Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen: Rimfrost kan kastrera lokalpolisen

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Flera personer har gripits för inblandning i sprängningen i Landvetter i fjol. Gripandena gjordes inom ramen för operation Rimfrost.Foto: LÄSARBILD

Operation Rimfrost har resulterat i flera gripanden beslagtagna vapen.

Men nu höjs ett varningens finger från Erik Nord, polischef i Storgöteborg, som menar att insatsen kan slå mot den lokala polisen.

– Det finns risk att så här långa särskilda händelser emellanåt kortsluter eller kastrerar det ordinarie ledningssystemet, säger Nord till DN.

Operation Rimfrost har gett resultat. Flera frihetsberövanden har gjorts och vapen och andra föremål beslagtagits. 

Enligt DN handlar det om ett 90-tal frihetsberövanden och runt 60 vapenbeslag.

Och Västsverige är inget undantag. Bland annat har gripanden gjorts i ärendet gällande sprängningen i Landvetter inom ramen för Rimfrost.

– Vi utvecklar hela tiden vårt samarbete med kolleger i andra delar av Polissverige, både lokalt och nationellt. Operation Rimfrost innebär att vi förstärker det redan pågående linjearbetet, där kontinuerliga lägesbedömningar avgör hur prioriteringar och samverkan kommer att ske, har Tobias Bergkvist enhetschef för den regionala utredningsenheten, Region Väst, sagt i ett uttalande.

Erik Nord varnar för risker

Operation Rimfrost uppskattas pågå i sex månader, men kan komma att förlängas. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, ser positiva saker med Rimfrost, däribland ett bättre samarbete och informationsutbyte. Men han varnar också för riskerna med insatsen. Enligt Nord går styrkan inom polisen ofta att finna på lokal nivå.

– Om man en gång per dygn från ett torn på Kungsholmen går ut och tittar var i Sverige det brinner och skickar trupperna dit, så visar det handlingskraft. Men det kan också vara så att man inte gör något annat än att vänta på nästa order att bege sig dit där det brinner, säger Nord till DN.

Han säger också att insatsen ser handlingskraftig ut, men att ”det kanske inte blir så mycket pang för pengarna som man tror”.

Erik Nord tar Göteborgspolisens arbete mot skjutningar i gängkriminell miljö som ett exempel på ett lyckat förebyggande lokalt polisarbete. 

Han menar också att de dubbla ledningssystemen, ett för Rimfrost och ett på lokalnivå, kan bli komplicerat. 

DET HÄR ÄR OPERATION RIMFROST

Operation Rimfrost är en nationell särskild händelse som initierades i november förra året.

Stefan Hector är nationell kommenderingschef.

 

En särskild händelse innebär att polisen lättare kan frigöra resurser från ett område till ett annat. Det kan handla om poliser i yttre tjänst såväl som utredare eller andra förstärkningar.

Sedan Rimfrost inletts har polisen i Malmö förstärkts med fler resurser, för att ta ett exempel.

 

Tanken med Rimfrost är ta ett nationellt grepp för att på så sätt länka samman ärenden.

 

Syftet med Operation Rimfrost är:
*Minska sprängningar och skjutningar i kriminell miljö

*Minska antalet personer i kriminella nätverk genom att lagföra för brott och genom avhopparverksamhet

*Beslagta fler vapen och sprängämnen
*Öka allmänhetens trygghet

 

Källa: Polisen