Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens stenhårda attack på GW: Oseriöst

En kvinna i 60-årsåldern hittades i oktober död i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn.Foto: HENRIK JANSSON
Leif GW Persson kritiserade mordutredningen i "Veckans brott".Foto: SVT/Veckans brott
Foto: ULF BERGLUND / FOTO: ULF BERGLUND/TV3.

Leif GW Persson riktade i SVT:s "Veckans brott" stark kritik mot utredningen av kvinnomordet i motionsspåret i Ulricehamn.

I ett pressmeddelande som polisen publicerar på sin hemsida går nu gärningsmannaprofilgruppen till motattack – och anklagar kriminologiprofessorn för faktafel.

"Att rikta hård kritik mot polisen och att spekulera utan att ha full insyn är oseriöst och osakligt", skriver gruppchefen Eva von Vogelsang.

En kvinna i 60-årsåldern hittades i slutet av oktober död vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Den misstänkte gärningsmannen hittades efter att utredarna – utifrån den profil på eventuell gärningsman som experterna i gärningsmannaprofilgruppen tog fram – topsat drygt 1 300 män.

Men innan svaret från topsningen kom hade mannen, som var i 20-årsåldern, tagit livet av sig.

I SVT-programmet "Veckans brott" riktade kriminologiprofessorn Leif GW Persson i veckan skarp kritik mot mordutredningen. Han menade att den misstänkte mördaren hade kunnat gripas vid liv och tyckte att det stora antalet topsningar pekade på att man topsat samtliga män inom ett visst åldersspann i Ulricehamn.

Polisen slår nu tillbaka mot Leif GW Persson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson har tidigare gått ut och sagt att han är oförstående till flera av GW:s uttalanden och nu publicerar polisen ett långt inlägg på sin hemsida.

Polischefen: Faktafel

Det är undertecknat gärningsmannaprofilgruppen via gruppchefen Eva von Vogelsang och har rubriken "Faktafel i SVT:s Veckans brott".

"En rad faktafel och spekulationer förekom i tevesändningen vilket är ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen. Det är helt korrekt att Persson inte har den informationen då han inte arbetar med utredningen", skriver Eva von Vogelsang.

Eva von Vogelsang, gruppchef vid gärningsmannaprofilgruppen.Foto: ULF BERGLUND

Hon fortsätter med att hon tycker att det är både oseriöst och osmakligt att rikta hård kritik mot polisen och att spekulera i ett fall utan att ha full insyn.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

"Persson spekulerar i programmet om kriminaltekniska spår som eventuellt skulle finnas. Han är även fundersam över motivbilden, varför brottet begicks och oroar sig över att den frågan aldrig kommer att besvaras eftersom den misstänkte är avliden. Motivbilden för mordet är i själva verket uppenbar för den som är insatt i utredningen."

"Inte behov av GW:s biträde"

Tidigare har polisen uppgett att motivet till mordet är oklart. Eva von Vogelsang påpekar i texten att flera tidigare utredningar där mass-topsning använts lett fram till att mördaren hittats.

"Leif GW Persson har inte medverkat i någon av dessa utredningar", skriver hon.

Polisen genomförde ett intensivt sökarbete efter mordet i Ulricehamn.Foto: HENRIK JANSSON

Leif GW Persson föreslog i "Veckans brott" att någon oberoende skulle granska utredningen, men Eva von Vogelsang anser att utredarna i Borås har gjort ett mycket bra jobb och skriver att gärningsmannaprofilgruppen bara varit en liten kugge i maskineriet som ledde fram till att den nu döde mannen kunde spåras.

 

LÄS MER: Mordutredaren slår tillbaka mot Leif GW 

 

"Mordutredning är ett lagarbete i vilket det inte finns behov av professor Leif GW Perssons biträde", avslutar Eva von Vogelsang.

GT har varit i kontakt med Leif GW Persson som inte vill kommentera inlägget på polisens hemsida.