Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischefens ilska mot stjärnadvokaten

Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: ANDERS YLANDER

Advokat Björn Hurtig menar i TV3:s nya Lisa Holm-dokumentär att en alternativ gärningsman inte kan uteslutas – och pekar mot den livstidsdömde Belivicius bror. 

Något som får polischefen Lars Johansson att ilskna till.

– Det är på gränsen till förtal, säger Johansson.

Under torsdagskvällen sände TV3 dokumentären ”Den försvunna flickan” om mordet på 17-åriga Lisa Holm i juni 2015. Ett fall som berörde hela landet.

Nerijus Bilevicius dömdes i tings- och hovrätt till livstids fängelse för mordet som han numera avtjänar i hemlandet Litauen.

 

 

I dokumentären för Bilevicius advokat Björn Hurtig fram teorin om en alternativ gärningsman. Det faktum att Nerijus Bilevicius DNA hittades på Lisa Holms kläder, men inte på hennes kropp, menar Hurtig talar för att Nerijus enbart kan ha transporterat kroppen och hjälpt den egentliga gärningsmannen.

Ny Lisa Holm-dokumentär

Nerijus Bilevicius fru och bror var först också misstänkta, men avskrevs snart helt från utredningen.

– Jag har ju varit ganska öppen med det i min inlaga, jag pekar i vart fall i riktning mot brodern utan att säga att jag vet att det är han, säger Hurtig i dokumentären.

Lars Johansson. Foto: ANDERS YLANDER

Men polisen Lars Johansson, chef på enheten för grova brott i Skaraborg, avfärdar det hela och riktar nu stark kritik mot Hurtigs uttalande. Något han tidigare gjort i SKLT.

– Det är inte med sanningen överensstämmande vad han nu går ut och säger. Det är märkligt att i det här läget beskylla någon annan. Det har ju varit rättegångar i det här ärendet, säger Johansson och fortsätter:

– Det är på gränsen till förtal när man pratar om brodern. Men det är väl målsägandebiträdet som får göra upp det med Hurtig.

Men Björn Hurtig står på sig.

– Det får stå för Lars Johansson. Jag förstår att polisen som jobbat hårt med utredningen vill försvara den till varje pris. Men man måste tåla att det finns andra hypoteser, alternativa teorier. Det är inte konstigare än så.

Polischefen: Osanning

I dokumentären pekar Björn Hurtig bland annat på att broderns DNA hittades på en tejpbit och en tejprulle i den lada där Holm tros ha överfallits och mördats. Även ett så  kallat bland-DNA från Nerijus fru hittades.

Lars Johansson säger att Hurtig ”gärna får kritisera utredningen” men menar att han blandar ihop korten gällande DNA-bevisningen, att han far med osanning och att han misstänkliggör brodern.

Fanns det något i utredningen som styrkte en annan gärningsman?

– Nej. Det finns ingenting. Och vi har ju försökt att jobba väldigt brett, säger Johansson.

Björn Hurtigs försvar

Hurtig ser inga problem med sin teori.

– Som jag sa pekar jag mot riktningen i det i min inlaga. Jag vet inte vem som gjort det men vad jag säger är att det finns spår från andra människor, även hustrun, i målets centrala bevisdelar, som man bortförklarat väldigt enkelt. Jag vet inte vem som har gjort vad, men hade man tagit det där på allvar hade man kanske haft två eller tre personer i tingsrätten. Och då hade man varit tvungen till att veta vem som hade gjort vad.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!