Regionpolischefen Klas Friberg menar att fler personer i Västsverige kommer att gripas och buras in efter att polisen presenterat sin nya rapport om särskilt utsatta områden. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅNRegionpolischefen Klas Friberg menar att fler personer i Västsverige kommer att gripas och buras in efter att polisen presenterat sin nya rapport om särskilt utsatta områden. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionpolischefen Klas Friberg menar att fler personer i Västsverige kommer att gripas och buras in efter att polisen presenterat sin nya rapport om särskilt utsatta områden. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
I september i fjol sköts en man med gängkopplingar ihjäl i en bil på Frölunda torg. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNI september i fjol sköts en man med gängkopplingar ihjäl i en bil på Frölunda torg. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I september i fjol sköts en man med gängkopplingar ihjäl i en bil på Frölunda torg. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I vintras inträffade en skottlossning i Biskopsgården, ett av de särskilt utsatta områdena i Göteborg. Foto: Jonas AnderssonI vintras inträffade en skottlossning i Biskopsgården, ett av de särskilt utsatta områdena i Göteborg. Foto: Jonas Andersson
I vintras inträffade en skottlossning i Biskopsgården, ett av de särskilt utsatta områdena i Göteborg. Foto: Jonas Andersson

Polischefens nya löfte: Allt fler kommer buras in

Publicerad

Antalet områden som anses vara särskilt utsatta i Västsverige har ökat och nu är de nio till antalet.

Då kommer polischefen Klas Friberg med ett löfte till invånarna – allt fler personer kommer att buras in för att säkerheten på gator och torg ska garanteras.

– Vi har alldeles för många där ute som lever gott på sin kriminalitet, säger han.

Polisen släppte i dagarna sin uppdaterade rapport kring utsatta områden i Sverige. Det är en dyster västsvensk läsning. Sedan tidigare fanns det sex särskilt utsatta områden i den här delen av landet. Nu räknas också Tynnered/Grevegården/Opaltorget i Göteborg samt Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås till dem.

 

LÄS MER: Rikspolischefen Dan Eliassons vädjan: "Hjälp oss"

 

– Hässleholmen kanske skulle ha varit särskilt utsatt redan från början. I Norrby är det riktigt att det blivit en förvärrad situation och jag påstår att det också blivit det i Tynnered, säger regionpolischefen Klas Friberg.

Särskilt utsatta områden i Västsverige

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevegården/Opaltorget, Västra Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

En av de åtgärder som polisen i Västsverige tänker ta till för att vända på utvecklingen är att gripa fler människor än förut – och få dem att hamna bakom lås och bom.

Löftet: Fler i fängelse

Det lovar Klas Friberg.

– Det måste göras. Vi har alldeles för många där ute som är kriminella och lever gott på sin kriminalitet. Det vill rättssamhället att vi ska göra något åt och det kommer vi att göra. De är dessutom otroliga förebilder för de unga pojkarna som växer upp i de här områdena, som möjligtvis kan få uppfattningen att det här är en bra framtid, säger regionpolischefen.

 

LÄS MER: Hemliga listan över särskilt utsatta områden i Sverige

 

Hur ska ni göra rent konkret?

– Här gäller att jobba strategiskt, att jobba rätt mot de som vi beskriver som tongivande personer. Att det är de som vi inkapaciterar, att vi får bort dem från livet där ute i samhället och får in dem i fängelse. Många av dem har kommit för långt i sin kriminalitet att det är svårt att omvandla dem, men när de är inkapaciterade kan de inte vara de här ledande figurerna.

Hässleholmen i Borås finns nu med på polisens lista över särskilt utsatta områden.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dan Eliasson vädjade om hjälp

Efter flera mord i höstas och i år är det i Frölunda och Tynnered som läget är mest akut, enligt Klas Friberg.

– Det är det, eftersom vi har en eskalerande utveckling med dödligt våld. Man kan säga att ett antal kriminella aktörer har ökat sin makt i området och svansen och att antalet personer kring de tongivande har ökat, säger Klas Friberg.

"Hjälp oss!", utbrast rikspolischefen Dan Eliasson på en presskonferens i veckan och riktade sig då till andra samhällsaktörer.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rikspolischef Dan Eliasson har vädjat till både andra samhällsaktörer och invånarna i de aktuella bostadsområdena om hjälp för att få bukt med kriminaliteten. Klas Friberg tror samtidigt att antalet särskilt utsatta områden i Västsverige kommer ha minskat om fem år.

– Ja, jag tror att åtgärderna som både vi, Göteborgs stad och bostadsbolagen vidtar kommer göra att vi kommer vända det här i ett antal av områdena, säger regionpolischefen.

Det här är ett särskilt utsatt område

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare eller anmälare i området.

Situationen i området innebär att det är nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Källa: Polisen

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER