Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis på Landvetter när ungdomar utvisades

Polisen har satt in mycket resurser för att hålla ordning utanför förvaret. Foto: Privat
– Det som väntar är prostitution, talibanerna eller att leva på gatan, säger Kinna Skoglund, talesperson för organisationen. Foto: Privat
Organisationen #vistårinteut manifestarar utanför Migrationsverkets förvar. Foto: PRIVAT
Maria Karlsson har varit fostermamma åt en av ungdomarna som skulle utvisas till Kabul. Foto: PRIVAT

Flera ungdomar satt i Migrationsverket förvar och väntade på att bli utvisade till Kabul – en utvisning som skedde på Landvetters flygplats under tisdagskvällen.

Samtidigt kämpar organisationen #vistårinteut med att häva utvisningarna. 

– De har ingen möjlighet att försörja sig. Det som väntar är prostitution, talibanerna eller att leva på gatan, säger Kinna Skoglund, talesperson för organisationen. 

Polisen satte in mycket resurser i samband med att flera ungdomar skulle tvångsutvisas till Kabul. 

Utanför Migrationsverkets förvar i Kållered höll organisationen #vistårinteut under tisdagen en manifestation för ungdomarna i förvaret.

– Vi har varit här sedan igår kväll. Vi har en rörelse som jobbar för amnesti för ensamkommande, säger Kinna Skoglund, talesperson för #vistårinteut. 

Enligt Kinna Skoglund handlar det om ett 15-tal ungdomar som satt inne på förvaret och väntade på utvisningen. Det är oklart hur många av dem som kommer att sitta på planet.

Strax efter klockan sju på tisdagskvällen hade ungdomarna transporterats till Landvetter i väntan på planet som avgick 21.50. 

Oviss framtid

För några av ungdomarna har resan till Kabul redan ställts in. Migrationsverket har inte kunnat få fram resehandlingar till ungdomarna, vilket betyder att de får stanna kvar tillsvidare.

 

LÄS OCKSÅ: Har toppjobb på Volvo – nu utvisas Khaled, 39

 

För de andra, är framtiden oviss, menar organisationen.

– Nästan alla vi har haft kontakt med är ensamma. Det har inget nätverk. De flesta har inte varit i Afghanistan. De har ingen möjlighet att försörja sig. Det som väntar är prostitution, talibanerna eller att leva på gatan, säger Kinna Skoglund, talesperson för organisationen. 

"Som att vinna på ett lotteri"

Många av ungdomarna har befunnit sig i Sverige i flera år och har lärt sig språket

Maria Karlsson har varit fostermamma till en av pojkarna som först skulle utvisas, men senare fick hon reda på att man inte lyckats ta fram resehandlingar till pojken. 

– Det var som att vinna på ett lotteri. Han är en jätteduktig pojk som går i skolan och har skött sig. Han har levt öppet för att samarbeta med Migrationsverket, säger Maria Karlsson. 

Allvarlig situation i Afghanistan

Enligt Kinna Skoglund på organisationen #vistårinteut, är det fyra av ungdomarna som har blivit åldersuppskrivna. Ett system som Migrationsverket i februari inte längre ville fortsätta med, då det inte ansågs säkert. 

– Jag kan inte uttala mig om de enskilda individerna, hur stor del av dem som fått sin ålder uppskrivna. Oavsett så har det vunnit laga kraft och i och med det kan inte Migrationsverket ändra det beslutet, säger Linn Nilsson, presskontakt på Migrationsverket. 

Migrationsverket själva har slagit fast att det råder väpnad konflikt i Afghanistan och att läget är osäkert.

– Det är en individuell bedömning som görs i alla ärenden. Vi är medvetna om att situationen är allvarlig och vi följer utvecklingen noga. Situationen innebär dock inte att alla som kommer från Afghanistan får stanna i Sverige, utan det är som sagt en enskild bedömning som görs, säger Linn Nilsson

Stor polisinsats

Under tisdagen var det lugnt utanför Migrationsverkets förvar i Kållered men polisen hade satt in mycket resurser för att hålla ordningen.

Polisens presstalesperson, Stefan Gustafsson, bekräftade att det varit lugnt på platsen. Även transporten till flygplatsen ska ha gått lugnt till.

– Det är lugnt, fint och harmoniskt. Vi gör en bedömning utifrån det enskilda uppdraget. Vi mannar upp för den situation som skulle kunna komma men som vi inte vill ska hända.

Organisationen #vistårinteut var under tisdagskvällen på plats vid Landvetter och vid det flygplan som senare på kvällen tog flera ungdomar till Kabul.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!