Pokermiljonären hittades mördad – bredvid sin son

Sista bilden tagen på Andreas Oscarsson, 36, bara dagar innan mordet.
Foto: Jan Oscarsson
Länskriminalens Thord Haraldsson på plats vid mordplatsen dagen efter.
Foto: Anders Ylander
Andreas Oscarsson grundade den framgångsrika pokerportalen Pokerlistings.
Foto: Pokerlistings
Polisen gjorde en noggrann undersökninge på mordplatsen, men man hittade inga vapen. Dock fanns bland annat brytmärken kring ett sovrumsfönster.
Foto: Christer Grändevik
Thord Haraldsson
Foto: Anders Ylander
Andreas Oscarsson på filmfestivalen i Cannes i maj 2009.
Foto: Privat
1 / 7

Barnbarnet sov precis så som bara en tvååring kan göra. Bredvid låg hans far Andreas Oscarsson, 36 – skjuten till döds.

Det var Jan Oscarsson som möttes av den fruktansvärda synen den där morgonen i augusti.

– Det känns tungt ibland. Våra vuxna barn går ogärna in i rummet. Men jag har kvar hans saker, jag har inte orkat riva i det, säger Jan Oscarsson.

Drygt sju år senare är mordet på pokermiljonären fortfarande en gåta.

Den 3 augusti 2009 hittades 36-årige Andreas Oscarsson mördad i sitt föräldrahem i Skoftebyn i Trollhättan. Han var skjuten med sex skott och hittades i sin säng i sitt gamla pojkrum, bredvid sin sovande son, som då var två år gammal.

– Han låg på sitt pojkrum där han växte upp. Jag hade alldeles innan snyggat till rummet och fixat en dubbelsäng så han skulle trivas, berättar Andreas pappa Jan Oscarsson, som var den som hittade Andreas.

Allt tyder på att mördaren hade sövt ner tvååringen och flyttat honom en bit bort från hans far innan mordet skedde. Mest troligt användes en ljuddämpare till vapnet för att inte väcka någon annan i huset.

Det var Andreas och sonens första gemensamma vecka hemma i Sverige. De bodde i barndomshemmet medan de reste runt och träffade familj och gamla bekanta. 

Till vardags bodde pokermiljonären Andreas i en exklusiv lägenhet i Soho på Manhattan. Han var grundare till miljardföretaget Pokerlistings och redan från början arbetade polisen med teorin att mordet hade ett samband med hans framgångsrika affärsverksamhet. 

– Han ville inte oroa oss föräldrar, men det fanns en hotbild. Hans vänner sa att han var hotad in i det sista. Han fick mystiska telefonsamtal från hemliga nummer. Om jag hade vetat det hade jag varit mycket vaksammare, säger Jan Oscarsson, pappa till Andreas. 

Vem gärningsmannen var är fortfarande inte uppklarat.


LÄS MER: 38 västsvenska mord där mördarna går fria 


I konflikt med mc-gäng

Andreas var en framgångsrik entreprenörssjäl som tidigt etablerade sig bland de vassaste internetkonsulterna på Manhattan i New York.

Han fick snart idén om en nischportal som skulle slussa vidare potentiella spelare till pokersajter –  helt enkelt en pokerbibel för nätspelare. När pokerspelande på nätet började växte marknaden snabbt och Pokerlistings blev en av världens största portaler. 

Men det var när ett riskkapitalbolag skulle investera i företaget som allt gick snett.

Efter förhandlingarna hamnade Andreas i en otäck utpressningshärva. Någon på bolaget var missnöjd – och hade koppling till den kriminella världen. Företagets skattekonsult blev hotad av någon som utgav sig vara från ett mc-gäng. Vid ett tillfälle blev skattekonsulten uppsökt i sitt hem av en beväpnad man och sköts med pistol i ena låret.

När skytten dömdes till fängelse i två år och fyra månader trodde Andreas att situationen skulle lugna ned sig. Han bestämde sig för att åka till Sverige sommaren 2009. Dels för att medverka vid rättegången om utpressningsförsöken mot honom, men också för att sonen  skulle få träffa sin svenska släkt. Inte minst farmor och farfar. 

Men det var också där hans resa slutade.

Besöker graven varje vecka

Andreas pappa bor kvar i huset där hans son mördades. Pojkrummet är visserligen renoverat, men Andreas saker står kvar.

– Det känns tungt ibland. Våra vuxna barn går ogärna in i rummet. Men jag har kvar hans saker, jag har inte orkat riva i det, säger han.

Han går ofta till graven för att minnas sonen.

– Jag är där kanske tre gånger i veckan och tänder ljus och fixar med växterna, berättar Jan Oscarsson.

Andreas son är nu tio år gammal. Efter sin död fick Andreas också en dotter, som just fyllt sju år. Barnbarnen har blivit Jan Oscarssons lycka i sorgen. 

– Jag hjälper till att passa barnen, leker med dem. Jag känner att det är något jag kan hjälpa till med, eftersom de behöver bli avlastade, säger han. 


LÄS MER: Sex gängmord – på ett halvår 


Motivet fortfarande oklart

Då 36-årige Andreas hade bott i USA i runt tio år var det så gott som omöjligt att kartlägga honom och hans bekantskapskrets till mordutredningen. Trots samarbete med amerikansk polis kom inte utredningen vidare.

– Det var som att vi var en liten sten uppe i Nordpolen för amerikanska myndigheter. Jag själv lade ner ett enormt arbete, det kostade mig mycket, säger Jan Oscarsson. 

Thord Haraldsson är i dag förundersökningsledare vid polisregion Väst, men var tidigare chef för länskriminalen i Trollhättan där fallet hanterades. 

– Det är ju ett speciellt mord. Det var välplanerat och det fanns säkert ett motiv. Vi är helt övertygade om att alla inte har berättat för oss vad de vet, säger han. 

Det enda kända spåret har varit en gul motorcykel som polisen har efterlyst. Andreas blev en tid innan sin död uppsökt i sin mammas hem av någon som sedan flydde på just en gul motorcykel.

– Det gick lite olika vägar och det var ju mycket pengar inblandade här. Vi kom väl en bit, men det finns uppgifter kvar i det ärendet att jobba med, säger Thord Haraldsson.

En eventuell koppling mellan rättegången gällande grov utpressning och morden på Andreas har polisen inte velat kommentera.

Året efter mordet på Andreas Oscarsson friades den utpekade krögaren som stod åtalad för försök till grov utpressning mot Andreas skattekonsult.