Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen om insatsen: ”Jag är oerhört nöjd”

Erik Nord kommenderingschef för polisinsatsen i Kungälv.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen hade en hektisk dag i Kungälv när nazistiska NMR demonstrerade.
Foto: HENRIK JANSSON
Hundratals motdemonstranter samlades.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen arbetade med att hålla isär de båda grupperna.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen hade en hektisk dag i Kungälv när nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen skulle genomföra sin tillståndsgivna demonstration.

Hundratals motdemonstranter samlades också till en egen demonstration och det blev våldsamma bråk.

– Jag är oerhört nöjd med hur alla medarbetare arbetade i dag. Det hade kunnat sluta betydligt värre om vi inte hade så skickliga poliser, säger Erik Nord, kommenderingschef för insatsen. 

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen hade fått tillstånd av polisen att genomföra sin demonstration i Kungälv på 1 maj. 

Runt 500 motdemonstranter samlades också, de hade inte tillstånd att demonstrera, och polisen fick arbeta hårt för att hålla grupperna isär.

– Det har varit en arbetsam dag för polisen, det var en komplicerad insats. Men jag upplever utifrån den utvecklingen det kunde ha blivit så gick det bra, säger Erik Nord, kommenderingschef för insatsen och fortsätter:

– Inledningsvis fick vi rikta mycket uppmärksamhet mot våldsamma maskerade motdemonstranter som gjorde att vi inte hade kraften kvar att rapportera NMR för brottet hets mot folkgrupp under marschen.

Polisen attackerades från båda hållen under NMR:s demonstration.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Personer från båda sidorna misstänks för brott.
Foto: HENRIK JANSSON

Polis attackerades 

En grupp motdemonstranter startade ett våldsamt upplopp och kastade bland annat flaskor och någon form av rökbomber när NMR marscherade mot sin samlingspunkt i centrala Kungälv. Ett par timmar senare blev det oroligt när de skulle gå tillbaka. 

– Det är en del attacker från motdemonstranter som NMR svarar på. NMR blir övertända och går i sin tur till angrepp mot poliser och startar ett våldsamt upplopp. 

Polisen attackerades under insatsen från båda hållen.

– Det är ju tyvärr så att vi hamnar i mitten oftast. Vi får kritik från början för att vi följer lagen och ger NMR rätt att demonstrera och sen står vi under genomförandet så blir vi attackerade från både motdemonstranter och NMR men det är vi vana vid.

Ingen polis allvarligt skadad 

Erik Nord uppger att ingen polis skadats allvarligt under insatsen. 

– Vi inventerar skador nu, det har var bangers som har kastats bland annat. Vi är nöjda med att vi inte har några allvarliga skador på vår personal. 

Tobias Lindberg, som en tongivande propagandist för NMR, blödde från huvudet.
Foto: HENRIK JANSSON
NMR startade ett våldsamt upplopp när de skulle gå tillbaka till sin startpunkt.
Foto: HENRIK JANSSON

Känner ni att ni hade kontroll över situationen när det var så kaotiskt?

– Vi har filmbilder därifrån, så väldigt många kan räkna med att de kan bli misstänkta för brott i efterhand. Vi har haft mycket kameror och drönare som flugit, jag har själv sett bilderna som har fantastisk kvalitet så med dem kan kan jag göra en snabb utvärderig av vår insats och jag är oerhört nöjd med hur alla medarbetare arbetade i dag. Det hade kunnat sluta betydligt värre om vi inte hade så skickliga poliser.

Polisen utreder bland annat våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, våld mot tjänsteman, maskeringsförbud.