Polischefen om bidragen till Ali Khan: ”Rent motbjudande"

REAGERAR STARKT. Erik Nord, polischef i Storgöteborg, reagerar efter GT:s granskning av familjen Ali Khan i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
STARKT KRITISK. Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, är mycket kritisk till att skattefinansierade bidrag gått till en förening kopplad till släktnätverket Ali Khan.
Foto: HENRIK JANSSON
RÄDSLA. Hammarkullen i Göteborg är ett av områdena där släktnätverket uppges ha ett starkt fäste. I utredningar kring medlemmar i Ali Khan-familjen framgår en omfattande rädsla för att vittna mot nätverket.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Delar av familjen Ali Khan i Göteborg har av polisen pekats ut som ett kriminellt släktnätverk – men fick genom en förening närmare en miljon kronor i bidrag.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är mycket kritisk. 

– Jag tror de flesta upplever detta som rent motbjudande, att vi skattefinansierar rakt in i kriminella nätverk, säger han.

GT har i flera reportage granskat Göteborgssläkten Ali Khan, där stora delar av familjen av polisen pekas ut som ett kriminellt släktnätverk.

Flera familjemedlemmar har satt skräck i invånarna i främst nordöstra Göteborg genom hot, utpressning, våld och narkotikabrott. 

Representanter från familjen vänder sig samtidigt kraftigt mot den kriminella beskrivningen och har tagit strid mot myndigheterna, främst socialtjänsten, som omhändertagit flera barn från släkten. 

GT har också avslöjat hur en förening kopplad till släktnätverket fått omfattande bidrag från stat och kommun. Det gäller föreningsbidrag från Göteborgs stad på 860 000 kronor. Samt 1,3 miljoner kronor från statliga Myndigheten för stöd till trossamfund, som gått till ett trossamfund där den aktuella föreningen är en av sju samarbetande medlemsföreningar. 

Erik Nord: ”Motbjudande”

Bidragen får Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att gå i taket.

”Vi hade haft bättre nytta av de skattepengarna inom polisen”, skrev han på Twitter på tisdagsförmiddagen.

https://twitter.com/AENO98/status/1110442570256134144

Erik Nord utvecklar:

– Jag tror de flesta upplever detta som rent motbjudande, att vi skattefinansierar rakt in i kriminella nätverk. Det måste få ett stopp. Den här aningslösheten måste upphöra. 

– Jag tror det var en gammal socialminister, Gustav Möller, som sa att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Och jag tror att vi med det hårda skattetryck vi har i Sverige, så får vi faktiskt fundera på vad vi använder våra skattemedel till. 

Göteborgs stad har tidigare fått kritik för brister i kontrollen av föreningsbidrag. 

– Man måste bygga upp ett system som skyddar mot det här och där tror jag att vi i Sverige varit aningslösa. Vi har varit för godtrogna, säger Erik Nord.

FAMILJEN KRITISKA. FTP, Fuck The Police, klottrat i en källargång i Hammarkullen. Familjemedlemmar är kritiska mot polisens och socialtjänst beskrivning av Ali Khan som en kriminell släkt.
Foto: HENRIK JANSSON

”Kriminella nätverk har maffiatendenser”

Gängforskaren Amir Rostami har studerat släktnätverket och har i en tidigare intervju med GT sagt att nätverket riskerar att skapa en maffiastruktur i områdena där de verkar. 

Polischefen Erik Nord instämmer och säger att arbetet mot nätverket är prioriterat: 

 – Så är det med kriminella nätverk att de har maffiatendenser. Sedan ska de inte överdrivas, men de har maffiatendenser absolut. 

Ett återkommande bekymmer i utredningar kring nätverket har varit rädsla hos vittnen.

– Det är samma bekymmer som med alla kriminella nätverk, och även i detta som kan beskriva som ett släktbaserat kriminellt nätverk. Det finns en rädsla och ovilja att delta i rättsprocessen och vi jobbar med det på olika sätt, säger Erik Nord.

– Grundprincipen är att samordna verksamheten och försöka plocka undan sånt som driver det kriminella beteendet. Klara upp brott, och inte understödja brotten genom att ge bidrag på felaktiga grunder. 

”MAFFIATENDENSER”. Erik Nord säger att släktnätverket Ali Khan har maffiatendenser, liksom flera andra kriminella nätverk i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON