Under tisdagsförmiddagen spärrades delar av Hisingen av sedan en handgranat hittats i anslutning till en bil. Foto: HENRIK JANSSONUnder tisdagsförmiddagen spärrades delar av Hisingen av sedan en handgranat hittats i anslutning till en bil. Foto: HENRIK JANSSON
Under tisdagsförmiddagen spärrades delar av Hisingen av sedan en handgranat hittats i anslutning till en bil. Foto: HENRIK JANSSON
Polisens tekniker var på plats sedan en handgranat detonerat vid ett flerfamiljshus i Hisingen i helgen. Foto: HENRIK JANSSONPolisens tekniker var på plats sedan en handgranat detonerat vid ett flerfamiljshus i Hisingen i helgen. Foto: HENRIK JANSSON
Polisens tekniker var på plats sedan en handgranat detonerat vid ett flerfamiljshus i Hisingen i helgen. Foto: HENRIK JANSSON

Polischefens oro för nytt gängkrig

Publicerad

Skottlossning, misstänkta mordbränder och granater som placerats ut och kastats – inom loppet av bara några dagar.

Nu befarar polischefen Erik Nord att gängkriget i Göteborg kan blossa upp på nytt.

– Vi får vara försiktiga innan vi drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera, säger han.

Efter ett förhållandevis lugnt år har det varit en våldsam vecka på Hisingen i Göteborg. Under tisdagsmorgonen hittades en handgranat vid en parkerad bil på en parkeringsplats i området Brämaregården – vilket var en i raden av obehagliga händelser de senaste dagarna.

 

LÄS MER: Nya dådet: Granat placerades under bil

 

Bland polisen finns det nu en oro för att gängkonflikten i staden blossar upp igen.

– Vi ser ett samband mellan helgens händelser fram till i dag. Det går att skapa ett samband, man kan dra vissa slutsatser. Det skulle kunna vara så att det ingår i en konflikthärd mellan grupperingar med stort våldskapital, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Oron: Våldet kan eskalera

I fredags kväll inträffade en skottlossning i Kvillebäcken och på lördagen exploderade det utanför en flerfamiljsfastighet i en annan del av Hisingen.

Det är dåd som polisen, enligt presstalesmannen Peter Adlersson, utreder om de hänger samman. Två misstänkta mordbränder däremellan – vid en lägenhet i centrala Göteborg och vid ett flerfamiljshus på Hisingen – skulle också kunna ingå i samma kedja av händelser.

En handgranat detonerade utanför ett flerfamiljshus på Hisingen i helgen.Foto: HENRIK JANSSON

– Vi håller på med utredningar i samtliga ärenden, men vad som framkommit kan jag inte gå in på. Vi får se om det här är en tillfälligt uppblossande konflikt eller om den kommer fortsätta, säger Peter Adlersson.

 

LÄS MER: Explosion vid flerfamiljshus på Hisingen

 

Erik Nord vill inte uttala sig om specifika fall, men säger:

– Ofta är det så att man inte har hela bilden och man får vara försiktig innan man drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera.

Brandtalet: Besinna er!

Det är något som polisen försöker motarbeta.

– Vi arbetar på olika sätt; med underrättelsearbete, spaning och utredning. Och vi arbetar med trygghetsskapande åtgärder i den lokala miljön. Exakt vad vi gör vill jag inte gå in på närmare än så, säger Erik Nord.

Våldsamheterna kan komma att eskalera, enligt Erik Nord.Foto: HENRIK JANSSON

Vad vill du säga till alla de göteborgare som blir oroliga över att våldet ska öka igen?

– Händelserna som inträffat är jätteallvarliga och det har funnits uppenbar risk för att det kunde ha släckt liv. Som tur är har det inte gjort det och jag skulle vilja gå ut till de som deltar i de här konflikterna och säga: Besinna er. Tänk på att det kan släcka människoliv och andra människoliv än det är avsett att släcka. Man behöver besinna sig nu så att inte det här skenar i väg till någonting som ingen vill ha. 

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER