Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, var bara 50 meter från mördaren i Ulricehamn fem minuter innan det att han ströp en kvinna. Foto: TT NYHETSBYRÅNLena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, var bara 50 meter från mördaren i Ulricehamn fem minuter innan det att han ströp en kvinna. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, var bara 50 meter från mördaren i Ulricehamn fem minuter innan det att han ströp en kvinna. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den nu döde gärningsmannen hade visat intresse för äldre kvinnor. Foto: HENRIK JANSSONDen nu döde gärningsmannen hade visat intresse för äldre kvinnor. Foto: HENRIK JANSSON
Den nu döde gärningsmannen hade visat intresse för äldre kvinnor. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen menar att mordet inte var planerat, utan att något fick gärningsmannen att begå det när han var i skogen. Foto: HENRIK JANSSONPolisen menar att mordet inte var planerat, utan att något fick gärningsmannen att begå det när han var i skogen. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen menar att mordet inte var planerat, utan att något fick gärningsmannen att begå det när han var i skogen. Foto: HENRIK JANSSON

Polischefen var nära mördaren på golfbanan

Publicerad

BORÅS. När polischefen Lena Matthijs var och golfade i Ulricehamn hörde hon den misstänkte mördaren i skogen 50 meter bort.

Fem minuter senare ströp han en kvinna alldeles i närheten av golfbanan.

– Det känns väldigt obehagligt, säger Lena Matthijs.

På eftermiddagen den 24 oktober i fjol ströps en kvinna i 60-årsåldern vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn.

Gärningsmannen, som var i 20-årsåldern, uppehöll sig i området i över sex timmar och flera vittnen lade märke till honom. Kvinnor har berättat för polisen hur mannen hoppade fram från skogen och skrämde dem.

Mordet skedde omkring klockan 16.15.

 

LÄS MER: Kvinna ströps i i skogen – gömdes under mossa

 

Precis dessförinnan hörde polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, honom under sin golfrunda på banan som ligger vid spåret.

– Jag har kunnat räkna ut att det är ungefär fem minuter före det som vi sätter som brottstid, säger hon.

Spåret som mordet inträffade på går förbi precis vid golfbanan där Lena Matthijs befann sig.Foto: HENRIK JANSSON

Trodde det var en älg

Lena Matthijs säger att hon, precis som flera andra den dagen, hörde "ett brak" i skogen.

– Det är ljudet när han hoppat ut ur skogen. Med facit i hand vet vi att det gått till så. Men jag trodde att det var ett djur jag hörde, en älg, säger Lena Matthijs.

 

LÄS MER: Mördarens sista tid – gick på fest

 

Hon uppskattar att ljudet kom bara 50 meter från där hon befann sig. Mordplatsen ligger sedan 350 meter därifrån.

– Det känns väldigt obehagligt. När det kommer så nära en blir det extra otäckt.

Mördaren försökte gömma offret inne i skogen, drygt tio meter från motionsslingan.Foto: HENRIK JANSSON

Lena Matthijs, som själv blivit hörd som vittne, medverkade på en pressträff i Borås på fredagen där polisen presenterade vad som kommit fram i mordutredningen.

Där berättades det att mördaren sprang över golfbanan efter att han försökt gömma offret under kvistar och mossa.

– Han flydde över de sista nio hålen och jag gick de första nio hålen, så han har inte kunnat passera mig. Däremot hade jag mycket väl kunnat se honom när jag åkte från golfbanan ner längs den väg han parkerat, men det har jag inte, säger Lena Matthijs.

Ett halvår efter mordet presenterade polisen på fredagen utredningen.Foto: HENRIK JANSSON

Sexuellt motiv bakom mordet

Hon bor i Ulricehamn och berättar om oron som fanns i staden under de månader som mördaren gick lös, innan han i januari i år topsades och dagen därpå tog sitt liv.

– I samtal med andra ulricehamnare har jag naturligtvis pratat om hur det kändes att röra sig i skog och mark efter mordet. Man hade koll bakom sin rygg. Jag är också en kvinna i den åldern som den drabbade, så det är klart jag funderade mycket på det själv.

Polisen gick på pressträffen ut med att det finns ett sexuellt motiv bakom mordet, att gärningsmannen ska ha visat intresse för äldre kvinnor. Däremot ska det inte ha varit planerat.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER