Polisanmälan dröjde efter mastsabotaget

Det misstänkta sabotaget mot telemasten utanför Tranemo polisanmäldes inte på tolv dagar.
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Det var först efter att Häglaredsmasten i Borås fällts i söndags som polisanmälan gjordes om händelsen i Tranemo.
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto

Det dröjde nästan två veckor för räddningstjänsten att polisanmäla det misstänkta sabotaget mot telemasten utanför Tranemo.

Först efter att den 322 meter höga masten i Häglared fällts till marken i söndags kväll gjordes polisanmälan.

Varken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, eller ägaren till anläggningen i Tranemo, Teracom, säger sig ha informerats.

Det var den 4 maj som en kabel som försörjer räddningstjänstens radiotrafik med de lokala deltidsbrandmännen klipptes av i en anläggning söder om Tranemo.

Under fem dagar låg radiotrafiken nere innan räddningstjänsten lyckades få i gång den igen.

Det uppgav räddningstjänsten under onsdagen, vilket Borås tidning var först att berätta om.


Läs mer: Detta har hänt


– Det är klart att det är allvarligt, sa Per-Anders Näsström, insatsledare vid räddningstjänsten i södra Älvsborg under onsdagsmorgonen.

Tolv dagar till anmälan

Kabelbrottet upptäcktes då räddningstjänsten inte längre kunde larma in sina deltidsbrandmän till viktiga uppdrag längre. Det var den 4 maj.

Men polisanmälan av händelsen gjordes inte omedelbart. Först tolv dagar efter det misstänkta sabotaget i Tranemo hade ägt rum - i måndags morse - gjordes polisanmälan.

Enligt uppgifter från både räddningstjänsten och Teracom, som äger masterna, så berodde det på att man nu insåg allvaret och gjorde vissa kopplingar mellan händelserna.

– Anmälan har gjorts av räddningstjänsten. När de förstod vad som hänt i Borås tyckte de att det säkraste var att polis fick informationen, säger Åsa Ragnar, presschef vid Teracom.

Nu ingår anmälan i kammaråklagare Patrik Tillys utredning tillsammans med Häglaredssabotaget.

– Båda händelserna är rubricerade som sabotage och det föll på sin naturlighet att båda handläggs av åklagare, säger kammaråklagare Patrik Tilly.

Finns det något mer än att det rör sig om sabotage och mot den typen av mål som binder detta samman?

– Det vill jag inte uttala mig om. Jag går inte på något sätt in i detaljer.

Ändrade sig

När GT i morse kontaktade Teracom som äger anläggningen i Tranemo liksom masten i Häglared uppgav de först att polisanmälan gjorts omedelbart och att de informerat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om händelsen.

– Polisanmälan gjordes omedelbart, sa presschefen Åsa Ragnar.

Men senare under dagen backade Teracom från båda de uppgifterna. Dels hade de inte alls gjort någon polisanmälan, en sådan gjordes av räddningstjänsten först långt senare. Och de uppgav nu också att de inte hade informerats om den avklippta kabeln som de beskriver som räddningstjänstens egen utrustning i Teracoms anläggning.

På fråga om de tycker att de borde ha informerats, säger Åsa Ragnar nu:

– Det är klart att givet det som hände nu att det är viktigt att säkerheten är en prioritet för alla som har någon slags informationsutrustning. Vi kommer verkligen se om vi kan göra mer.

När GT var i kontakt med åklagaren Patrik Tilly tidigare i dag hade han ännu inte formellt fått utredningen från Tranemo på sitt bord och han kunde därför inte kommentera när anmälan gjordes och eventuella konsekvenser om polisen larmats före det stora sabotaget mot Häglaredsmasten.