Polischefen: ”Bygger plattform för terrorism”

Den svenska kvinnan: ”Jag är trött på att leva i det här skitlandet”
Foto: SVT
Erik Nord är polischef i Storgöteborg och vill se att man drar in medborgarskapet från de som valt att resa ner till IS.
Foto: HENRIK JANSSON
Erik Nord: ”Det finns grupper som inte hör hemma i det här samhället”
Foto: HENRIK JANSSON
IS styrkor har tryckts in i ett hörn och de resenärer som finns kvar vill nu återvända hem.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Västsvenska IS-kvinnan Lisa Andersson, 29, vädjar inifrån ett flyktingläger i Syrien att Sverige ska ta hem henne och hennes barn – och i söndagskvällens ”Agenda” i SVT intervjuades två andra svenska medborgare som också vill ha hjälp av svenska myndigheter.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, anser att man bör återkalla IS-svenskars medborgarskap.

– Vi är ett av de absolut bästa länderna att bo i här i Sverige. Vi bygger en utmärkt plattform för att utöva internationell terrorism. Man åker hit hem, vilar upp sig och så kan man sticka i väg igen om man har lust, säger han nu i ”P1 Morgon”, efter att ha sett inslaget i ”Agenda”.

Uppgifter från det syriska människorättsobservatoriet, SOHR, uppger att IS har gett upp den sista striden i Syrien, enligt Reuters. Samtidigt uppmanar den amerikanska presidenten Donald Trump Europas ledare att ta hem IS-kvinnorna och IS-männen så de kan ställas till svars för sina handlingar.

Alternativet är att man tvingas släppa några, om inte hjälp från Europa kommer. Detta skriver Donald Trump på Twitter.

USA:s president Donald Trump.
Foto: MARTIN H. SIMON - POOL VIA CNP / MEGA / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Svenska kvinnor i tältläger

Inne i tältlägret al-Hawl i norra Syrien – som kontrolleras av kurdiska styrkor – finns det, enligt The Guardian, omkring 1 500 utländska kvinnor och barn.

Kvinnorna skulle vara med och bygga upp kalifatet men efter att IS krossats sitter de nu inlåsta. En av dem är västsvenska Lisa Andersson, 29, som levt i terrorstaten i sex år.

Norska NRK har träffat Lisa Andersson i lägret.

– Jag vill att Sverige ska ta hem oss igen. Jag vill se mina barn leka, handla, gå i skolan, vara normala, säger Lisa Andersson till NRK.

Donald Trumps uppmaning till Europas länder

Det syriska människorättsobservatoriet, SOHR, uppger till Reuters att IS har gett upp i Syrien och är på väg att förlora.


USA:s president Donald Trump har vädjat till europeiska länder. Han vill att länderna ska ta emot de av sina medborgare som valt att resa ner till IS, så de kan ställas till svars för sina handlingar.


NRK har träffat västsvenskan Lisa Andersson i tältlägret al-Hawl i Norra Syrien. För sex år sedan valde hon att åka ner till Syrien – men nu vill hon att svenska staten ska hjälpa henne och hennes barn att återvända till Sverige.


Inrikesminister Mikael Damberg (S), har att den svenska regeringen inte har några planer på att hämta hem människor som deltagit i IS-aktiviteter i Syrien. Något som även Margot Wallström (S) förklarat.


Även statsminister Stefan Löfven (S) bekräftar sina kollegers uttalande. Enligt Stefan Löfven kommer Sverige inte hjälpa de personer som anslutit sig till IS. ”Vi har varit väldigt tydliga med det”, säger Stefan Löfven till TT. 


Precis som NRK har SVT:s ”Korrespondenterna” varit på plats i Syrien. Reportagets sändes i ”Agenda” där de träffade en kvinna och en man som vädjade om att få komma hem till Sverige. ”Varför inte ta hem oss”, säger mannen till SVT.


Debatten har varit livlig den senaste tiden. En av de som gett sin syn på saken är polischefen i Storgöteborg, Erik Nord. På Twitter skrev han: “Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen.” 


Till GT sa Erik Nord sedan att han anser att Sverige ”är för mjuka mot de här terroristerna”.


Två dagar senare, på måndagsmorgonen, säger Erik Nord i Sveriges Radios ”P1 Morgon”: “Hade vi haft en lagstiftning där man satte sitt medborgarskap på risk, hade man inte åkt dit.”

IS-svenskarna i ”Agenda”

SVT:s ”Korrespondenterna” har liksom NRK varit på plats i Syrien för att träffa IS-anhängare och under söndagskvällen sändes delar av Niclas Berglunds och Sanna Klinghoffers reportage i ”Agenda”. I det framträdde två svenska medborgare, en man och en kvinna, som valt att resa ner till IS.

I reportaget vädjar mannen, precis som Lisa Andersson, om att få komma hem.

”Varför inte ta hem oss?”, frågar han den svenska regeringen via SVT.

Samtidigt önskar kvinnan ett normalt liv för sina barn hemma i Sverige.

– Jag är trött på att leva i det här skitlandet, jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig. Bara ta dem (barnen) till parken och leka, ta dem till djurparker och simskola, säger kvinnan till SVT.

Den svenska kvinnan reste till IS för sex år sedan. Nu vill hon komma hem igen och leva ett normalt liv.
Foto: SVT

Erik Nords krav

Debatten om huruvida IS-svenskar ska få återvända är intensiv. En som längre diskuterat frågan är polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, som för några dagar sedan valde att ge sig in i diskussionen igen med ett Twitter-inlägg som berörde frågan.

I inlägget skrev han bland annat:

”Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol”.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

För GT förtydligade han sin ståndpunkt.

”Vi är för mjuka mot de här terroristerna”, tycker Erik Nord.

– Fanns det en reell risk att bli av med sitt medborgarskap så tror jag att färre hade åkt, säger Erik Nord.

Skulle det räcka med att ha varit i Syrien eller hur tänker du?

– Innan man utfärdar sådan lagstiftning så får man ju göra en utredning och ta fram ett lagförslag och jag sitter inte på all den detaljkunskapen, säger Erik Nord, och fortsätter:

– Vi kan konstatera att om man har varit med och skurit huvudet av en person där nere och sedan filmat det, som vi faktiskt har ett par som har gjort (Erik Nord syftar på göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan, reds.anm.), så kan jag säga att det hade varit fullgott för mig. När man har avtjänat sitt livstidsstraff har man inte kvar sitt svenska medborgarskap. Det tycker jag hade varit rimligt. Någon av dem har blivit så skadad att han ska ha sjukvård och pension resten av sitt liv. Det tycker jag att någon annan stat eller de själva ska stå för. Det ska inte landa på svenska skattebetalare.

Mannen vädjar till svenska staten om att få komma hem: ”Varför inte ta hem oss?”
Foto: SVT

På måndag morgon deltog Erik Nord i ”P1 Morgon” i Sveriges Radio. Då utvecklade han sina tidigare uttalanden.

– Vi är ett av de absolut bästa länderna att bo i här i Sverige. Vi bygger en utmärkt plattform för att utöva internationell terrorism. Man åker hit hem, vilar upp sig och så kan man sticka i väg igen om man har lust, säger Erik Nord i P1.

Erik Nord: ”Inga bra vibbar”

I intervjun i Sveriges Radio togs frågan upp om just deras medborgarskap och om det ska återkallas för de som valt att åka ner till IS.

– Hade vi haft en lagstiftning där man satte sitt medborgarskap på risk, hade man inte åkt dit, säger Erik Nord, och fortsätter:

– Jag lyssnade på de intervjuerna i går (i ”Agenda”, reds. anm.), både med kvinnan och mannen. Och jag fick inga bra vibrationer när jag lyssna på dem. Jag tror att när de kommer tillbaka till Sverige kommer de utgöra en säkerhetsrisk, säger Erik Nord.

Svenska myndigheternas svar

Inrikesministern Mikael Damberg (S) har flera gånger uttalat sig i frågan. Han hänvisar till UD:s varning för resor till Syrien och har sagt att det från svensk sida inte är aktuellt att hämta hem svenska medborgare som självmant rest ner till Syrien för att ansluta sig till IS.

Det har även utrikesministern Margot Wallström (S) förklarat, likaså statsminister Stefan Löfven.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte ska hjälpa de personer som valt att ansluta sig till terrorstaten IS, säger Stefan Löfven till TT.

Vad gäller svenska barn som är fångna har Mikael Damberg sagt:

– Sverige tycker alltid det är viktigt med barns rättigheter men det här fallet är det ju familjerna som måste agera för att ta sina barn i säkerhet. Sverige har ingen möjlighet att i det här säkerhetsläget att agera på plats i Syrien på något säkert sätt.

– De facto är det så att man måste fundera kring vilket ansvar man har som familj för att inte utsätta sina barn för detta. Men skulle det vara så att ett barn kommer till en svensk ambassad eller beskickning så kommer vi ta det ärendet på stort allvar.