Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen befarar: 12-årige Dante har hittats död

Det har gått över två dygn sedan Dante, 12, försvann. Foto: Privat
Missing people deltar i sökinsatsen, som samlat historiskt många frivilliga. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Polisen fortsätter sin sökinsats kring Ätran under fredagen. Foto: Christian Börjesson

FALKENBERG. En avliden person har hittats i samband med sökinsatsen efter tolvårige Dante.

Det meddelade polisen vid en presskonferens på fredagskvällen, tre dygn efter att Dante anmäldes försvunnen.

– Vi har i dag vid 15.40-tiden anträffat en avliden person. Den avlidne är inte fullgott identifierad, men anhöriga har underrättats om att det med allra största sannolikhet är Dante, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef.

Tolvårige Dante försvann under en promenad med familjens hund vid 17-tiden på tisdagskvällen.

Hunden kom tillbaka hem, men inte Dante. 

Sedan i tisdags kväll har en omfattande sökinsats pågått, där polis, militär och frivilliga organiserade av Missing people ingått.

Under torsdagen kunde polis meddela att man gjort fynd, men kunde då inte kommentera ytterligare av vilken karaktär eller dignitet dessa var.

Under fredagsmorgonen hade polisen följande att säga om fynden:

– Det görs ganska många fynd i terrängen men vi kan inte kommentera dem nu, sa Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen.

Från torsdag natt koncentrerade polisen sin sökinsats till ett område i och kring ån Ätran, som flödar genom Falkenberg, och vid lunchtid på torsdagen hade området spärrats av och dykare sågs i vattnet, sökandes efter fynd.

Dante befaras ha hittats död

För att underlätta sökinsatsen i Ätran sänkte man under torsdagskvällen vattennivån i ån.

– Vi har samverkan med kraftägaren för att reglera lite så att det blir lättare för dykarna och underlätta deras arbete. Det är strömt, sa Tommy Nyman, polisens presstalesperson.

Under fredagen hittades så en avliden person i sökområdet. Det meddelade polisen på en presskonferens, senare samma kväll.

Enligt polisen hittades personen vid Hertings kraftstation. Polisen befarar att det rör sig om Dante. Hans föräldrar har underättats.

– Vi har i dag vid 15.40-tiden anträffat en avliden person. Den avlidne är inte fullgott identifierad, men anhöriga har underrättats om att det med allra största sannolikhet är Dante, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef.

Bo Anders Antonsson är vd för Falkenberg Energi, som driver Hertings kraftstation:

– Det är ett vattenkraftverk som ligger mitt inne i stan, det är ett ganska centralt läge, säger han. 

”Man ger allt för att hitta honom, och när beskedet kommer blir det väldigt, väldigt tomt”, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Polisen tackar frivilliga

Polisen vill tacka alla som deltagit i sökandet, det rör sig om Missing people och andra frivilliga, polis, militär med flera.

– Jag är oerhört tacksam, både som polis och som medmänniska, att det finns det här engagemanget för att hjälpa till. Det är ett engagemang som är svårt att greppa om. Att folk har ställt upp som de har gjort värmer oerhört. Det är många som lagt ner hela sin själ och all energi i det här för att det ska sluta på ett annat sätt. Man ger allt för att hitta honom, och när beskedet kommer blir det väldigt, väldigt tomt, säger Bartholdsson.

Han säger samtidigt att polisens tankar är hos Dantes familj.

– Vid det här tillfället går tankarna till Dantes anhöriga och framför allt hans familj.

Brottsrubriceringen om misstänkt människorov står kvar.

– Den pågående förundersökningen om misstänkt brott står kvar, men i dagsläget finns inget som stärker misstankarna om brott, säger Christer Bartholdsson.

Polisen vill inte gå ut med vilka personer som hittade Dante eller exakt hur upptäckten gick till.