Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis sköt hund efter hot mot asylboende

Klockan 10.20 på lördagsförmiddagen fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping.
Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
En timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende. "Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död", säger ett vittne.
Foto: Anders Axelsson/Västgöta-Tidningar
Enligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas.
Foto: Google earth

En man hotade personer på ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en stor hund, och polisen tillkallades.

Men mannen ville inte ge sig och bussade då hunden på patrullen – som sköt hunden som dog direkt.

– Jag hörde tre skott och då tänkte jag "vad i helvete", sen brottade polisen ner mannen som gapade och skrek, säger ett ögonvittne.

Larmet kom in vid klockan 10.20 på lördagsförmiddagen. Då fick polisen information om att en man i 50-årsåldern och hans hund befann sig utanför ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vartofta strax utanför Falköping.

– Mannen ska ha hotat de boende med hunden, som var av större modell, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

En granne till boendet berättar att han kunde följa händelseutvecklingen från sin lägenhet.

– Först hörde jag hur det var tjafs och såg ut genom fönstret att den här mannen hade en hund lös, jag tror att det var en rottweiler. Det väsnades en hel del, säger vittnet.

Hunden attackerade polisen

En timme senare kom polisen till platsen. Mannen med hunden var då kvar och fortsatte att hota de boende.

– Sen när polisen kom så bussar han hunden på polisen och hunden går till attack direkt. Sen hör jag tre skott och ser att hunden är död, säger vittnet.

Polisen bekräftar vittnets uppgifter:

– När vi kommer dit hotar han även kollegerna och släpper hunden lös för att den ska ge sig på kollegerna. De blev då tvungna att skjuta verkanseld mot hunden som dog, säger Christer Fuxborg.

Enligt Tomas Ahlgren, inre befäl vid polisen i Skövde, ska poliserna på plats också ha fått ta emot hot från mannen med hunden innan han bussade den på dem. Mannen kunde sedan gripas.

– Han är gripen misstänkt för olaga hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman, säger Christer Fuxborg.

"Skrek och gapade"

En utredning har påbörjats och polisen fanns under eftermiddagen på plats på boendet för att höra både personal och de boende. Mannen som gripits kommer också att höras under eftermiddagen.

Enligt ögonvittnet ska mannen inte ha låtit sig gripas utan dramatik.

– Han skrek och gapade och polisen fick brotta ner honom. Annars är det lugna gatan här, men den här mannen tycks inte tycka om att flyktingboendet finns här.

I början av april tvingades polisen att skjuta en annan hund i och med att en man använt den i försvar mot polisen.