Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens ord – efter bakslaget för Nordstan

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nordstan får inte tillstånd att kameraövervaka dygnet runt.
Foto: HENRIK JANSSON

Nordstan får inte tillstånd att kameraövervaka dygnet runt.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, menar att polisen kan ha en mer aktiv del i framtiden i att söka tillstånd för kameraövervakning i köpcentrumet.

– Vi har ju inte begärt något här, men det är klart att det varit bra om vi kunde få filmer, säger han.

Under förra året godkände förvaltningsrätten köpcentrumet Nordstans önskan om att få 26 kameror inne i köpcentrumet i Göteborg. Då stod beslutet mellan om Nordstan räknas som allmän plats, där individens integritet väger tungt. Från förvaltningsrättens sida ansåg man då man att Nordstan räknas som ett varuhus. 

Nu river kammarrätten upp domen med hänvisning till att bildinspelning och övervakningsintresset inte väger tyngre än enskildas intresse av att inte bli övervakade. 

Köpcentrumet Nordstan ligger i centrala Göteborg
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Vill se utvecklad lagstiftning 

Erik Nord, polischef i Storgöteborg säger att han ögnat igenom domen. Han menar att det finns stora fördelar för polisen om filmerna hade sparats då bland annat gärningsmän kan identifieras. 


LÄS OCKSÅ: Säkerheten ska stärkas i Nordstan: "Mål för terror"

– Jag förstår hur kammarrätten resonerar, sen tycker jag att man kan utveckla lagstiftningen med att båda kameraövervaka och spara bilderna mer än vad man gör i dag, säger han och fortsätter:

– När vi talar om kameraövning där det finns förhöjda risker för brott där det finns dokumenterad kunskap som vi har på ett eller annat sätt så får man fundera om vi behöver det ha det i Nordstan och om vi från polisen mer aktivt ska delta i ansökan. 

Erik Nord menar att det finns stora fördelar för polisen om filmerna hade sparats.
Foto: HENRIK JANSSON

Ulrika Carlsson, vd för Nordstan, säger att de fått domen men inte tagit ställning till vad som står i den eller ett eventuellt överklagande.

– Vi tycker så klart att det är beklagligt men vi har inte gjort mer åt det än. Vi och våra jurister har fått den men vi har inte haft en diskussion med dem än, säger hon. 

Inga konkreta hot 

I argumentationen kring att få sätta upp kameror har risken för att utsättas för terrordåd tagits upp. 

”Det förhållandet att köpcentra generellt kan riskera att utsättas för ett terrorattentat är inte i sig tillräckligt för att låta integritetsintresset ge vika”, skriver rätten.

LÄS OCKSÅ: Polisen: Brotten i Nordstan kvar

– Vi har inga konkreta hot och det har aldrig varit det. För oss är kamerorna i förebyggande syfte, så som lejonen som satts upp i Stockholm. För oss handlar det om det vardagliga, som butiksstölder och snatterier. Vi behöver kamerorna här och nu i vår vardag, säger Ulrika Carlsson. 

Nordstan hade ansökt om 26 kameror.Obs, bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: SANNA DOLCK

Erik Nord menar också att det inte finns några hot mot Nordstan i nuläget.

– Det finns absolut inget konkret, men där men ser att det skett terrorattentat runtom i Europa så är det på publika platser med mycket människor. Vi har haft ett konkret terrorhot mot Nordstan 2010 där vi vidtog åtgärder. Skulle man välja en plats i staden att utöva ett sådant attentat som det har sett ut i Europa är ju Nordstan en av de platserna som man kommer att tänka på tidigt. Men vi är inte riktigt där ändå.