Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischefens möte med nazist- ledarna – inför första majtåget

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, har varnat nazisterna för att använda attribut som för tankarna till 30-talets Tyskland när de demonstrerar första maj i Kungälv. Foto: HENRIK JANSSON
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg under Bokmässan 30 september 2017. Foto: NORA LOREK

När Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg 2017 slutade det i kaos och upplopp.

Första maj tågar den nazistiska organisationen igen – den här gången genom Kungälv.

Inför marschen har polischefen Erik Nord suttit i möte med ledande nazister och kommit med en skarp varning:

– Jag har sagt att om de uppträder på ett sätt som för tankarna till 1930-talets Tyskland kommer vi att rapportera dem för hets mot folkgrupp.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kampanjade flitigt i Kungälv inför valet i höstas. Organisationens medlemmar hade dagliga sammankomster och stod med sina grönsvarta flaggor på gator och torg och delade ut flygblad. Målet var att ta sig in i kommunfullmäktige.

Men valsatsningen blev misslyckad för NMR som fick totalt 103 röster vilket var 0,34 procent av rösterna i Kungälvs kommun.

Nu samlar NMR krafterna igen och har fått tillstånd att demonstrera och marschera i Kungälv första maj. 

NMR delar ut flygblad utanför Coop i Kungälv under valrörelsen i augusti 2018. Foto: GT/EXPRESSEN

– Vi är många som tycker det är konstigt att polisen ger dem tillstånd att demonstrera. Vi borde göra som i Finland och förbjuda organisationer som ägnar sig åt att förfölja vissa folkgrupper, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner, S.

Enligt NMR:s ansökan till polismyndigheten sker samlingen vid kexfabriken på Liljedagsgatan/Strandgatan och marschen går sedan via Strandgatan och Uddevallavägen till Nytorget. Tillståndet gäller från klockan 13 och demonstrationen ska vara avslutad senast klockan 16.

Får marschera halva sträckan

Organisationens önskan var att starta demonstrationen vid Bohus fästning och att tillståndet skulle gälla fram till klockan 18.

Nu får de gå halva sträckan mot vad de ville från början och måste avsluta ett par timmar tidigare.

Polischefen Erik Nord inför NMR:s demonstration på förstamaj i Kungälv: ”Vi får ha med i beräkningen att det både kan bli våldsamheter mot dem och från dem ”. Foto: HENRIK JANSSON

 

– Demonstrationsrätten och yttrandefriheten i Sverige är stark, och vi ska göra väldigt mycket för att se till att det fungerar. Det har att göra med den fria opinionsbildningen som hänger ihop med vårt demokratiska system, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg och fortsätter:

– Men demonstrationsrätten är inte absolut. Den får begränsas och det kan göras med utgångspunkt från olika perspektiv. De vanligaste är ordningen och säkerheten. Utifrån de perspektiven har vi sagt att ni får demonstrera, men inte under så lång tid som ni vill och ni får inte gå lika långt som ni vill.

Risk för brott och störningar

Erik Nord konstaterar att risken för ordningsstörningar och brott alltid finns när NMR demonstrerar och att det föranleder begränsningarna i tillståndet.

– Våldet kommer till stor del från motdemonstranter som vill angripa dem. Men också inifrån deras demonstration när de svarar på sådana angrepp. Det gjorde de vid Ica Focus i Göteborg 2017 när de försökte bryta sig ur och skulle anfalla motdemonstranter. Vi får ha med i beräkningen att det både kan bli våldsamheter mot dem och från dem. 

Bakom ansökan om marschen i Kungälv står Simon Engelin, nazistledaren som fälldes efter demonstrationen i Göteborg 30 september 2017. Även den gången var det Engelin som ansökt och fått tillstånd till demonstrationen.

När nazisterna demonstrerade i Göteborg 30 september 2017 avvek de från den väg som de blivit anvisade av polisen. Foto: NORA LOREK
NMR:s demonstration 30 september 2017 i Göteborg slutade med upplopp. Foto: NORA LOREK

 

Då gick NMR emot polisens order och följde en annan demonstrationsväg än den de hade tillstånd att marschera. Nazisterna försökte i stället för att gå den anvisade vägen mot Scandinavium vek de av på Örgrytevägen förbi Svenska mässan där Bokmässan pågick.

Demonstrationen slutade i tumult

Vid Liseberg hade antirasister och motdemonstranter samlats och polismännen på plats försökte få nazisterna att återgå till den anvisade vägen, men de trängde sig förbi och tumult uppstod. Flera personer greps för våldsamt upplopp.

Simon Engelin som då var lokal gruppchef i NMR åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten vilket han alltså dömdes för.

Några månader efter demonstrationen i samband med Bokmässan fick polisen ingripa när NMR delade ut flygblad på Korsgatan i Göteborg. Då försökte Engelin slita sig loss från polisen och han dömdes sedan för våldsamt motstånd.

När GT kontaktar Simon Engelin vill han inte svara på frågor om den kommande demonstrationen.

Simon Engelin dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten efter demonstrationen i Göteborg i september 2017. Foto: HENRIK JANSSON

 

Erik Nord är förvissad om att polisen kommer att klara av att ha kontroll över situationen i Kungälv.

Nu handlar det om första maj när arbetarrörelsen demonstrerar och även många familjer är ute på gatorna. Varför ska NMR få tillstånd att demonstrera just den här dagen?

– Att de vill demonstrera på första maj... jag kan förstå att arbetarrörelsen kan uppleva det som en provokation. Men den här grupperingen säger sig företräda svenska arbetare och de vill säkert provocera genom att genomföra demonstrationen då, säger Erik Nord och tillägger:

– Det väcks ju emellanåt diskussioner att man kan vara någon annanstans någon annan dag, klockan 04.00 på en potatisåker utanför stan, men så ser inte lagstiftningen ut. Den bygger på att alla ska få bilda opinion. Även de som företräder annat än demokratiska åsikter.

Hur stora är riskerna för konfrontationer?

– Vi får se vilka underrättelser vi får om hur många det blir som demonstrerar för NMR och hur många som demonstrerar emot. Men vår bedömning är att vi, med de förändringar vi gjort, ska vi kunna upprätthålla ordningen och säkerheten. 

Polischefen säger att han nyligen haft ett möte med företrädare för NMR inför aktiviteterna 1 maj.

”För tankarna till 30-talets Tyskland”

Erik Nord berättar att han då pratade med dem om den stämningsansökan i Göteborgs tingsrätt som kom i höstas. Där åtalas en rad nazister för bland annat hets mot folkgrupp, bland andra Fredrik Vejdeland som också närvarande vid mötet.

– Det handlar om individer som gjort sig skyldiga till brott genom ett kollektivt uppträdande. En grupp människor, NMR:are, har uppträtt gemensamt på ett sätt som för tankarna till 1930-talets Tyskland. 

Nazisten Fredrik Vejdeland lyssnar på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal på torget i Kungälv under valrörelsen i augusti 2018. Foto: HANNA BRUNLÖF

 

”Ett stort antal demonstranter har burit enhetlig, uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan, vilket, i kombination med att flera av dessa demonstranter har burit sköldar och hjälmar, har gett ett militärt intryck” står det bland annat i åtalet.

”Är nog mer skrämmande”

– Det här är nog mer skrämmande för personer som var utsatta för Förintelsen, att se dem marschera på det viset och försöka efterlikna demonstrationer från 1930- och 40-talets Tyskland, än att det är en skinnskalle som skriker ”heil Hitler” vid en busshållplats. Men det är det som är normalfallet, det är den där skinnskallen vi fångar upp med vårt ”Hets mot folkgrupp”. Så det här är något som behöver testas, säger Erik Nord.

Vid mötet tog han alltså upp detta:

Och jag har sagt till NMR, att uppträder ni på det här viset kommer vi att rapportera er för hets mot folkgrupp. Vi kommer att filma och vara särskilt uppmärksamma på detta på första maj.

NMR har även ansökt om och fått demonstrationstillstånd i Ludvika. Många Ludvikabor har höjt rösterna för att stoppa organisationen från att marschera på gatorna, skriver tidningen Expo.

 ”Låter inte nazisterna stoppa oss”

Några timmar före nazisternas samling startar Kungälvs Socialdemokratiska Arbetarekommun sitt förstamajtåg från Kastalakyrkan. Marschen går från Komarken till Nytorget klockan tio.

– Vi samlas som vanligt. Och är det någon gång man ska gå med i ett första maj-tåg så är det nu när extremister försöker ta över och utmanar både demokratin och människovärdet, säger Miguel Odhner och tillägger:

– Vi låter inte nazisterna stoppa oss.

Kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, Miguel Odhner, S, vill se en ny lagstiftning som förbjuder organisationer som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Foto: SVEN LINDWALL

 

Han säger att han inte är orolig för ordningen och Kungälvsbornas trygghet under dagen:

– Jag vet att polisen kommer att ha ordentliga insatser och garantera säkerheten, så nej jag är inte orolig. Och jag uppmanar folk att gå ut ur husen och visa vad de står för.

I samband med nazisternas valrörelse i höstas var Kungälv enda kommun som överklagade organisationens rätt att demonstrera.

– Vi överklagade till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, men fick avslag. Om vi överklagar nu igen slösar vi bara med skattebetalarnas pengar. Det är ingen idé. Vi har kört detta juridiskt i botten. Nu krävs en ny lagstiftning, säger Miguel Odhner.