Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefen efter attentatet: Utvisa terrorsympatisörer

Polischefen Erik nord vill att Sverige ska kunna utvisa de i Sverige som inte är svenska medborgare och stödjer militant jihadism.
Foto: ANNA SVANBERG
IS symbol i Qaraqosh i Irak.
Foto: MARTIN KÄLLSTRAND

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, anser att man bör dra in uppehållstillståndet för de i Sverige som stöder våldbejakande extremism.

– Du får åka hem där du hör hemma och ha dina åsikter där, säger han.

Under söndagsmorgonen skrev Storgöteborgs polischef Erik Nord på Twitter att Sverige bör kunna utvisa människor som stöder våldsbejakande extremism och som har uppehållstillstånd i landet, något som GP först skrev om.

"Inte för att det förhindrat fredagens attack men nog borde vi kunna dra in uppehållstillståndet för de som stödjer våldsbejakande extremism.", skriver han.


LÄS MER: Löfven frustrerad över att Akilov inte utvisats 


Det sker två dagar efter det förmodade terrorattentatet i Stockholm där fyra människor miste livet och många skadades.

Erik Nord: Utvisa dem

I dag kan människor som till exempel dömts för terrorfinansiering och inte är svenska medborgare utvisas. Men Erik Nord anser att lagstiftningen bör ses över och att de som uttrycker åsikter för till exempel militant jihadism utan att för den skulle begå direkta lagbrott, också ska kunna utvisas.

– De är inte svenska medborgare. De bor här och är försörjda av svenska skattebetalare och deras högsta dröm är att avskaffa den demokrati som försörjer dem. Är det inte rimligt då att säga att de får tycka vad de vill, men att de inte får göra det här och definitivt inte understödda av svenska skattebetalare. Den frågan bör vi lyfta, säger Erik Nord.

Erik Nords uttalande på Twitter.
Foto: SKÄRMDUMP.

Han är noga med att påpeka att han inte syftar på muslimer eller islam generellt utan de antidemokrater som stödjer just våldsbejakande ideologier och organisationer som IS.

"Det är motbjudande"

– Det finns mörkermän som balanserar i gränslandet utan att för den skull göra sig skyldig till brottslighet. Då bör man kunna säga att man drar upp uppehållstillståndet, säger Erik Nord och tillägger: 

– Det är motbjudande att vi tillåter mörkermännen att propagera här och vifta med IS-flaggor. Det är ett hån mot de som har flytt hit från IS. 

Kan inte det här uppfattas som ett politiskt ställningstagande från dig?

– Jo, det kan det säkert göra. Men vi lever i en ny verklighet där vi emellanåt måste kunna berätta vad vi ser, säger Erik Nord.


LÄS MER: Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken 


Under en presskonferens på söndagen så meddelade polisen att Rakhmat Akilov som misstänks för attacken i Stockholm tidigare sökt uppehållstillstånd i Sverige. Han fick senare avslag och Migrationsverket fattade beslut om utvisning, men han lyckades undvika det.

Enligt polisen har den misstänkte visat sympati för extremistorganisationer som IS.


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.