Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens nya förslag: Övervaka hela Göteborg

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, tänker att polisen borde kontrollera fordonsflöden över hela staden.
Foto: HENRIK JANSSON
På E6 finns det kameror som registrerar fordon för trängelskatt.
Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Polischefen Erik Nord tycker att polisen ska ha möjlighet att övervaka all trafik i Göteborg i realtid.

Han vill ha fler kameror likt dem som registrerar trängselskatt – och att hans kolleger ska få obehindrad tillgång till bilderna.

– Det verkar vara möjligt för att ta upp skatt och för att bekämpa skjutningar och mord så bör vi ha tillgång till samma material, säger Erik Nord.

Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol kunde gärningsmannen Rakhmat Akilov snabbt identifieras efter att ha fastnat på övervakningsfilm – och i polisens utvärdering efter dådet konstaterar man att man vill ha bättre direkttillgång till kameraövervakning och det i realtid, rapporterar Sveriges Radio.

För Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är det här en viktig fråga. På Twitter skriver han att kameraövervakning "skulle gå att använda mer offensivt för att komma till rätta med dödsskjutningar".

Tingstadstunneln en snöig februaridag för några år sedan.
Foto: JAN WIRIDEN

Han tänker att "polisen borde kontrollera fordonsflöden över hela staden".

– När vi begär hjälp från andra länder i spaningar får vi in film som de har spelat in från övervakningskameror kring hur ett fordon rör sig över ett område. Det sparar resurser och det går att följa fordon i realtid, säger Erik Nord.

https://twitter.com/AENO98/status/956762771022004226

Kameror över hela stan

Han fortsätter:

– Om man placerar ut kameror som vi har till trängselskatten så att man fick en bra bild över hur fordon rörde sig över samhället hade vi fått ett jättebra verktyg både för att förebygga och att klara upp brott.


 LÄS MER: Polisen vill övervaka Avenyn med kameror


Så du vill sätta upp kameror över hela stan?

– Ja, jag tycker att man skulle kunna ha fler kameror liknande trängselskattskamerorna och att den informationen fanns tillgänglig utan att det fanns brottsmisstankar. Att polisen kunde använda det i rent underrättelsesyfte.

Angeredsbron är en vältrafikerad bro i Göteborg.
Foto: ROBIN ARON

Är inte det integritetskränkande?

– När man bara tar fordonen eller registreringsnumren upplever jag inte att det är några större problem. Det är faktiskt det vi gör i dag, men då gör vi det för att ta upp skatt. Det verkar vara möjligt och för att bekämpa skjutningar och mord så bör vi ha tillgång till samma material.

Förebygga gängbrott

Genom det som fångas upp av telefonmaster menar Erik Nord att det då också skulle vara möjligt att direkt ta reda på vilka mobiltelefoner som färdas i vilken bil – något han anser vore viktigt för polisen.

– När vi ser att en bil som tillhör med en känd våldsverkare åker omkring med kontantkortstelefoner i sig skulle vi i vart fall kunna förstå att något särskilt är i görningen och kunna kontrollera varför de åker omkring med telefonerna, säger Erik Nord.

Erik Nord menar att polisen snabbare skulle kunna få fatt i gärningsmännen efter skottlossningar.
Foto: JONAS ANDERSSON

Ska polisen få ta del av bilderna från trängselskattskamerorna måste det finnas en brottsmisstanke av en viss allvarlighetsgrad så som det ser ut i dag, säger Erik Nord.


LÄS MER: Nej till övervakning med kameror i tre stadsdelar


– Att få ut dem i efterhand ger inte möjligheten för oss att lägga pussel samtidigt som pusselbitarna faller ner mot underlaget. Hade vi haft egna kameror så vet vi vilka platser som är känsliga. Exempelvis finns det ett par vägar in till Biskopsgården. Kontrollerar man dem efter en skjutning kommer datorn spotta fram att i en rimlig tid runt händelsen så rörde sig de här fordonen in och ut i området på det sättet och då åkte de här telefonerna med. Då kanske vi hinner ikapp och kan göra gripanden snabbt efteråt.