Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischefens oro för nytt gängkrig

Under tisdagsförmiddagen spärrades delar av Hisingen av sedan en handgranat hittats i anslutning till en bil. Foto: HENRIK JANSSON
Polisens tekniker var på plats sedan en handgranat detonerat vid ett flerfamiljshus i Hisingen i helgen. Foto: HENRIK JANSSON

Skottlossning, misstänkta mordbränder och granater som placerats ut och kastats – inom loppet av bara några dagar.

Nu befarar polischefen Erik Nord att gängkriget i Göteborg kan blossa upp på nytt.

– Vi får vara försiktiga innan vi drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera, säger han.

Efter ett förhållandevis lugnt år har det varit en våldsam vecka på Hisingen i Göteborg. Under tisdagsmorgonen hittades en handgranat vid en parkerad bil på en parkeringsplats i området Brämaregården – vilket var en i raden av obehagliga händelser de senaste dagarna.

 

LÄS MER: Nya dådet: Granat placerades under bil

 

Bland polisen finns det nu en oro för att gängkonflikten i staden blossar upp igen.

– Vi ser ett samband mellan helgens händelser fram till i dag. Det går att skapa ett samband, man kan dra vissa slutsatser. Det skulle kunna vara så att det ingår i en konflikthärd mellan grupperingar med stort våldskapital, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg. Foto: HENRIK JANSSON

Oron: Våldet kan eskalera

I fredags kväll inträffade en skottlossning i Kvillebäcken och på lördagen exploderade det utanför en flerfamiljsfastighet i en annan del av Hisingen.

Det är dåd som polisen, enligt presstalesmannen Peter Adlersson, utreder om de hänger samman. Två misstänkta mordbränder däremellan – vid en lägenhet i centrala Göteborg och vid ett flerfamiljshus på Hisingen – skulle också kunna ingå i samma kedja av händelser.

En handgranat detonerade utanför ett flerfamiljshus på Hisingen i helgen. Foto: HENRIK JANSSON

– Vi håller på med utredningar i samtliga ärenden, men vad som framkommit kan jag inte gå in på. Vi får se om det här är en tillfälligt uppblossande konflikt eller om den kommer fortsätta, säger Peter Adlersson.

 

LÄS MER: Explosion vid flerfamiljshus på Hisingen

 

Erik Nord vill inte uttala sig om specifika fall, men säger:

– Ofta är det så att man inte har hela bilden och man får vara försiktig innan man drar alltför snabba slutsatser, men det skulle kunna vara på väg in i en situation där våldsamheterna kan eskalera.

Brandtalet: Besinna er!

Det är något som polisen försöker motarbeta.

– Vi arbetar på olika sätt; med underrättelsearbete, spaning och utredning. Och vi arbetar med trygghetsskapande åtgärder i den lokala miljön. Exakt vad vi gör vill jag inte gå in på närmare än så, säger Erik Nord.

Våldsamheterna kan komma att eskalera, enligt Erik Nord. Foto: HENRIK JANSSON

Vad vill du säga till alla de göteborgare som blir oroliga över att våldet ska öka igen?

– Händelserna som inträffat är jätteallvarliga och det har funnits uppenbar risk för att det kunde ha släckt liv. Som tur är har det inte gjort det och jag skulle vilja gå ut till de som deltar i de här konflikterna och säga: Besinna er. Tänk på att det kan släcka människoliv och andra människoliv än det är avsett att släcka. Man behöver besinna sig nu så att inte det här skenar i väg till någonting som ingen vill ha. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!