Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis ska patrullera i kollektivtrafiken

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Poliser ombord på spårvagnar och bussar kommer att bli en allt vanligare syn i Göteborg framöver.Foto: ANDERS YLANDER
Polisen ska nämligen börja patrullera utvalda linjer i kollektivtrafiken i GöteborgFoto: ANDERS YLANDER

Poliser ombord på spårvagnar och bussar kommer att bli en allt vanligare syn i Göteborg framöver.

Polisen ska nämligen börja patrullera utvalda linjer i kollektivtrafiken i Göteborg. Syftet är att äkra biljettkontrollanters arbetsmiljö och skapa trygghet för både passagerare och chaufförer. Det rapporterar Göteborgs-Posten

Efter en överenskommelse mellan Västtrafik och polisen i våras så kommer polisen i höst på allvar börja patrullera längs ett antal kollektivtrafiklinjer. Syftet är att göra biljettkontrollanter och chaufförers arbetsmiljö tryggare samtidigt som närvaron väntas bidra till att motverka övriga brott, skriver Göteborgs-Posten.

Insatserna, som har utförts vid ett antal tillfällen innan sommaren, kommer att fortsätta under hösten. Polisens presstalesperson Ulla Brehm, säger till GP att det är ordningsstörningar vid biljettkontroller som är huvudorsaken bakom samarbetet.

– De har bekymmer på vissa sträckor när de ska göra sina kontroller. För att det ska bli tryggt och bra för deras personal och de ska kunna genomföra de här kontrollerna slår man helt enkelt ihop sig, säger hon.

Börjar i nordöstra Göteborg

Hon förklarar vidare att det är första gången som polisen samordnar en insats tillsammans med Västtrafik. De aktuella sträckorna är – till att börja med – belägna i nordöstra Göteborg. 

– Man kommer att göra det här i polisområde Nordost under en tid och sedan utvärdera hur det har slagit ut. Slår det ut väl har vi möjlighet att göra det på fler ställen. Hittills har det uppfattas som positivt av resenärer och kontrollanter, säger Ulla Brehm till GP.

Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik, säger till GP att det handlar om att skapa trygghet för såväl resenärer och chaufförer.

– Vi tycker det är oerhört positivt och vi från Västtrafik vill backa upp det och hjälpa till så gott vi kan, säger hon.