Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen: Jag har lagt 25 våldtäktsanmälningar på hög

Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal, har fått lägga upp till 25 våldtäktsanmälningar på hög.
Foto: Jonathan Berntsson
Polisens rotel för grova brott i Fyrbodal sitter i polishuset i Trollhättan. Där är läget ansträngt.

En tolvårig flicka som pekat ut en misstänkt gärningsman som kanske aldrig kommer höras, ett femårigt barn som utsatts för övergrepp – och en organisation som inte hinner med att utreda våldtäkterna.

I Fyrbodal är polisen pressad.

På sitt bord har polischefen Sten-Rune Timmersjö fått lägga ett 20-tal våldtäktsanmälningar på hög.

– Är det någonting som håller mig vaken på nätterna är det saker som det här. Men vi hinner inte med, säger han.

En jurist från Västsverige har anmält polisen till justitieombudsmannen. Mannen är upprörd över det som han beskriver som en "total rättslig katastrof".

Han syftar på ett fall som först uppmärksammades av journalisten Joakim Lamotte och som varit en del av den debatt som uppstått kring polisens förutsättningar att utreda våldtäkter. Det var i somras som en tolvårig flicka, enligt Lamotte, uppgav att hon våldtagits, misshandlats och hotats inne på en toalett i stationshuset i Stenungsund. Hon ska ha vittnat om att gärningsmannen förgrep sig på henne vid två tillfällen.

Carina Palmqvist, gruppchef över barnärendena vid polisens enhet för brott i nära relation i Fyrbodal, ansvarar för utredningen.

– Det har varit mycket som inte framkommit i rapporteringen, säger hon.

Tolvåring anmälde våldtäkt

Carina Palmqvist säger att flickan och hennes mamma kom in till polisstationen i Stenungsund i mitten av juli för att anmäla brottet som ska ha skett ungefär en månad tidigare.

Då hölls ett första förhör med flickan.

Några dagar senare kom Palmqvist tillbaka från semestern och åklagare blev inkopplad. Under den aktuella perioden var det två barnförhörsledare i tjänst och de arbetade båda med fall där personer satt häktade. Det är sådant som går först, menar polisens gruppchef.

– Det här brottet hade skett för en månad sedan, så den tekniska bevisningen var ganska rökt. Jag gjorde bedömningen att flickan var skyddad, hon var inte mitt i brottet utan hemma hos sin mamma. Då ger jag det inte högsta prioritet, utan vi har treåringar som våldtagits som vi måste prioritera före det som skett en månad tillbaka i tiden, säger Carina Palmqvist.


LÄS MER: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott: "Jag är oroad"


Hennes grupp utreder fall som det här i hela Fyrbodal. Det är drygt 15 kommuner i Västsverige, såsom Trollhättan, Uddevalla och Strömstad. Just nu har man omkring tio våldtäktsärenden där offren inte fyllt 15.

Så ung som tre år är inte det yngsta av dem, säger Carina Palmqvist sedan. Men väl fem.

– Det är många sjuka människor som finns i vår omgivning. Jag har ingen statistik, men det här är inte ovanligt. Det förekommer hela tiden våldtäkter där offren är tre till tio år, säger hon.

Utredningarna läggs på hög

Men det tiotal våldtäktsfall som barngruppen har hand om är inte de enda som pressar polisen i Fyrbodal.

Långt ifrån.

Om offer eller misstänkt förövare är lite äldre, mellan 15 och 18 år, är det upp till Fyrbodalspolisens allra tyngsta rotel – den för grova brott – att bringa klarhet i vad det är som inträffat.


LÄS MER: Inget åtal för misstänkta gruppvåldtäkten


När anmälningarna kommer in landar de på grova brott-chefen Sten-Rune Timmersjös bord. Bokstavligt talat.

– Vi hinner inte med att utreda dem i den omfattning som de kommer in. Vi har alltid haft mycket våldtäkter och så länge jag har jobbat här har det varit vårt mängdbrott. I den gamla organisationen kunde vi skicka våldtäkterna till Skaraborg eller Göteborg om de hade mindre att göra och så hjälpte de till. Men nu måste vi sköta det i Fyrbodal och vi hinner inte med det, säger han.

Vad gör ni rent konkret när ni får in en våldtäktsanmälan?

– Vi försöker göra alla förstahandsåtgärder; göra undersökningarna, ta in journalanteckningarna från sjukhus, hålla vittnesförhör och så. De initiala och akuta åtgärderna som man måste göra direkt. Sedan kan det bli liggandes. Vi lägger dem på hög.

Så får de ligga där?

– Ja, tyvärr är det så tills någon hinner med att ta tag i det. Om det är någon av utredarna som blir av med pågående ärenden eller får ärenden avskrivna kan jag dela ut dem. Men jag kan inte lägga ut alla på handläggare för det är lika illa det, så det är bättre att jag sitter på dem.

Hur många våldtäktsanmälningar rör det sig om?

– Det är mellan 20 och 25. Sedan är det några som är inskickade till åklagare. Finns det en misstänkt är det åklagaren som är förundersökningsledare, men inte heller där hinner vi med. Av de här anmälningarna kan jag tänka mig att vi har någon från förra året, resten är från i år.

Polischefen ligger sömnlös

För närvarande består roteln för grova brott av fyra utredare, enligt Sten-Rune Timmersjö.

För en vecka sedan mördades en kvinna i Strömstad. Och det har skett ett mordförsök i Lysekil. Och nyligen var det ett till i Trollhättan. Det är sådant som Sten-Rune Timmersjö pekar på som det som tar resurser från våldtäktsutredningarna.

– Jag tycker inte att det här bra. Är det någonting som håller mig vaken på nätterna är det saker som det här. Men jag kan inte göra så jättemycket åt det, för hos mig finns det inte personal till det. Nu fick vi mordet uppe i Strömstad och då tar det väldigt mycket kraft från den personal som finns, säger han.

Många undrar nog varför det inte bara är för er att plocka in en misstänkt våldtäktsman?

— Jo, men det är massa saker som ska göras. Det är inte bara att plocka in någon. Vi försöker göra det akuta och sedan får resten väntar. Jag måste göra en prioritering där också och är det något som är riktigt grovt blir det oftast jag själv som får ta det. För det finns ingen annan att lägga det på.

25 procent kan klaras upp

Under torsdagen har några av de våldtäktsfall som Sten-Rune Timmersjö haft liggandes delats ut till de olika lokalpolisområdena i regionen för att de ska kunna bidra i utredningarna.

Grova brott-chefen tror att runt 25 procent av anmälningarna kommer sluta i fällande domar.

– Det kanske rör sig om fem-sex ärenden av de som ligger, resten kommer att skrivas av. Att det skrivs av innebär inte att det inte har hänt, utan att det inte finns några bevis. Men innan vi kan skriva av ett ärende måste det också göras en massa utredningsåtgärder, säger Sten-Rune Timmersjö.


LÄS MER: Polisen jagar man efter mistänkt våldtäkt i badhus


Carina Palmqvist, gruppchefen över barnärendena hos polisen i Fyrbodal, säger att utredningen kring överfallen på den tolvåriga flickan i Stationshuset i Stenungsund pågår.

Men om den gärningsman hon pekat ut kommer bli förhörd är oklart.

– Åklagaren skriver i sitt första direktiv att bevisläget inte är särskilt lysande. Det är naturligtvis utredningsåtgärder som ska göras, men det är inte alltid så att en person är gärningsman bara för att det står i anmälan. Det händer i våra utredningar att det står ett namn och att det sedan visar det sig att att det inte är gärningsmannen. Det är därför vi gör en utredning, säger Carina Palmqvist.

Men han är inte hörd än?

– Nej, och det vet vi inte om han kommer att bli. Det beror på vad åklagaren kommer att ta för beslut i framtiden.

"Många kan vakna ibland"

Åklagaren har inte gått att nå.

Den uppskattade uppklarningsprocenten bland hennes fall vill Carina Palmqvist inte sia om.

– Det är helt omöjligt, men den senaste tiden har vi haft bra domar ur målsägandes perspektiv med många års fängelse, säger hon.

Sten-Rune Timmersjö säger att han kan ligga vaken om nätterna på grund av de outredda våldtäkterna. Hur känner du?

– Det är klart att det inte är roligt. Jag är barnförhörsledare själv och man vet vad det innebär. Man tänker ibland på att i varje ärende som vi har på skärmen så är det åtminstone en handfull personer som hela livet har raserats för. Man får försöka sålla och tänka att jag gör så gott jag kan. Jag är också en människa och det är vi alla som jobbar med det här. Men visst, det är nog många som kan vakna ibland och känna att man inte har gjort tillräckligt.