Polischefen: "Leva precis som vanligt"

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Fyra personer dog och flera skadades i den förmodade terrorattacken i Stockholm. 

Polisen i hela landet har på lördagen höjd beredskap – men polischefen i Göteborg manar till lugn. 

– Jag kommer för egen del att leva precis som vanligt men var och en får avgöra själv. Kommer man ut på stan ska vi vara närvarande på publika platser, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg. 

Det finns i nuläget inga indikationer på konkreta hot mot varken Göteborg eller Västsverige, enligt polisen. 

Det var strax före klockan 15 på fredagen som en lastbil körde rakt in en folkmassa i Stockholm. Fyra personer har dött och nio vårdas på lördagen fortfarande på sjukhus. 


LÄS MER: Detta vet vi om attacken 


Polisen i Göteborg höjde omedelbart beredskapen och upprättade en så kallad särskild händelse med anledning av attentatet.

– Det handlar om att öka tryggheten och om att höja vår förmåga till snabba ingripanden eftersom det inte går att utesluta att en sådan här händelse skulle kunna få någon annan att göra någonting. Det behöver inte hänga ihop utan det kan utlösa beteende hos någon annan individ, säger Erik Nord. 

"Bästa spanarna är allmänheten"

Den höjda beredskapen gäller för polisen i hela landet. 

Sedan tidigare har polisen upprättat en särskild händelse med anledning av Socialdemokraternas partikongress som hålls i Göteborg i helgen.
– Jag vill påpeka att vi inte har några indikationer på konkreta hot mot Göteborg, S-kongressen eller mot Västsverige, säger Erik Nord. 

Fyra har dött och nio vårdas på lördagen på sjukhus efter det misstänkta terrordådet i Stockholm.
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

Det är på lördagen strålande vårväder i Göteborg och Erik Nord avråder inte allmänheten från att njuta av solen i de centrala delarna av stan. 

– Det får var och en avgöra själv. Men kommer man ut på stan ska vi vara närvarande, vi ska vara närvarande i gatumiljön på de publika platserna. Jag kommer för egen del att leva precis som vanligt. Men gör man några iakttagelser så hör av er till polisen på 11414. De bästa spanarna är ju den stora allmänheten. 


LÄS MER: Bilderna visar terroristens flyktväg 


En man gripen

Samtliga Göteborgspoliser i dagtjänst beordrades på fredagen att jobba vidare in på sena kvällen med anledning av händelserna i Stockholm. På lördagen är man fortsatt tungt bemannade.

"Nu får vi börja med en annorlunda planering så att resurserna räcker över tid", säger Göteborgspolisens chef Erik Nord.
Foto: ANNA SVANBERG

– Vi river verkligen ur våra resurser så mycket vi kan. Men vi har andra arbetsuppgifter som ska genomföras och vi måste och se till att vi bygger på uthållighet. I går fick daggänget vara kvar ända till sent på kvällen. Då får man en kraftig förstärkning men vi kan inte göra så varje dygn utan nu får vi börja med en annorlunda planering så att resurserna räcker över tid, säger Erik Nord. 

En man har gripits och anhållits på sannolika skäl, den högre graden, misstänkt för dådet i Stockholm. Brottsmisstanken är terrorbrott genom mord.

På lördagen har Göteborgs stad flaggning på halv stång på Gustaf Adolfs torg med anledning av det misstänkta terrorattentatet.