Polismannen döms för ringa misshandel, och får därmed behålla jobbet. Foto: Tomas Leprince
Polismannen döms för ringa misshandel, och får därmed behålla jobbet. Foto: Tomas Leprince

Polis misshandlade frun – får jobba kvar

Publicerad

När polisen fick reda på att hans fru varit otrogen slog han henne med knytnäven inför ögonen på deras ena barn.

Nu döms han för ringa misshandel – men får ändå behålla sitt jobb eftersom tingrätten anser att otroheten varit en provokation.

– När omständigheten är att man riskerar att förlora sitt arbete kan tingsrätten göra att straffet blir mer lindrigt än vad det annars skulle ha blivit, säger mannens advokat.

Det var i april i år som misshandeln inträffade i Västsverige.

Mannen, som arbetar som polis, ska ha slagit sin fru med knytnäven – vilket bevittnades av ett av parets två barn.

Kvinnan flydde bostaden och tog sig till polisstationen för att anmäla maken. Kvinnan hade smärtor i ena skuldran och ett blåmärke på överarmen.

Mannen har nu dömts för misshandel. I domen står att "våldsutövningen hade föregåtts av provokation bestående i att målsäganden hade varit otrogen", vilket gör att rubriceringen blir "ringa misshandel."

– Inte otroheten i sig kanske, utan situationen när han fick reda på det. Han blev rätt chockad och bestämde sig för att ringa den här mannen. Det och hur han betedde sig i telefon blir som en provokation, säger mannens advokat.

Kunde förlorat jobbet

På grund av att misshandeln bedöms som "ringa" får mannen, som sedan 20 år tillbaka arbetat som polis, behålla sitt jobb – vilket han inte fått om han dömts för misshandel av normalgraden.

Det framgår av ett yttrande från polismyndighetens personalansvarsnämnd, som inkom i samband med att åtal väcktes mot mannen.

– Han är naturligtvis oerhört lättad över att han inte riskerar sitt arbete. Han har fortfarande inställningen att han inte på något sätt har haft uppsåt att skada sin hustru och hans hustru påstod också under huvudförhandlingen att hon inte blivit misshandlad, säger advokaten.

Döms till dagsböter

Just att en person kan förlora sitt arbete spelar också in när domstolen gör sin bedömning, enligt advokaten.

– När omständigheten är att man kan förlora sitt arbete kan tingsrätten göra att straffet blir mer lindrigt än vad det annars skulle ha blivit, säger mannens advokat.

Mannen döms mot sitt nekande till dagsböter.

GT har sökt polisområdeschefen i området där den aktuella polisen är anställd.

En polisområdeschef i ett närliggande område uttalar sig i stället generellt om situationer då poliser döms för brott.

– Man får hålla isär två olika saker här. Det ena är att man blir fälld för ett brott, det andra är om brottet är så allvarligt att det ska föranleda en uppsägning. Det har vår personalansvarnämnd tagit hänsyn till. Är det ett brott som är helt oprovocerat och utgår från att man har dålig impulskontroll generellt sätt eller att man tycker att det är okej att använda våld på ett visst sätt så gör man en avvägning. Är det ringa misshandel så får man behålla arbetet, är det misshandel av normalgraden så får man inte det, säger polischefen.

Men det är väl knappast en god impulskontroll att slå till sin partner inför sina barn, oavsett om hon varit otrogen eller inte?

– Det må vara hänt. Jag skulle egentligen behöva läsa ärendet för att se den här provokationen, men det har ju vår personalansvarsnämnd gjort och kommit fram till att om det här bedömds som en ringa misshandel så ska det inte föranleda en uppsägning.

Polischefen säger också att polismän granskas hårdare än andra anställda i samhället.

– De flesta människors arbetsgivare får ju inte reda på om deras anställda begått något brott. Den här personen har ju fått ett straff i form av böter. I svensk arbetsmarknad finns det olika regler som man går efter. Man kan säkert tycka olika saker om det här, men det blir ju en form av dubbelbestraffning om man blir av med sitt arbete, som kan uppfattas som orimlig under förutsättning att brottet är av ringa art.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER