittas vid liv.

– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, säger kommenderingschef Lars Eckerdal i ett uttalande från polisen.

Anhöriga är underrättade om fyndet.

Vidare meddelar polisen att brottsutredningen fortsätter.

– Många människor har varit engagerade i sökandet och har bidragit på olika sätt i arbetet. Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet, säger Lars Eckerdal vidare i uttalandet.

Eckerdal bekräftar i Expressen TV att det var polisen som gjorde det avgörande fyndet. 

– Jag kommer inte gå in på mer detaljer än så, för det är åklagaren som leder förundersökningsärendet, säger Eckerdal. 

Utökade resurser

Fyndet gör dock inte att polisen trappar ner utredningen, snarare tvärtom.

– Vi kommer att tilldelas mer personal i utredningen, uppger Sten Rune Timmersjö, chef för grova brott vid polisen i Fyrbodal som i övrigt hänvisar till de knapphändiga uppgifter man lämnat i pressmeddelandet.

Under fredagskvällen har dock sökandet upphört.

– Sökandet kommer att återupptas under lördagen, sannolikt så fort det blivit tillräckligt ljust, berättar Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst, under fredagskvällen.

Polisen vill inte gå ut med var man kommer att söka under lördagen, men Göransson uppger att det är ”i anslutning till vatten”.

Sedan i måndags förra veckan har polisen bedrivit ett intensivt och brett sökande efter 17-åringen, men senare ändrat taktik och framför allt sökt efter inkomna tips och uppgifter som framkommit under utredningen.

Anders Forsberg, chef för Missing peoples sökinsats, berättar att man avbrutit sökinsatserna efter att polisen offentliggjorde fyndet.

Även sökorganisationen Fikk har avslutat sökinsatserna.

Så fortsätter sökandet

Anna Göransson är polisens presstalesperson.

– Båda organisationerna har varit på informationsträff med polisen där de fått veta att vi rekommenderar att de inte fortsätter sitt sök, säger hon.

Men polisens sökande fortsätter alltså.

– Vi kommer att söka enligt den metodik som vi gick ut med i går, att vi nu söker på ett annat sätt. Vårt sökarbete kommer att fortsätta och det kommer då inte att vara på samma breda sätt som tidigare. Det är inte längre några stora sökområden där vi behöver hjälp att söka av, säger Anna Göransson och fortsätter:

– Det har mer med förundersökningens gång att göra och eventuella tips och iakttagelser, men inga breda sök. Men den särskilda händelsen kvarstår.

”Utgår från att alla specialhundar används”

Hör Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöshult om läget i utredningen.

Varit försvunnen i nästan två veckor

Wilma Andersson, 17, sågs vid liv senast torsdagen den 14 november i Uddevalla. Söndagen därpå anmälde hennes anhöriga henne som saknad hos polisen. Ett massivt sökpådrag med polis, frivilligorganisationer och Försvarsmakten tog då sin början. 

Sedan en vecka tillbaka sitter Wilma Anderssons pojkvän, som är i 20-årsåldern, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden. Han har nekat till brott.

GT har tidigare pratat med pojkvännens försvarsadvokat Beatrice Rämsell. 

– Jag tycker bevisningen är väldigt tunn. Jag bedömer inte att det finns särskilt mycket av det som vi delgivit hittills. Det är möjligt att de har något annat också som de inte berättar, men det skulle jag inte tro, sa hon då. 

Polisen har berättat att man under utredningen har hållit i över 500 förhör. Så sent som i går, torsdag, bekräftade vice chefsåklagare Caroline Fransson att misstankarna om brott hade stärkts. 

DETTA HAR HÄNT

Försvann torsdagen den 14 november

Wilma Andersson var 17 år vid försvinnandet. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. 

Söndagen den 17 november kontaktade familjen polisen och dagen efter gick Missing people ut med en efterlysning.

 

Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma. Torsdagskvällen den 28 november gjordes dock ett avgörande fynd – en kroppsdel som tillhör flickan och som gör att polisen kan konstatera att hon inte längre är vid liv. Fyndet gjordes av polisen.

 

Gripandet

Tisdagen förra veckan meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Han förnekar all brottslighet. Förra fredagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Senare häktades han. Flera förhör har hållits med mannen och åklagaren uppger, utan att gå in på detaljer, att misstankarna stärkts. En omhäktningsförhandling kommer ske fredag den 6 december. 

 

Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan måndagen förra veckan och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. Första dagen var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Dagen efter bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla. Därefter utvidgades sökinsatsen till områden utanför de centrala delarna av staden.

 

Ytterligare en man misstänkt

I söndags meddelade polisen att ytterligare en man, i den häktades närhet, är misstänkt i samband med Wilmas försvinnande. Mannen anhölls på söndagen på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling, men släpptes senare på fri fot, även om han är fortsatt misstänkt.