Polis kallade MP för terrorister – befordras

Nu får Tommy Lindh, presstalesman för Värmlandspolisen, får ökat förtroende efter sitt uppmärksammade Facebookinlägg.
Foto: SVT
"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar," skrev Tommy Lind på sin Facebook-sida och syftade på partiets språkrör Åsa Romson.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Han kallade Miljöpartiet för en "terroristorganisation".

Nu får Tommy Lindh, presstalesman för Värmlandspolisen, ökat förtroende.

– Tanken är att jag ska bli polisens presstalesman även för Örebro län, säger Lindh till Nya Wermlands-Tidningen.

På sin privata Facebooksida gick Värmlandspolisens Tommy Lindh nyligen till angrepp mot MP och partiets vargpolitik. 

"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar.", skrev Lindh om Åsa Romson, klimat- och miljöminister, vice statsminister, samt språkrör för Miljöpartiet.

"Anmärkningsvärda uttalanden"

Tommy Lindhs uttalande möttes av starka reaktioner.

– Det är en helt bisarr jämförelse. Det verkar extra konstigt eftersom det är en polis som säger det, sa Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

– Jag kan väl säga att det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden, sa Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Nu tyder mycket på att Tommy Lindh breddar sitt uppdrag för polisen. Vid årsskiftet slogs Värmlandspolisen ihop med Örebro och Dalarnas län.

– Mina chefer ligger på och jag misstänker att jag kommer att få uppdraget som presstalesman för hela regionen, säger Lindh till NWT.

"Slår mot hans roll"

Mats Nylén är kommunikationschef för polisen i region Bergslagen. Efter Tommy Lindhs Facebook–angrepp mot MP  sa han: 

– Det är uppenbart att det har skapat uppmärksamhet och att det slår mot hans roll som talesperson för polisen i region Bergslagen. Det är en uppmärksamhet som ingen av oss inom polisen har önskat.

Är det lämpligt att en presstalesman för polisen uttrycker sig så här?

– Vi får komma ihåg att han har skrivit på sin privata Facebooksida och som privatperson har ju även en polisanställd rättigheter enligt grundlagen att framföra politiska åsikter. Det där måste vi hålla isär. Samtidigt är det ju det där som gör att du ringer och frågar om det här. Men jag själv skulle inte ha uttryckt mig på det där sättet, sa Mats Nylén.

GT har sökt Tommy Lindh för en kommentar.