Polischefens ord om våldsamma tumultet

Se videon: Här griper Murphy i vitt in – stoppar vandaliseringen
Efter den fredliga demonstrationen på Heden var det våldsamma scener i centrala Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Bland annat krossades skyltfönster och butiker förstördes.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Polisen upplöste den fredliga demonstrationen vid Heden i Göteborg för att det var för mycket människor på plats.

Sedan urartade det på stan och vandaler gjorde upplopp, misshandlade och vandaliserade.

– Det var en situation som vi inte hade förutsett skulle bli så pass våldsam, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg. 

På söndagseftermiddagen hölls en demonstration vid Heden i Göteborg till stöd för rörelsen ”Black lives matter” efter George Floyds död i USA.

Med anledning av coronapandemin fick inte fler än 50 personer samlas, men då det kom många gånger fler än så fick polisen avbryta demonstrationen kort efter att den startade.

Erik Nord är chef för polisområde Storgöteborg och han säger att arrangören för demonstrationen tog sitt ansvar under eftermiddagen. 

Nord var själv på plats utan att vara en del av det operativa arbetet.

Polisen fick göra ett stort antal ingripanden i samband med upploppen i centrala Göteborg under söndagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”I demonstrationståget kom det några riktiga bråkstakar, det blev bråk i tåget”, säger Erik Nord.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Erik Nord: ”Det är bråkstakar som bara ville ha upplopp och det är det svåraste en polisorganisation kan ställas inför”.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Det blev bråk i tåget” 

Men det är vad som sedan hände som nu diskuteras.

– Den här demonstrationen riktar sig också mot polisen, och vi försöker då hålla en så låg profil som möjligt. Det som hände var att det blev en ny allmän sammankomst som tog ett varv i stan mer eller mindre oreglerat, säger han och fortsätter:

– I demonstrationståget kom det några riktiga bråkstakar, det blev bråk i tåget. De här ville bara ställa till med bråk. Det är bråkstakar som bara ville ha upplopp och det är det svåraste en polisorganisation kan ställas inför. Det tog ganska många timmar innan vi hade kontroll.

Erik Nord säger att man var beredd på att det skulle bli ordningsstörningar under söndagen, men inte att det skulle bli så pass våldsamt som det blev.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Svarar på kritiken om att polisen var få 

Polisen har, enligt Nord, fått kritik för att de inte var fler poliser på plats från början.

– Men så är det också hos betydligt större polisorganisationer där det kommer stora grupper som ägnar sig åt upplopp. Svensk polis är en liten poliskår, även efter att regeringen tagit beslut. Vi är en av de minsta i Europa sett till invånarantal. Vi dimensionerar för att ta ut så mycket som vi kan i varje läge för att kunna göra så korrekta bedömningar som möjligt, säger Erik Nord.

Han ser också risker för de som deltagit men också för poliskåren, att drabbas av covid-19 då många personer samlades på en liten yta och det var konfrontationer mellan polis och de som sedermera deltog i det våldsamma upploppet.

– Den finns ju där, det tåls att tänka på att man struntande i det. Man får ju tänka att när det är mormor, farmor, mamma eller pappa som ligger på IVA så kan det finnas kopplingar till demonstrationen. Inte för att man själv kanske blev speciellt sjuk, utan att man förde sjukdomen vidare. Det är vad den sociala distanseringen går ut på, här är känslan att det här (demonstrationen) var spännande och viktig. Men det är betydelsefullt att vi håller avstånd. 

TV: Tumultet i centrala Göteborg 

Tumult av vandaler efter ”Black lives matter”-demonstration i Göteborg