Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polischefen går mot makten i kommunen

För närvarande är Jens Fischer chef över polisens rotel för grova brott, men snart lär han bli kommunstyrelsens ordförande efter Oberoende Realister. Foto: Privat
Oberoende realister gjorde monumental succé i kommunalvalet i Hagfors och ser nu ut att ta över makten i kommunen.

Polischefen Jens Fischer ser ut att ta över makten i Hagfors.

Hans uppstickarparti Oberoende Realister bildades förra sommaren och är nu störst i kommunen – och även största lokala parti i landet.

– Det är ren lycka. Att det skulle bli så här hade vi aldrig kunnat tro, säger Jens Fischer som räknar med att bli kommunstyrelsens nya ordförande.

Kommunvalet i Hagfors blev en strid mellan nykomlingarna Oberoende Realister och veteranerna i Socialdemokraterna, som styrt kommunen under decennier sånär som på en kort period i början av 2000-talet.

Oberoende realister bildades i juni 2017 och har snabbt lockat många anhängare – och på valnatten stod det klart att uppstickarna lyckats ta makten i Hagfors kommun.

Partiet fick – enligt de preliminära siffrorna – 36,9 procent av rösterna vilket innebär att Socialdemokraterna, med 35,5 procent, fick se sig besegrade som största parti.

 

LÄS MER: Uppstickarpartiet gjorde succéval – större än Moderaterna

 

Oberoende Realister är också största lokala parti i landet, före Nykvarnspartiet på 31 procent och Perstorps framtid, med 30,6 procent.

– På valnatten var jag mer eller mindre i chock. Det har känts bra under valkampanjen, men att det skulle bli på det här sättet hade vi aldrig kunnat tro, säger Jens Fischer, partiets ordförande och förstanamn på vallistan, och fortsätter:

– Det är ren lycka. Det var nästan eufori som jag, och alla i partiet, kände när valresultatet kom. 

Kommunhuset i Hagfors ser ut att bli polischefen Jens Fischers nya arbetsplats. Foto: Pressbild

Polischefen får tjänstledigt

Nu tyder allt på att Jens Fischer får lämna jobbet som chef för avdelningen för grova brott hos polisen i Värmland. Kommande mandatperiod ser det ut som om han blir kommunstyrelsens ordförande i stället för polischef.

– Ja, mycket tyder på det. S har sagt att man tänker gå i opposition. Men det ska ju alltid genomföras ett demokratiskt val i kommunstyrelsen för att rösta fram mig som kommunalråd. Vi har ju inte egen majoritet, säger han.

 

 

Polisledningen i Värmland har känt till Jens Fischers kandidatur och är införstådda med att det är tjänstledighet som gäller. Fischer menar att erfarenheterna som polis är värdefulla när han nu går in i kommunpolitiken.

– Jag har varit polis på olika platser, och har självklart haft djup kontakt med olika delar av samhället, med myndigheter och kommuner, säger han.

Varför har ert parti fått så starkt väljarstöd?

– Jag tror att väljarna önskat att det ska hända något nytt. S har alltid varit störst i Hagfors. Just nu ville många att något annat skulle komma till. S har gjort oerhört mycket bra saker, men vi behöver ett nytt tänk i kommunhuset och att man verkligen lyssnar på de som bor i kommunen. Det är något vi ofta diskuterar i partiet.

Bråket om skolan

Oberoende realister säger sig stå fria från den traditionella höger/vänster-skalan och konstaterar att de är beredda att samarbeta med alla partier där de kan nå framgång för sina frågor.

– Vi kan dels få stöd från olika partier beroende på vilken fråga det handlar om. Alternativet är att söka samarbete med några. Det är sånt som vi ska diskutera i dagarna. Det viktiga är att vi hela tiden tänker att vi gör det för kommunens bästa, för de som bor här, säger Jens Fischer.

 

LÄS MER: Underkända röster kan godkännas – och avgöra valet

 

Även andranamnet på partiets lista är polis: kommissarie Peter Åkerström i lokalpolisområde Torsby. Han säger att förväntningarna på partiet är stora och inser att företrädarna har en hel del att leva upp till.

– Vi är inte direkt några garvade politiker. Men vi har breda kunskaper, genom att vi kommer från flera yrkeskategorier. Många har jobb inom olika samhällstjänster. Det är även industriarbetare och pensionärer, säger Peter Åkerström.

Peter Åkerström, poliskommissarie i lokalpolisområde Torsby. Även andranamn på listan för uppstickarpartiet Oberoende realister. Foto: Pressbild

En av de frågor som blivit viktiga för Oberoende Realister är den kring Råda skola, som varit föremål för en het debatt – och även en folkomröstning. I omröstningen blev det en förkrossande majoritet för att behålla skolan för elever upp till och med årskurs sex.

Siffrorna var 3 157 för och 350 emot.

Kommunfullmäktige, där S haft egen majoritet, beslutade i november 2016 att gå emot resultatet i folkomröstningen, lägga ner mellanstadiet och bygga en ny F-3-skola.

Precis som Socialdemokraterna nationellt backade Stefan Löfvens partikamrater i Hagfors i valet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Oberoende realister kom sedan att fortsätta driva frågan om en F-6-skola i Råda.

– Partiet hade inget med Råda skola att göra när vi startade det. Eller med det missnöje som kom från föräldragruppen. Men sedan var det flera bland föräldrarna som gick in i partiet. Detta finns med som en av många frågor. Vi är absolut inget enfrågeparti och är inte sprunget ur F-6-skolan, konstaterar Peter Åkerström.

S går i opposition

Han framhåller skolfrågor som ett av de viktigaste områdena för partiet, att ”vi ska ha fyra fungerande skolor i kommunen, varav Råda skola är en”. 

– Även vård och omsorg och byggnationer är viktigt för oss. Vi har många strandnära områden och vi vill att det ska bli enklare att bygga strandnära. Om vi ska vara en attraktiv kommun måste vi ha attraktiva miljöer att erbjuda. Det behövs senior- och trygghetsboenden. Många gamla flyttar till Karlstad. Och för att få inflyttning, för jobb har vi, måste det finnas bostäder, säger Peter Åkerström.

Åsa Johansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Hagfors. Foto: Pressbild

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Åsa Johansson, S, konstaterar att Oberoende Realister ”lyckats otroligt bra”. För henne kom valnattens resultat som en kalldusch.

– Det var väldigt överraskande. Och naturligtvis blev jag väldigt besviken. Jag har varit KS-ordförande i fyra år och tänker vad jag själv har gjort för fel, säger hon och fortsätter:

– Men jag upplever det som en markering mot de etablerade partierna i stort, inte bara mot S. Helt enkelt har väl väljarna varit sugna på något nytt.

Åsa Johansson förklarar att S nu kommer att gå i opposition. 

– När sorgen har lagt sig, när vi har brutit ihop och kommit igen, får vi se till att göra de här oppositionsåren till något bra och hålla i de goda idéer som vi vet är på gång i kommunen, säger hon och förklarar att hon själv lämnar posten som kommunalråd för att satsa på regionpolitiken, vilket varit planerat en längre tid.

”Uppåtgående trend”

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, har totalt 316 lokala partier ställt upp i valet i 192 av landets 290 kommuner. Partierna har sammanlagt tagit 548 mandat.

– Det är en uppåtgående trend. De senaste valen har fler kommuner haft lokala partier, säger Björn Kullander som arbetar med demokratifrågor vid SKL.

Han konstaterar också att sedan valet 2014 har sju kommuner i landet haft ett lokalt parti i styrande position: Båstad, Dorotea, Eda, Nykvarn, Vadstena, Åsele och Övertorneå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!