Polis attackerades med raketer och smällare

Vackert på himlen, livsfarligt i kroppshöjd.
Foto: VAKHRUSHEV PAVLO IGOREVICH
Stefan Gustafsson vid polisen.
Foto: POLISEN

Under onsdagen har polisen i Västra Sverige fått in ett 30-tal larm om att folk attackeras med smällare och raketer.

– En av våra patruller attackerades, det här kommer att sluta med att folk blir allvarligt skadade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Trots att det är mer än tre dygn till nyårsslaget smälls det för fullt redan nu runt om i Västsverige. Och många gånger handlar det om att smällarna och raketerna riktats mot personer.

– Vi får in larm om detta hela tiden. Bara i dag onsdag har vi ett 20-tal, just nu är vi uppe i 48 de senaste dagarna, berättar Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Sa "lägg av" – attackerades

Ett exempel inträffade i Trollhättan onsdag kväll då ett ungdomsgäng attackerade en privatperson med raketer.

– Ett gäng sköt med raketer mot ett bostadshus. Då säger en person som bor där till dem att lägga av, men gänget svarar med att skjuta direkt mot honom. Det är rena vansinnet, säger Gustafsson.

Det var enligt polisen åtta-nio ungdomar som sköt mot huset. Man hade riggat upp ett rör som avfyrningsramp.

Enligt anmälan träffade raketer mot fönster, men ingen raket ska ha kommit in i någon lägenhet.

Smällarna och raketerna ställer till stor oro för människor och djur, men framför allt fruktar polisen att det kommer att bli allvarliga skador till följd av smällandet och skjutandet.

– Det har hänt ett antal svåra olyckor på grund av sådant här ofog redan tidigare och vi vet att det kommer att göra det igen, säger Gustafsson.

Kraftig ökning

Han och hans poliskollegor tycker se sig en kraftig ökning av riktandet av raketer mot människor och föremål.

– Det är allvarligt, det är ju som vapen. Man kan bara hoppas att folk hanterar dem vettigt, men tyvärr är det ju inte så. En av våra patruller blev attackerade under onsdagen.

Detta inträffade i västra Göteborg under dagtid.

Man har fått lägga stora resurser på denna typ av larm. Bara under onsdagen handlade det fram till 21.30 om ett 30-tal utryckningar. 

– Och risken är givetvis stor att det bara blir allt värre ju närmare nyårsafton vi kommer, säger Gustafsson.

Under kvällen gjordes en mycket stor polisinsats i Biskopsgården. Detta efter att man fått larm om skottlossning i den av gängkrig svårt drabbade stadsdelen i Göteborg.

– Men sannolikt handlade det om smällare och raketer. Det kan vara svårt att höra skillnad ibland mellan skott och smällare. Våra patruller på plats rapporterade att smällde överallt runt om i stadsdelen men man hittade inga spår efter skottlossning nånstans.