Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen gör oväntad comeback – i SVT-serien

Han jagade Landvetterrånarna och spårade Siba-vd:n Fabian Bengtssons kidnappade. Nu har pensionerade polischefen Sven Alhbin, 69, gjort oväntad comeback – i SVT.Foto: Ulrika Malm /SVT
I SVT-serien genomgår tio privatpersoner ett fiktivt 50-miljonersrån.Foto: "Tjuv och polis"/SVT

Han jagade Landvetterrånarna och spårade Siba-vd:n Fabian Bengtssons kidnappare.

Nu har pensionerade polischefen Sven Alhbin, 69, gjort oväntad comeback – i SVT.

– En jäkla rolig grej, säger han.

Förre chefen över länskriminalpolisen i Västra Götaland, Sven Alhbin, ledde bland annat utredningarna kring Landvetterrånet 2006 och kidnappningen av Sibas dåvarande vd Fabian Bengtsson året innan.

Nu är Sven Alhbin pensionerad – men ändå aktuell som just polischef igen, i SVT-serien ”Tjuv och polis” som visas på söndagskvällar. I den genomgår tio privatpersoner ett fiktivt 50-miljonersrån i Askersund och det är Sven Alhbin som ansvarar för polisgruppen som ska få tag i tjuvarna.

Spelades in i våras

Inspelningarna genomfördes under drygt två veckor i våras.

– Man ska ha med sig att det är ett spel, men jag tycker att man lyckats väldigt bra med att ge utredargänget bra förutsättningar, säger Sven Alhbin.

Hur verkligt är det?

– Det är ändå rätt så kopierat ur verkligheten. Ambitionen som jag och produktionen hade var att visa hur riktigt polisarbete går till i en utredning med de olika momenten som spaning, forensisk analys, förhör och spaning.

SVT-serien har fått en del kritik.Foto: Stina Stjernkvist /SVT
Sven Alhbin är polisgruppens spaningsledare i SVT-serien.Foto: "Tjuv och polis"/SVT

Kritiken mot ”Tjuv och polis”

Det som SVT kallar för ett socialt experiment har fått en del kritik – tittare har bland annat undrat om inte serien uppmuntrar till brott och GT:s recensent Anders Björkman har beskrivit den som ”seg”. SVT:s Thomas Hall har å sin sida, i en DN-intervju, sagt att ”programmet snarare avskräcker från brott”.

Sven Alhbin ångrar inte sin medverkan.

– Det var en jäkla rolig grej. Det är en helt ny erfarenhet och man hade inga referenser kring hur det skulle komma att bli. Man spelar in tusentals timmar, så klipps det ihop till åtta timmars färdig produkt. Det var väldigt roligt att göra och förhoppningsvis tilltalar det tittarna, säger han.

Kallar du dig själv skådespelare nu?

– Haha, nej. Det är inte så svårt att spela sig själv.

Vad gör du i övrigt nu för tiden?

– Jag har en del uppdrag. För tillfället är jag inne och jobbar på polisens Utvecklingscentrum Väst med ett uppdrag angående grovt våld och kriminella och jag föreläser via Narkotikapolisföreningen. Det varvar jag med att vara pensionär.