Klockan 10.20 på lördagsförmiddagen fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping. Foto: Anders Axelsson/Västgöta-TidningarKlockan 10.20 på lördagsförmiddagen fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping. Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
Klockan 10.20 på lördagsförmiddagen fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping. Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
En timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende. "Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död", säger ett vittne. Foto: Anders Axelsson/Västgöta-TidningarEn timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende. "Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död", säger ett vittne. Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
En timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende. "Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död", säger ett vittne.  Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
Enligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas. Foto: Google earthEnligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas. Foto: Google earth
Enligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas. Foto: Google earth

Polis sköt hund efter hot mot asylboende

Publicerad

En man hotade personer på ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en stor hund, och polisen tillkallades.

Men mannen ville inte ge sig och bussade då hunden på patrullen – som sköt hunden som dog direkt.

– Jag hörde tre skott och då tänkte jag "vad i helvete", sen brottade polisen ner mannen som gapade och skrek, säger ett ögonvittne.

Larmet kom in vid klockan 10.20 på lördagsförmiddagen. Då fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping.

– Mannen ska ha hotat de boende med hunden, som var av större modell, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

En granne till boendet berättar att han kunde följa händelseutvecklingen från sin lägenhet.

– Först hörde jag hur det var tjafs och såg ut genom fönstret att den här mannen hade en hund lös, jag tror att det var en rottweiler. Det väsnades en hel del, säger vittnet.

Hunden attackerade polisen

En timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende.

– Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död, säger vittnet.

Polisen bekräftar vittnets uppgifter:

– När vi kommer dit hotar han även kollegerna och släpper hunden lös för att den ska ge sig på kollegerna. De blev då tvungna att skjuta verkanseld mot hunden som dog, säger Christer Fuxborg.

Enligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas.

– Han är gripen misstänkt för olaga hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman, säger Christer Fuxborg.

"Skrek och gapade"

En utredning har påbörjats och polisen fanns under eftermiddagen på plats på boendet för att höra både personal och de boende. Mannen som gripits kommer också att höras under eftermiddagen.

Enligt ögonvittnet ska mannen inte ha låtit sig gripas utan dramatik.

– Han skrek och gapade och polisen fick brotta ner honom. Annars är det lugna gatan här, men den här mannen tycks inte tycka om att flyktingboendet finns här.

I början av april tvingades polisen att skjuta en annan hund i och med att en man använt den i försvar mot polisen.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER