Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis kan åtalas – misstänks för vållande till Alexanders död

I maj deltog flera ungdomar i en mopedkaravan till minne av 16-årige Alexander Storåker som omkom i en mopedolycka. Då utreddes händelsen fortfarande.
Alexander Storåker omkom i en mopedolycka den 12 maj förra året.
Foto: Privat
Alexander Storåkers död väckte stor förstämning i Lerum.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Anders Jakobsson, chef vid särskilda åklagarkammaren.
Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

En västsvensk polis kan inom några veckor åtalas misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel.

En förundersökning kring omständigheterna när 16-årige Alexander Storåker omkom i en mopedolycka gjord vid särskilda åklagarmyndigheten är nu klar. 

– Den har skickats på slutdelgivning. När jag fått svaret på den bestämmer jag om jag ska väcka åtal eller inte, säger Anders Jakobsson, chef vid särskilda åklagarkammaren.

Det var den 12 maj förra året som olyckan inträffade i Lerums kommun. Två pojkar på en moped var inblandade och den ene, 16-årige Alexander Storåker, dog av sina skador.

En polispatrull förföljde mopeden i samband med olyckan och två utredningar tillsattes redan samma vecka. Dels av polisens trafiksektion, men också en intern polisutredning som skulle granska om poliserna i patrullen begått tjänstefel.

– Det är standard i såna här lägen, berättade Ulf Mörkås, chef vid polisens särskilda utredningsenhet.

Hedrades av vännerna

Olyckan väckte stor förstämning i Lerum. Veckan efter olyckan hedrades Alexander Storåkers minne när han vänner arrangerade en karavan i orten två mil nordost om Göteborg.

Alexander Storåkers vänner samlades den 23 maj för att hedra hans minne.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Åklagare Kajsa Sundgren vid särskilda åklagarkammaren utsågs till förundersökningsledare. I oktober lämnades ansvaret för utredningen över till kammarchef Anders Jakobsson.

Nästan åtta månader har gått sedan olyckan inträffade. 

– Förundersökningen är klar. Den skickades på slutdelgivning i slutet av förra veckan, berättar överåklagare Anders Jakobsson.

Särskilda åklagarkammaren

Särskilda åklagarkammaren handlägger brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och andra särskilda befattningshavare. Omkring 9000 ärenden behandlas här varje år. En majoritet av dess (6849 under år 2019) rör polisanställda. Av utredningarna har tidigare bara några procent lett till åtal men siffran ökade markant under 2019 till cirka 15 % (förra årets sammanfattning är ännu inte klar/offentlig).

Särskilda åklagarkammaren skiljer sig från de allmänna åklagarkamrarna på så sätt att kammaren är den enda som utreder brottsmisstankar mot personer som har en viss befattning. Kammaren utreder alla typer av brott oavsett om det rör sig om något som hänt under tjänstgöring eller på fritiden.

Det är ett rättssäkerhetskrav att verksamheten vid Särskilda åklagarkammaren bedrivs avskilt från vanlig polis- och åklagarverksamhet. Det är den enda åklagarkammare som organisatoriskt lyder direkt under riksåklagaren. 

Källa: aklagare.se 

Det är föraren av polisbilen och dennes juridiska ombud som nu har två-tre veckor på sig att komma med synpunkter.

– När jag har fått dessa bestäms om det bli åtal eller inte, berättar Jakobsson.

Två åtalspunkter

Vad handlar det om för brottsmisstankar mot polisen?

– Vållande till annans död och tjänstefel.

Det är polisens agerande i samband med dödsolyckan som utretts och alltså lett fram till misstanken att föraren av patrullbilen är vållande till Alexander Storåkers död.

Vad som är känt sedan tidigare är att patrullen fick syn på de två pojkarna på mopeden. Man körde efter mopeden i polisbilen. Jakten ledde in på en gångstig vid ett bostadsområde där mopedens förare förlorade kontrollen på fordonet med förödande konsekvenser.

Särskilda åklagarkammaren handlägger ärenden om misstankar om brott av poliser, åklagare, domare och vissa andra befattningshavare. Man har åklagare i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Malmö finns kansliet och det är därifrån Anders Jakobsson lett utredningen.

Är det vanligt att ni granskar poliser som misstänks ha kört vårdslöst och/eller orsakat olyckor?

– Det händer åtminstone årligen, vi har utrett ett antal, säger Anders Jakobsson som varit chef på enheten sedan 2016.

Räddningstjänsten berättar om hur man ska agera om man bevittnar en trafikolycka.