Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis i skottlossning
– en man är skjuten

En man i 35-årsåldern sköts av polis. Foto: Joachim Nywall

En man i 35-årsåldern sköts av polis strax före midnatt på lördagen i Färgelanda i Dalsland. Mannens tillstånd uppgavs under söndagskvällen vara allvarligt, men inte livshotande.

Händelsen inträffade i samband med att polis fått kontakt med mannen som varit anhållen i sin frånvaro.

– Han riktade ett pistolliknande föremål mot polisen som då sköt verkanseld, säger Henrik Andersson vid polisens ledningscentral i Västra Götaland.

En polispatrull hade vid halv tolvtiden på lördagskvällen fått kontakt med en man i 35-årsåldern som varit anhållen i sin frånvaro.

– Då kommer mannen ut ur lägenheten med en kniv i handen. Han springer och släpper kniven. Därefter tar han fram ett pistolliknande föremål som han riktar mot poliserna. Polisen skjuter då verkanseld mot mannen som träffas av skottet, berättar Henrik Andersson, befäl vid polisens ledningscentral i Västra Götaland.

Helikopter

Polisen utför hjärt- och lungräddning på mannen tills ambulans kommer till platsen. Han förs sedan med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Mannen är känd av oss sedan tidigare för bland annat vapenbrott, säger Henrik Andersson.

Polisen vill inte uppge varför mannen var anhållen i sin frånvaro.

– Jag kan inte gå in på exakt vad han är misstänkt för, vad som är orsaken till anhållandet, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i Västra Götaland.

Hur länge mannen varit anhållen i sin frånvaro lämnar polisen ingen information om i nuläget.

Vad ledde fram till att mannen lokaliserades just på lördagskvällen?

– Det kan jag inte svara på. Men poliserna befann sig utanför lägenheten med anledning av den här mannen som var efterlyst, säger Jenny Widén.

35-åringen var inte hemmahörande på adressen där skottlossningen ägde rum.

Det är just nu inte klarlagt om fler personer fanns på adressen i anknytning med ingripandet, eller om det finns vittnen till händelsen.

Har ni kunnat konstatera att mannen hade ett riktigt vapen?

– Det är ett skjutvapen som är taget i beslag, och en kniv. Även polisernas tjänstevapen är tagna i beslag enligt de rutiner som vi har när det är skjutningar, säger Jenny Widén.

Två utredningar har inletts efter händelsen. Dels är mannen misstänkt för vapenbrott och olaga hot, och dessutom ska riksenheten för polismål ska ta ställning till om en förundersökning om tjänstefel från polisens sida ska inledas.

– När polisen har skjutit så tar man vapen i beslag och det har gjorts. De inblandade poliserna är förhörda. Men de är inte delgivna någon brottsmisstanke, säger Jenny Widén.

Allvarligt tillstånd för mannen

Ett flertal patruller var inblandade i händelsen och poliserna fick under natten stöttning från polismyndigheten.

- De inblandade får krisstöd, både den som höll i vapnet och andra poliser omkring, säger Henrik Andersson vid polisens ledningscentral i Västra Götaland.

Gunilla Gustafsson, biträdande vakthavande polisbefäl i Västra Götaland, berättar att Sahlgrenska universitetssjukhuset uppgett att mannen hålls nedsövd.

– Vi hade kontakt med Sahlgrenska vid halv fyratiden, då var han nedsövd och skulle röntgas igen, säger Carlsson.

Enligt Sahlgrenska sjukhusets presstjänst är mannens tillstånd under söndagskvällen allvarligt, men inte livshotande.