Polisbilen Aina skapar ordning i Trollhättan

Wisam Hussains ”polisbil” väcker stor uppmärksamhet. ”Alla vill plåta den”, säger den 24-årige Trollhättebon.
Foto: Privat

TROLLHÄTTAN. Bilisterna sänker farten och lämnar företräde.

Men sedan börjar alla skratta. Det är när de ser att polisbilen bara är ett skämt - om än ett proffsigt sådant.

– Jag gjorde det här som en kul grej och jag har fått väldigt härliga reaktioner. Alla vill ta bilder på bilen, skrattar 24-årige Wisam Hussain från Trollhättan.

För en vecka sedan var ”polisbilen” klar och rullade ut på gatorna i Trollhättan, Vänersborg och Göteborg - Wisam Hussains Volvo V70 av 2011 års modell - vitmålad med gula och blå färgfällt.

Har du målat den själv?

- Nej, nej, det här är proffsigt och väldigt snyggt gjort.

Volvon är av ganska ny årsmodell, det låter som en dyr historia?

– Ja, den har kostat väldigt mycket, men det är det absolut värt. Jag ska alltid ha den här bilen och jag har fått så många härliga reaktioner från alla jag träffat.

Fast när Wisam är ute och kör märker han hur de andra bilisterna blir lite halvnojiga och extremt laglydiga när de ser ”polisbilen”.

– Ja, de använder blinkern mycket flitigare, de saktar ner och de lämnar företräde. Men bilisterna märker ganska fort när de kollar i backspegeln att det inte står ”POLIS” utan ”AINA” på bilen. Och då förstår de att det är ett skämt, skrattar Wisam.

Vill bli känd

Och anledningen till att det står ”AINA” är att det är slang för polis på turkiska.

Först trodde Wisam Hussain att han skulle bli stoppad ofta av polisen, men ännu har det bara hänt en gång - och då var det en vanlig rutinkontroll.

– Jag frågade om polismannen hade något att säga om min bil, men han muttrade bara något om att han tyckte att det var löjligt och onödigt.

För säkerhets skull har Trollhättebon papper med godkännande från både Rikspolisstyrelsen, Transportstyrelsen och trafikpolisen med i bilen.

– Ja, jag har fått ok överallt eftersom polisbilens design inte är patenterad eller är reserverad för polisen - och så står det ju inte polis på den heller.

Polisens statsvapen finns inte heller på bilen och ljusrampen på taket går inte att tända.

– Det ska vara lite som ett skämt alltihop, och folk ska se att det är det. Jag vill bara att bilen ska bli känd, på gott och ont, säger Wisam Hussain till ttela.se.