Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis misshandlades svårt – man åtalas för attacken

En polisman misshandlades allvarligt på Resecentrum i Skövde i oktober förra året och nu åtalas en man i 30-årsåldern.
Foto: Claes Petersson
Polismannen fick en kraftig hjärnskakning och svimmade av under händelsen.
Foto: PEO MÖLLER

En polisman blev så svårt misshandlad att han svimmade – med kraftig hjärnskakning och tänder utslagna – under ett våldsamt angrepp på Resecentrum i Skövde.

Nu åtalas en man i 30-årsåldern för bland annat grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen har varit livsfarlig och gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet eller råhet”, skriver åklagaren Jenny Karlsson i stämningsansökan.

Mannen släpptes efter polismisshandeln och åtalas nu även för en våldtäkt under tiden på fri fot. 

Vid 21-tiden den tredje oktober förra året kom uppgifter om ett bussbråk och polisen larmades till Resecentrum i Skövde.

Den patrull som snabbast kunde ta sig till platsen var två civilt klädda poliser. Filmer från övervakningskamera sägs enligt åklagaren visa hur de blir angripna och hur en av dem misshandlas svårt. 

– Det är slag mot ansikte, huvud och överkropp. En polis är så pass misshandlad att han är kvar på sjukhus nu, sa det vakthavande befälet Morten Gunneng efter händelsen.

Polis fick kraftig hjärnskakning

Det visade sig senare att polismannen bland annat fått en kraftig hjärnskakning, flera tänder skadade och skador på käken.

Enligt sjukhuset svimmade han av under misshandeln. Polismannen har till största delen varit sjukskriven sedan händelsen och kolleger berättar att han arbetat en kortare period men nu åter är sjukskriven.

En man i 30-årsåldern greps men släpptes, fortfarande misstänkt, på fri fot efter den misstänkta polismisshandeln i oktober.

Han åtalas nu för bland annat grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel.

Enligt åtalet, som lämnades in till Skaraborgs tingsrätt under tisdagsförmiddagen, kastade han sig mot polismannens hals och ansikte. Polismannen ska ha tappat medvetandet – då fick han ta emot flera knytnävsslag samt annat grovt våld, däribland en spark mot halsen.

Mannen åtalas vid Skaraborgs tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åtalas för våldtäkt

Tingsrätten menade, under utredningens gång, att mannen inte behövde häktas eftersom det fanns en övervakningsfilm säkrad från händelsen och att han därför inte kunde störa utredningen.

Men under tiden på fri fot, i december, misstänks han sedan ha våldtagit och  misshandlat en kvinna i en lägenhet i centrala Skövde. För det häktades han och mannen åtalas också för våldtäkt, grov misshandel och olaga hot. 

Kvinnan fördes till sjukhus efter händelsen.

Mannen, vars försvarsadvokat GT sökt för en kommentar, har förnekat samtliga brott. Ytterligare två män är misstänkta i ärendet gällande polismisshandeln.

Polismisshandeln väckte stort engagemang och stiftelsen ”Blåljus i samverkan” startade en insamling på Facebook som gav 96 500 kronor till polismannen och hans familj.

”Jag är mycket rörd över det ofattbara engagemang som alla ni visat genom kommentarer och generösa bidrag under Blåljus i samverkan. Så många fina människor som det finns där ute i stugorna! Tusen tack!”, skrev polismannen när han tackade för stödet.