Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisanmälan mot Bert Karlsson utreds inte

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Bert Karlsson slipper polisutredning efter åklagaren beslut.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Bert Karlsson liknade Fredrik Nordström vid den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Skaraprofilen och entreprenören Bert Karlsson, 76, polisanmäldes för förtal av Skara kommun sedan han under en föreläsning under förra året jämfört en politiker i kommunen med Kim Jong-un.

Nu har chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm beslutat att förundersökning inte kommer inledas i ärendet, rapporterar Skaraborgs läns tidning.

Väntat, enligt Bert Karlsson själv.

Det var i början av december i fjol som Bert Karlsson var inbjuden till kommunala gymnasieskolan Katedralskolan i Skara för att föreläsa om entreprenörskap inför en grupp elever. Under föreläsningen ska Bert Karlsson ha glidit över till att såga oppositionsrådet i Skara kommun, Fredrik Nordström (S). Bert Karlsson liknade honom vid den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un.

I publiken på omkring 50 elever satt Fredrik Nordströms tonårsdotter. Fredrik Nordström sa vid tidpunkten till Sklt att Bert Karlsson ger sig på hans dotter för att komma åt honom. 

Dagen efter händelsen så polisanmälde Skara kommuns tillförordnade skolchef Elin Liljebäck händelsen som förtal.

Bert Karlsson: ”Bara trams”

Bert Karlsson kommenterade det hela till GT:

– Det är en ren politiskt gest. Eleverna frågade varför jag lämnade Skara och då förklarade jag att det var för att en förföljde mig där och stoppade allt jag ville göra och det var han. Jag har gjort den här jämförelsen i flera år.

Har polisen hört av sig till dig?

– Nej, det kommer ingen att göra, det är ju bara trams det här!

Nu har över en månad gått sedan händelsen och chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har beslutat att förundersökning inte kommer att inledas i ärendet.

Skolchefen: Tråkigt att det inte prövas

I beslutet, som Sklt tagit del av, står det:

”Det kan antas att åtal för det anmälda brottet inte skulle komma att ske till följd av en bestämmelse om särskild åtalsprövning. Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökning inte inleds.”

– Det är tråkigt att det inte får prövas i domstol. Jag står fast vid att det var rätt att polisanmäla, säger Elin Liljebäck Nilsson till tidningen.

Hon fortsätter:

– Varje dag bedrivs ett arbete i alla våra verksamheter för att göra dem fria från nedsättande uttryck och kränkningar. Då fullföljer vi den tanken när vi agerar mot den här föreläsaren.

Bert Karlsson säger till Sklt att beslutet om att ärendet inte utreds vidare var väntat.

– Det är klart det var. Det var ju felaktigt anmält från början.


Se även:

Skarabon Markus Persson är mannen bakom ”Berts värld”.