Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefen Christian ryter till över bilisternas beteende

Vid en poliskontroll på länsväg 158 vid Hovåsmotet utdelades böter till 25 bilister efter att de kört i bussfilen.Foto: Polisen
Christian Nylén, biträdande chef för lokalpolisområde Göteborg syd, uppmanar bilisterna att hålla sig till trafikreglerna och inte använda bussfilen.Foto: Polisen

Bussfilen är ingen gräddfil – det konstaterar polisen i Göteborg syd.

På två timmar bötfälldes 25 bilister på länsväg 158 i Hovås sedan de använt körfältet för kollektivtrafik.

– Det kan få tråkiga konsekvenser om räddningsfordon inte kommer fram. Det är oansvarigt, olagligt och även respektlöst mot andra trafikanter, säger Christian Nylén, biträdande polischef.

I förra veckan inträffade en trafikolycka på länsväg 158 i höjd med Hovås söder om Göteborg. Räddningstjänsten, polis och även ambulans hindrades att ta sig fram på grund av bilister som åkte i bussfilen.

– De kom inte fram till olycksplatsen i tid. Det kan få mycket tråkiga konsekvenser om räddningsfordon blir blockerade, säger Christian Nylén, biträdande chef för lokalpolisområde Göteborg syd.

Han förklarar att det därefter beslutades att göra en poliskontroll för att se hur många bilister som använder bussfilen. 

Även boende i området och pendlare har hört av sig till polisen och slagit larm om att privatbilar kör i bussfilen under rusningstid i stället för att stå i kö.

Christian Nylén, biträdande polischef säger att det kan bli fler kontroller: ”Är det så här mycket oordning är det vårt ansvar att komma tillbaka”.Foto: Polisen

”Oansvarigt och olagligt”

– Det är ytterst oansvarigt och olagligt. Dessutom är det respektlöst mot andra trafikanter att köra förbi alla i bussfilen. Det här är personer som tycker att deras tid är viktigare än andra människors tid, menar Christian Nylén.

Under de två timmar som polispatruller gjorde kontrollen vid Hovåsmotet skrevs 25 ordningsböter à 1 000 kronor. Detta har polisen också berättat om i ett Facebook-inlägg med rubriken ”Bussfil, ingen gräddfil”.

– Hade det varit fler poliser på plats hade fler fått böter. Det var minst 20 bilister som passerade som patrullen inte hann med, säger Christian Nylén och tillägger:

– Är det så här mycket oordning är det vårt ansvar att komma tillbaka och göra ytterligare kontroller.

https://www.facebook.com/1063450753693803/photos/a.1071877336184478/2217127964992737/?type=3&theater

Nylén konstaterar att enbart bussar och utryckningsfordon får köra i bussfilen om det inte finns tilläggsskyltar som säger något annat.

– Min uppmaning till bilisterna är att hålla sig till gällande trafikregler, annars riskerar de att skapa oordning i trafiken och att bli bötfällda, säger han.