Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen slår tillbaka kritiken: Ge oss mandat

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg, slår ifrån sig kritiken som Annie Lööf riktat kring varför polisen inte avbröt en nazistdemonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Personerna som marscherade bar flaggor och kläder med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) logotyp.
Foto: LOVISA WALDECK
Centerpartiets partiledare Annie Lööf skrev på Twitter att det var "helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd".
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Annie Lööf (C) tyckte det var helt obegripligt att nazister kunde tåga på Göteborgs gator i helgen och hon fick stöd av andra politiker.

Samtidigt skanderade nazisterna att rikspolischef Dan Eliasson och polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, var folkförrädare.

Nu bemöter Nord kritiken och påhoppen – och förklarar varför demonstrationen fick hållas.

– Det är bättre att skylla på polisen och säga att det är polisens fel, att vi borde ha slagit ner dem. Men då får ni ge oss mandat att göra det, säger han.

Ett 50-tal nazister genomförde på söndagen en demonstration i Göteborg. Personerna som marscherade bar flaggor och kläder med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) logotyp.

Marschen var inte tillståndsgiven, men polisen valde ändå att inte avbryta den.


LÄS MER: Polisen får hård kritik efter nazistdemonstrationen


För det fick polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, hård kritik från flera håll. Han valde i går kväll att inte svara på några frågor, men nu, på måndagsförmiddagen, säger han:

– Jag är förvånad över att politiker, både i kommun- och riksdagspolitiken, har så låg kunskap i ett så väsentligt område som den fria åsiktsbildningen. Det är ett av de ben som demokratin vilar på. Jag är bekymrad över den faktaresistens som jag tycker mig kunna iaktta, när man inte ens vill försöka förstå när vi förklarar hur lagstiftningen ser ut.

Nazisternas demonstrations var inte tillståndsgiven.
Foto: LOVISA WALDECK

Svarade Annie Lööf

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) menade att det var "för jävligt" att nazisterna fick hålla en otillåten demonstration och Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, skrev på Twitter att det var "helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd".

https://twitter.com/AENO98/status/909479041492713472

Erik Nord svarade Annie Lööf på Twitter redan i går. Nu utvecklar han:

– Jag har full förståelse för att en politiker av Annie Lööfs kaliber inte kan ha koll på all lagstiftning i alla frågor. Men den här frågan har motionerats så många gånger och i så många år.

– Det är bättre att skylla på polisen och säga att det är polisens fel, att vi borde ha slagit ner dem. Men då får ni ge oss mandat att göra det. Det går inte att ha en lagstiftning som säger något och vilja något helt annat och säga att det är polisens fel.

Så säger lagen

Som svar på frågan om varför polisen, som följde nazisternas väg genom Göteborg med personal på marken och med helikopter i luften, inte ingrep mot demonstrationen hänvisar Erik Nord till två paragrafer i den svenska ordningslagen.

Så säger ordningslagen

Polismyndighetens rätt att inställa och upplösa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

22 § Polismyndigheten får inställa eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med ett beslut som innebär avslag på en ansökan enligt 6 § eller i strid med en föreskrift enligt 15 § eller ett förbud enligt 25 §.


23 § Polismyndigheten får utöver vad som sägs i 22 § upplösa

1. en allmän sammankomst, om det uppkommer svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken,

2. en offentlig tillställning, om det vid den förekommer något som strider mot lag eller om den medför oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.

– De är inte åsikten vi ska titta på. Vi ska titta på ordningsstörningar och vi tittar på störningar av trafik och vissa säkerhetsfrågor. I går hanterade polismännen det precis som man ska göra, säger Erik Nord.

Vad skulle ha krävts för att ni skulle stoppa nazisternas demonstration?

– Då skulle ordningsstörningarna ha övergått i upploppsliknande situationer. På lördagen var det en tillståndsgiven demonstration i Göteborg mot försvarsmaktsövningen Aurora som som förmodligen störde kollektivtrafiken mer än vad den här gjorde. Då är inte denna störning här allvarligare.

Polischefen skrev brev

Erik Nord har efter diskussionen som uppstått skrivit ett brev till kommunstyrelsen i Göteborg, som GT kan publicera. I brevet skriver han att han utifrån det material han tagit del av "inte med självklarhet" ser att demonstrationsdeltagare gjort sig skyldiga till exempelvis hets mot folkgrupp.


LÄS MER: Därför tillåter polisen nazistdemonstrationer


– Om det ser ut som en tysk nazistdemonstration från Nürnberg, som de själva kallar 30-talsestitik, menar vi på att det finns utrymme att rapportera det. Men i så fall vill åklagare ha klara och tydliga fall. När jag tittar på det i går ser jag att de har sin fana, men det är inte ett sådant uniformt uppträdande och uniform klädsel.

Erik Nord tar inte åt sig av vad nazisterna skanderade om honom.
Foto: HENRIK JANSSON

Erik Nord skriver i sitt brev till kommunstyrelsen också att nazisterna ropade att han och rikspolischefen Dan Eliasson var folkförrädare.

Det är ingenting han lägger någon större kraft på.

– Jag konstaterar att jag har en sådan position att man får ha lite hårdare hud och det är inte brottsligt att tycka det, säger Erik Nord.

Rikspolischefen Dan Eliasson.
Foto: MAJA SUSLIN/TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillåtelse att demonstrera i Göteborg i slutet av september, under bokmässan. Med tanke på gårdagens demonstration, hur ser du på hotbilden då?

– Det är klart att temperaturen stiger, men det har vi varit medvetna om. Men om man inte är mitt i demonstrationen tror jag inte man behöver känna sig speciellt orolig som göteborgare. Sedan kan man ju alltid som invånare känna en otrygghet när nazister marscherar genom Göteborg.

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen mot den eller de som anordnade demonstrationen.

GT har sökt Annie Lööf för en kommentar.

Polischefen Erik Nords brev till kommunstyrelsen i Göteborg

Med anledning av NMRs demonstration idag i Göteborg och det jag berättade för er i onsdags vill jag ge er lite kompletterande information.


Det NMR gjorde idag var att anordna en demonstration (allmän sammankomst) utan tillstånd. En sådan är inte olaglig utan har i princip samma skyddsvärde som en tillståndsgiven. De som anordnar den kan göra sig skyldig till brott men inte de som deltar. Polisen kan inte avbryta (upplösa) demonstration bara för att den saknar tillstånd. Vi har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen riktad mot den eller de som anordnat dagens demonstration men ni förstår säkert att det kan bli svårt att hitta vem som anordnade den. Skulle vi hitta den som anordnat den hamnar straffet med stor sannolikhet på böter.


Jag var inte på plats och kunde göra iakttagelser av hur demonstrationen genomfördes men av de fotografier och filmsekvenser som jag tagit del av ser jag inte att de med självklarhet nådde upp till en nivå där enskilda deltagare vid en samlad bedömning gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Här är viktigt att påpeka att iakttagelsen måste ske när brottet inträffat och bevisningen ska kunna kopplas till varje enskild person man vill rapportera för brottet.


En viktig faktor i sammanhanget är att om det skulle vara så att det begicks ett brott av någon av deltagarna i demonstrationen som vi skulle kunna rapportera så är det ingen självklarhet att vi skulle klara av att göra det rent taktiskt. Det är beslutat att Sverige ska ha en polisbemanning som motsvarar ungefär hälften per invånare i förhållande till övriga Europa. Det innebär självklart begränsningar när det gäller att ställa om verksamhet vid akut inträffade händelser. Söndag dagspass har vi inga stående reserver (det har vi nästan aldrig) som kan sättas in vid akuta händelser. Vi får helt enkelt anpassa vår taktik till den resursen vi disponerar. Det innebär inte att man kan begå brott utan att riskeras att straffas men vi kan komma att behöva rapportera och utreda dem i efterhand i stället för att gripa dem på plats.


Vid demonstrationen ropade de tydligen att rikspolischefen Dan Eliasson och jag skulle vara folkförrädare. Det är inte olagligt att tycka det och det är heller inte olagligt att ge uttryck för de åsikterna. 


Har ni några frågor är ni välkomna att ringa mig.


Erik Nord