Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisman misstänks för läcka till Hells Angels

KNARKGÖMMAN. I Västmanland hittades flera kilo amfetamin efter ett tips från ”en hundägare”. En uppgift som visade sig vara påhittad. Foto: POLISEN
Polismannen står åtalad för brott mot tystnadsplikten. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

En polisman i Värmland har åtalats för att ha läckt känsliga uppgifter till en kriminell man med nära band till Hells Angels.

Han riskerar att dömas för brott mot tystnadsplikten, men efter en granskning utförd av polismyndigheten pekar mycket på att polisen kommer få behålla sitt jobb – vare sig han blir dömd eller inte, skriver Värmlands Folkblad. 

Sommaren 2017 hittades 34 kilo amfetamin nedgrävt i en grushög i Hallstahammar i Västmanland.

Den nu åtalade polismannen skrev då i en händelserapport att det var ”en kvinna med en hund” om larmat polisen, efter att hon något märkligt på platsen.

Trots att medier rapporterade om en skarpsynt hundägare som upptäckt en knarkgömma visade den efterföljande rättsprocessen på något helt annat.

I Svea hovrätt konstaterade man bland annat att kvinnan med hunden troligen var påhittad av polisen och att det i stället var en polisman i Värmland tillsammans med en tungt belastad kriminell man som tipsat polisen om narkotikagömman.

Misstanken: Läckte till en man med Hells Angels-kopplingar

Rättsprocessen visade att den kriminelle mannen hade nära band till Hells Angels och dess undergrupperingar och att han fungerat som en hemlig informatör och uppgiftslämnare till polismannen.

Polismannen misstänks ha läckt känsliga uppgifter till en man med nära band till Hells Angels. Foto: MICHAEL PROBST / AP TT / NTB SCANPIX

Polismannen ska ha haft en nyckelposition inom Värmlandspolisen och i avlyssnade samtal mellan de två männen visade det sig att polismannen enligt misstankarna läckt känsliga uppgifter till HA-mannen.

På grund av det åtalades polismannen i början av maj i år för brott mot tystnadsplikten eftersom han, enligt åklagaren, röjt hemliga uppgifter.

Polismannen: ”Jag förnekar det”

Tingsrätten har sekretessbelagt hela förundersökningen men enligt uppgifter till GT har polismannen i samtalet bland annat lämnat uppgifter om den då pågående mordutredningen kring HA-mordet i Karlstad i slutet av 2018.

GT har tidigare haft kontakt med polismannen som förnekar brott.

– Jag förnekar det där, så det är inget att diskutera, sa han då och fortsatte:

– Jag uttalar mig inte mer, så det är det som gäller.

Enligt åklagaren stämningsansökan medger han dock att han på ett oaktsamt sätt röjt sekretessbelagda uppgifter, men anser samtidigt att fallet är ringa och att han därför inte kan dömas till ansvar.

Polisen har också uppgett att han fortfarande är i tjänst som polis.

– Jag har ju inte fått sparken och kommer inte att få det heller. Så det är klart jag jobbar, sa han då.

Polismyndigheten: Kan få jobba kvar

Enligt Värmlands Folkblad, som tagit del av ett beslut som är taget av polisens personalansvarnämnd, så har polismyndigheten själva gjort bedömningen att det mesta tyder på att mannen kommer att få jobba kvar som polis, även fast han döms.

Om mannen gjort sig skyldig till brottet av oaktsamhet eller uppsåtligen spelar enligt nämnden ingen roll.

I beslutet framgår det också att en av ledamöterna var oenig. Den ledamoten lämnade följande kommentar:

”Enligt min uppfattning har NN visat prov på ett fullständigt omdömeslöst agerande. Han har genom detta i vart fall riskerat att på ett allvarligt sätt skada polisens verksamhet. Min bedömning är därför att NN bör skiljas från sin anställning om han döms för uppsåtligt brott mot tystnadsplikt. För det fall tingsrätten skulle komma fram till att NN har begått brottet av oaktsamhet bör han dock få behålla sin anställning.”

Rättegången mot polismannen är planerad att hållas vid Värmlands tingsrätt i september.