Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens önskan – i kampen mot gängvåldet

Tidigare i år blev en man ihjälskjuten i Guldheden i Göteborg i en skjutning som enligt polisen har kopplingar till de pågående gängkonflikterna i staden.Foto: ADAM IHSE
Polischef Erik Nord öppnar för att ta hjälp från tyska mordutredare för att få bukt med gängkriminaliteten.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

De senaste åren har många människor fått sätta livet till i gängrelaterade skjutningar i Göteborg.

Nu vill polischefen Erik Nord ta hjälp från utlandet för att få försöka få stopp på våldsspiralen.

– I det här läget är jag inte alls främmande för att vi skulle kunna ta hit en tysk mordutredare som får följa våra utredningar, säger han.

I rapporten ”Increased Gun Violence Among Young Males in Sweden” som presenterades i maj i år, har man jämfört antalet dödsfall kopplade till skjutvapen i Sverige de senaste fem åren med siffror från andra västeuropeiska länder. Bakom rapporten ligger bland annat kriminologen Jerzy Sarnecki och forskaren Amir Rostami, som är specialiserad på gängrelaterad verksamhet.

Och statistiken är nedslående: Av de 13 länderna är Sverige i topp i jämförelsen med drygt ett dödsfall på 100 000 män. En mycket högre siffra än Tyskland, som ligger i botten på samma lista.

https://twitter.com/AENO98/status/1007509208072359936

I övriga fall av dödligt våld ligger länderna på ungefär samma nivå.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, diskuterade i förra veckan siffrorna på Twitter och han förklarade samtidigt att det i Göteborg var 13 dödsskjutningar under år 2016.

Färre skjutningar klaras upp

Utöver att Tyskland har färre antal dödsfall kopplade till skjutningar har de också en betydligt högre uppklarningsfrekvens på den här typen av brott, samtidigt som frekvensen i Sverige har sjunkit. Det förklarar Erik Nord:

– Vi låg på 80% uppklaring på den här typen av brott för 10-15 år sedan och i dag ligger vi på 20%.

 

LÄS OCKSÅ: Polischefens löfte: Så ska vi få fast våldtäktsmännen 

 

Varför?

– Konflikterna mellan kriminella nätverk som vi har de skruvar upp sig själva. Det blir hämnd och hämnd på hämnd och när man väl får i gång en sån mekanism så vill det till att få stopp på den. Det kan vara så att den här mekanismen inte satt i gång i Tyskland än.

– Det är jättekonstigt, för det absoluta flertalet av de vapen vi får in här kommer från Östeuropa och Balkan och borde rimligtvis passera genom Tyskland och då finnas där också.

"Det är frustrerande för att vi måste få stopp på det och få folk dömda för den här typen av brott", säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Vill ta hjälp av tysk polis

Erik Nord menar att uppklaringsfrekvensen måste öka, eftersom att det finns en risk att de som skjuter upplever att de kommer undan med det och fortsätter använda skjutvapen. 

– Det är frustrerande för att vi måste få stopp på det och få folk dömda för den här typen av brott. Exakt hur vi ska göra är det nog ingen som vet, men det är många som jobbar med det här och många som rynkar på pannan.

 

LÄS OCKSÅ: Polischef Erik Nords nya förslag: Övervaka hela Göteborg 

 

Ett av polischefens förslag är vända sig till Tyskland. Det är dock inget beslut han ensam kan ta, säger han.

– I det här läget är jag inte alls främmande för att vi skulle kunna ta hit en tysk mordutredare som får följa våra utredningar. Det måste ske inom ramen för polissamarbetet och då ska nationell nivå vara inkopplad, säger han och fortsätter:

– Ett annat alternativ är att vi åker ner och tittar på hur de jobbar med utredningar där nere. Det ena utesluter inte det andra här.