Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis misstänks ha somnat bakom ratten på E6 – åtalas

Dagens tre största inrikesnyheter.
Olyckan inträffade på E6 vid Kode i Kungälvs kommun.Foto: Polisen
Polisen var inte i tjänst vid den aktuella tidpunkten.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

En polis åtalas, misstänkt för att ha somnat vid ratten på E6.

Ett vittne ringde och larmade när polisens bil gled längs mitträcket på motorvägen.

– Vi fick bromsa kraftigt, säger vittnet i förhör.

Det var i somras som polisen, som vid tillfället inte var i tjänst, körde på E6. I höjd med Kode i Kungälvs kommun körde polisen in i mitträcket, i hög hastighet.

En efterföljande bilist kontaktade polisens ledningscentral.

– Både jag och bilen framför mig fick bromsa våldsamt. Värre var det för bilen bakom mig, som bromsade kraftigt och fick sladd, säger vittnet i förhör. 

Enligt den efterföljande bilisten gled polisens bil längsmed mitträcket i mellan fem till tio meter, i en hastighet omkring 100 kilometer i timmen.

Polisen kunde dock köra vidare och svängde sedan av vid en bensinmack. Där hade hon svårt att öppna förardörren på grund av bilens skador, uppger vittnet i förhör.

– Kvinnan sa att hon hade somnat bakom ratten samtidigt som jag pratade med ledningscentralen. Det hörde ledningscentralen och beslutade att polisen skulle komma ut till platsen. Kvinnan nämnde att hon själv var polis när hon fick veta att polisen var på väg till platsen, säger vittnet. 

Skulle ta en bensträckare

Polisen åtalas nu för vårdslöshet i trafik.

”Hon har /.../ fört bilen i uttröttat tillstånd och underlåtit att avbryta färden för att vila. Till följd härav har hon somnat vid ratten eller i vart fall tappat kontrollen över bilen så att hon kolliderat med mitträcket”, skriver chefsåklagaren Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i stämningsansökan.

I förhör säger polisen att hon kände sig pigg när hon påbörjade körningen, men att hon efter en stund blev trött och vevade ner fönstret.

Hon bestämde sig, säger hon, för att köra av vid nästa avfart för att ta en bensträckare. 

I förundersökningsprotokollet står det att kvinnan gjorde kraftiga blinkningar med ögonen och hon säger att hon blundade kortare för att direkt därefter titta igen.

Förnekar brott

Hon kan inte svara på frågan om hon kan ha somnat. 

– I min värld gjorde jag inte det, säger hon i förhöret. 

Kvinnan förnekar brott och hennes advokat Thomas Håkansson vill inte kommentera händelsen. 

Vad kan det här ge för följder vid fällande dom?

– Jag tänker inte kommentera någonting, säger han. 

Ingen person uppges ha kommit till skada i samband med olyckan.