Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON

Polisen kastade bevis från utredningen om Annas död

Publicerad

Efter hård kritik mot polisen i bland annat SVT:s "Veckans Brott" återupptogs förundersökningen gällande mord på Anna Spång-Lyng i oktober förra året.

Nu har polisen avslutat utredningen och kommit till samma slutsats som man gjorde första gången:

Anna Spång-Lyngs död var en olyckshändelse.

– Jag är omtumlad och förvånad över svaret, säger Annas mamma Git Spång.

Anna Spång-Lyng, 32, hittades död  på Gits gård i Falkenberg i oktober 2016. Det var mamman som hittade dottern avliden utomhus.

Polisen inledde en förundersökning gällande mord eftersom det inte kunde uteslutas att hon utsatts för ett brott. En rapport efter obduktionen konstaterade att Anna Spång-Lyng sannolikt avlidit efter att ha fallit från taket och att det handlade om en olyckshändelse.

Förundersökningen lades ner, men kvinnans familj fortsatte kämpa för att få reda på vad som hänt henne.

GW Persson kritiserade utredningen

I oktober förra året togs utredningen upp igen efter att bland andra Leif GW Persson tagit upp fallet i "Veckans brott". Där ifrågasattes hur förundersökningen bedrivits och GW Persson riktade skarp kritik mot utredningen. Han tyckte att det var "rent slarv", men poängterade samtidigt att det inte var säkert att ett brott låg bakom kvinnans död. 

Det var även frågor kring den tekniska bevisningen och frågor som Anna Spång Lyngs familj inte hade fått besvarade, som gjorde att utredningen togs upp igen enligt ett pressmeddelande från polisen.

”En olyckshändelse”

Nu har polisen presenterat sin samlade bedömning och konstaterar att Anna "med stor sannolikhet genom en olyckshändelse har fallit från taket".

I den nya utredningen har 55 nya förhör hållits och Rättsmedicinalverket har kommit med förtydliganden till prover som togs vid obduktionen.

"Det vinns inte någon anledning att anta att någon annan har orsakat hennes död" skriver polisen.

Förundersökningen läggs därför ner på nytt.

”Är omtumlad och förvånad”

– Jag är omtumlad och förvånad över svaret, kommenterar Git Spång, mamma till Anna Spång-Lyng.

– Vi tittar nu på vilka åtgärder som är vidtagna och advokaten och våra experter kommer att granska det här ordentligt, fortsätter hon.

Anna Spång-Lyng med sin mamma Git Spång.Foto: PRIVAT

Förundersökningsledaren Urban Svahn säger att han efter en noggrann genomlysning av fallet nu kan vara säker på att man kommit fram till rätt beslut.

– Det har framförts kritik från de anhöriga att de inte upplevt att polisen gjort vad de ska göra, och de har känt sig kränkta. I och med detta gjordes bedömningen att en annan grupp skulle titta på ärendet. Jag har haft två väldigt erfarna mordutredare och en erfaren forensiker till min hjälp. De är mycket grundliga. Vi känner oss väldigt trygga i det här beslutet, säger han.

Urban Svahn säger att han har "full respekt för känslorna hos de anhöriga".

”Inte ett brott bakom”

– Men det är inte ett brott bakom Annas död, säger han.

Den nya utredningen har omfattat en ny brottsplatsundersökning med utökade prover. 

– Vi har också gjort om alla prover från obduktionen och kommit fram till samma slutsats som från första början. Obducenten är helt klar över att det är en olycklig fallolycka. Det finns inga skador på Anna som påvisar att någon annan har gjort något, säger Urban Svahn.

Han nämner också att prover tagits på de fläckar som kritiker till utredningen menat kunde vara blodfläckar.

– De innehöll inget mänskligt DNA utan var vinfläckar. 

Familjen Spång-Lyngs målsägandebiträde Anton Strand säger till SVT Nyheter Halland att polisen slängt bort bevismaterial från den första utredningen.

"Slängde bort teknisk bevisning"

– De har slängt bort teknisk bevisning som hade varit värdefull att analysera. Jag menar att man bryter mot arkivbestämmelserna. Det är ett direkt felaktigt agerande och dessutom fullständigt omdömeslöst, säger han till SVT.

Bland annat slängdes nagelskrap från Anna, cigarettfimpar och plankan som hon låg på när hon hittades, uppger SVT som tagit del av en mejlkonversation mellan utredaren Urban Svahn och Anton Strand. Där bekräftas uppgifterna att bevismaterial slängts.

Polisen anser att det var rätt att slänga bevisen eftersom utredningen hade lagts ner, konstaterar SVT, medan Anton Strand menar att polisen i Falkenberg kände till att det samtidigt var aktuellt att utredningen skulle kunna komma att öppnas igen, och att det därför var felaktivt och "fullständigt omdömeslöst" att slänga spåren.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER