Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisbil voltade efter krock med annan bil

Fem personer fördes till sjukhus efter olyckan.
Foto: Mikael Berglund
Vad som orsakade olyckan med polisbilen är oklart.
Foto: Emil Nordin

En polisbil voltade på måndagskvällen på Orust efter att ha frontalkrockat med en personbil.

En polisman fick lyftas ur personbilen med nack- och ryggsmärtor medan en person i den andra bilen flögs med ambulanshelikopter till sjukhus.

Totalt uppges fem personer ha förts till sjukhus efter olyckan.

– Kollegerna har varit ut på ett jobb och av någon anledning har de krockat med en mötande bil, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Larmet om olyckan kom in till SOS Alarm 19.11 på måndagskvällen. En polisbil ska då ha krockat med en bil på väg 734 mellan Svanesund och Varekil på Orust i Bohuslän.

Vägen beskrivs som mycket smal och slingrig.

– De har varit på väg ut på ett jobb, men inte med blåljusen på utan de har hållit sig till hastighetsbestämmelserna, men av någon anledning har de frontalkrockat med en annan bil, säger Christer Fuxborg.

En ambulanshelikopter och flera vanliga ambulanser kallades till platsen enligt SOS-alarm. Även räddningstjänsten och kolleger till polismännen i bilen som voltade fanns kort efter olyckan vid platsen.

Flögs till sjukhus

Cirka en timme efter olyckan kunde en av polismännen som skadades i olyckan lyftas ur sin bil. Liggandes på en äng klagade personen över rygg- och nacksmärtor.

En skadad person från personbilen flögs kort därefter i väg med ambulanshelikopter till Kungälvs sjukhus med handfrakturer enligt polisen.

Enligt SOS-alarm fördes totalt fem personer till sjukhus med hjälp av helikopter och vanliga ambulanser.

Enligt Christer Fuxborg verkar varken poliserna eller de andra skadade personerna ha drabbats av livshotande skador.

Internutredning

Vad som orsakat olyckan var under måndagskvällen oklart. Ingen person delgavs under måndagen någon misstanke om brott.

– När en polisbil är inblandad i en trafikolycka startas det alltid en internutredning. Just nu har vi inte fördjupat oss i den utan först får de inblandades skador ses över på sjukhus. Men vi poliser bedöms inte enligt svensk lag utan det finns någon form av dubbelag som vi ställs mot och det är klart att det är allvarligt när man frontalkrockar på en länsväg, säger Christer Fuxborg.

I juni förra året rapporterade GT om en annan olycka mellan en personbil och en polisbil i Borås.

Den olyckan slutade med att en person fick föras till sjukhus. Polisbilen krockade då med personbilen - som till följd av krocken körde in i en trädgård i ett bostadsområde.