Sju anhållna efter upploppen i Hjällbo

Den 28 maj inträffade ett upplopp i Göteborgsorten Hjällbo – med över 100 personer inblandade.
Foto: BILDBYRÅN

Under onsdagsmorgonen har polisen utfört räder vid ett flertal adresser i nordöstra Göteborg. 

Tillslagen har kopplingar till de upplopp som inträffade i Hjällbo den 28 maj. 

Under förmiddagen anhölls sju personer misstänkta för våldsamt upplopp men även vissa fall av misshandel. 

– Alla utom en är personer från ”den andra sidan”, alltså inte från det kallade Hjällbonätverket som deltog i upploppen, säger åklagare Fredrik Berglund. 

Polisen är mycket förtegen om onsdagsmorgonens händelser. Men Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region väst bekräftade att flera utredningsåtgärder i nordöstra Göteborg har genomförts. 

– Jag kan inte berätta mer ingående på vad vi utfört eftersom det fortfarande är en pågående utredning, säger Ostler. 

Men enligt uppgifter som Göteborgs-Posten var först med kopplas tillslaget till de tidigare konflikterna i Hjällbo, det kunde polisen senare bekräfta. Sju personer har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp samt misshandel – efter upploppet som uppstod i Hjällbo i slutet av maj.    

Åklagaren: ”Svåra att identifiera”

Fredrik Berglund är åklagare i ärendet. 

– Alla utom en är personer från ”den andra sidan”, alltså inte från det kallade Hjällbonätverket som deltog i upploppen, säger han. 

– Det har tagit längre tid att identifiera dessa personer på platsen men med hjälp av övervakningsfilmer har vi kunnat identifiera personerna. Och då gjorde vi en samlad åtgärd imorse.  

Troligtvis gängrelaterat 

Två dagar efter upploppet i Hjällbo sköts en 44-årig man ihjäl i Göteborgsorten och kort därefter greps en man i 20-årsåldern och häktades senare misstänkt för mord. 

Mannen nekar själv till mord – men har erkänt sig skyldig till grovt olaga hot och grovt vapenbrott. 

Polisen har tidigare berättat att händelserna i Hjällbo troligen har handlat om en gängrelaterad konflikt där nätverket Ali Khan var den ena parten.