Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen: Rånarna och offren blir yngre

Tre personer har gripits efter rånmordet på Hisingen.
Foto: Läsarbild / Läsarbild

Under natten mot onsdagen knivskars en ung man vid ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen – han avled sedan av sina skador. 

Tre unga personer, två män och en kvinna, är misstänkta.

– Det går ner i åldrarna, både gärningsmän och offer blir yngre, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef på polisområde City i Göteborg. 

– Detta är en ren tragedi, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Vid 01.56 larmades polisen i Göteborg till Hjalmar Brantingsplatsen på centrala Hisingen. En man i 20-årsåldern hade då blivit knivhuggen i samband med ett rån och fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador.

Hans liv gick inte att rädda.

Förhör pågår med tre misstänkta personer, två män och en kvinna, alla tre unga personer.

– Det går ner i åldrarna, både gärningsmän och offer blir yngre. Det är min bild att rånarna har blivit yngre, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef på polisområde City i Göteborg. 

Tre personer är misstänkta.

”Det är ett mönster” 

Theodor Smedius säger att det anmäls i snitt ett personrån om dagen i området han är chef för, centrum och Majorna/Linné, men att det sammanlagda antalet rån per år inte ökar, utan de ser i stället snarare en minskning, men det har skett en förskjutning bland åldrarna.

Polischefen för Storgöteborg Erik Nord menar dock att brott av den här typen av karaktär sker med jämna mellanrum och kallar det för en ren tragedi.

– Jag har under min långa tid som polis varit med om precis lika dana och meningslösa händelser som inte står i någon som helst proportion till det elände och sorg som det skapar, säger han och fortsätter:

Polischefen för Storgöteborg, Erik Nord Foto: HENRIK JANSSON

Erik Nord menar att det kan gå väldigt fort när det rör sig om unga personer som fastnar i en kriminell bana.

– Tyvärr är det så att det kan gå fort från att vara en skötsam ungdom till att man begår ganska grova kriminella handlingar. Min erfarenhet av den typen av brott är att personerna ofta kan vara missbrukare och de kan begå denna typ av brott när de inte är i mental balans, säger han.

Även Theodor Smedius delar bilden av att det ofta vid denna typ av brott kan finnas narkotika inblandat.

– Vi ser också att personer som säljer narkotika också ägnar sig åt personrån. Men det finns också helt andra anledningar, säger Smedius. 

Tidigare i år hämtade polisen in sju pojkar mellan 15 och 17 år till förhör misstänkta för en rad personrån på Hisingen, vilket inte är Theodor Smedius område, men han känner till ärendet.

Polisen misstänkte då ungdomarna för ett 15-tal personrån.

– Det är ett mönster vi också kan se i city, att i de här konstellationerna så rånar man inte en gång utan det blir en serie rån, säger Theodor Smedius. 

Johanna Waak rapporterar från Hisingen efter knivmordet