"Ibland klappar han till på volley och det behöver inte bli rätt men han har verkligen ett skarpt öga", säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, om Leif GW Persson. Foto: HENRIK JANSSON"Ibland klappar han till på volley och det behöver inte bli rätt men han har verkligen ett skarpt öga", säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, om Leif GW Persson. Foto: HENRIK JANSSON
"Ibland klappar han till på volley och det behöver inte bli rätt men han har verkligen ett skarpt öga", säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, om Leif GW Persson. Foto: HENRIK JANSSON
Leif GW Persson har hyllat Erik Nord i SVT-succén "Veckans brott". Foto: OLLE SPORRONGLeif GW Persson har hyllat Erik Nord i SVT-succén "Veckans brott". Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson har hyllat Erik Nord i SVT-succén "Veckans brott". Foto: OLLE SPORRONG

Polischefens hemliga samtal med Leif GW

Publicerad

När nazister skulle demonstrera i Göteborg hade stadens polischef Erik Nord några hektiska dygn.

Nu avslöjar Nord att han fick stöttande sms av rikspolischefen Dan Eliasson – och att han hade ett hemligt samtal med Leif GW Persson.

– Jag rådfrågade honom, säger polischefen i Storgöteborg.

Allmänheten protesterade mot att Nordiska motståndsrörelsen skulle få marschera mitt i Göteborg, nazisterna klagade över att de inte fick gå den sträckan de ville, Fotbollssverige oroades över att det samtidigt skulle spelas match på Gamla Ullevi – och Centerpartiets partiledare Annie Lööf var ute och skrev uppmärksammade inlägg på Twitter.

 

LÄS MER: Annie Lööfs hårda kritik mot polischefen

 

Mitt i stormen stod Erik Nord, polischefen i Storgöteborg.

Och i hans telefon damp det då in ett meddelande.

Avsändare: Dan Eliasson, rikspolischef.

– I samband med mediedrevet hörde han av sig och skrev: "Erik, jag såg dig på tv. Bra, tydligt svar. Vi står för den här linjen. Du är utsatt för ett jättetryck nu, men tro mig, det går över på ett par dagar". Han gav lite råd och stöd som jag tyckte kändes jättebra, säger Erik Nord.

Vad svarade du?

– "Tack. Det värmer".

Rikspolischefen Dan Eliasson gav Erik Nord stöd.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Mötte GW på Ullevi

Men sin högste chef var inte den enda som Erik Nord hade kontakt med i samband med NMR-demonstrationen i slutet av september i fjol.

Han vände sig också till en gammal bekant: kriminologiprofessorn Leif GW Persson, landets mest välprofilerade expert på brott och straff. Erik Nord säger att GW:s böcker är en av anledningarna till att han har det yrke han har i dag och deras första möte ligger många år tillbaka i tiden.

– Första gången vi träffades och pratade var vid fotbolls-EM 1992. Vi skulle göra ett ingripande mot tyskar på Ullevi och då var han med. Sedan träffades vi under tiden som jag jobbade med grova våldsbrott och han var med i några utredningar, säger Erik Nord.

Tomas Brolin jublade under EM i fotboll i Sverige år 1992.Foto: BILDBYRÅN

Nu, inför den välbevakade demonstrationen i Göteborg, bestämde sig Erik Nord för att ta upp luren och ringa till GW.

Han ville be honom om en tjänst.

 

LÄS MER: Nazister och poliser i stort tumult i Göteborg

 

– Jag upplevde att vi hade svårt att nå fram med att man får demonstrera om man är nazist, att det inte är förbjudet. Som det var då så var det ungefär som att vi hade haft möjlighet att säga nej. Så jag rådfrågade Leif om han på något sätt skulle kunna redogöra för hur rättsläget såg ut, för han har stort genomslag, säger Erik Nord.

Leif GW Perssons hyllning

Nord ville använda professorn som ett språkrör.

– Han begriper det här och jag ville resonera med honom om det fanns möjlighet att få ut informationen via honom. Men nu behövde vi aldrig använda oss av det. Vi fick så mycket annan medietid och jag tycker att vi fick fram det ändå, säger Erik Nord.

I slutet av september demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.Foto: NORA LOREK

Han hyllar Leif GW Persson som han tycker "emellanåt är genial i sina resonemang".

Och från GW:s sida är respekten ömsesidig.

– Erik är en av Sveriges främsta operativa chefer, sa GW i SVT:s "Veckans brott" i höstas.

Erik Nord hemlighetsfull

Samtalet om demonstrationen var senaste gången Erik Nord hörde av GW, men det finns också andra anekdoter.

Dessa vill polischefen däremot behålla för sig själv.

– Det ska stanna här ... Men GW är en komplex person som nog trivs väldigt väl med att vara där han är i dag. En lite tvär sanningsägare, säger Erik Nord.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER