Poker-män kan tvingas betala miljoner i skatt

Publicerad
Uppdaterad
De tre männen från Skara gjorde ett jätteklipp när de sålde sajten Multipoker, ett bolag som var registrerat i Västindien.
Det handlade om många miljoner, men männen betalade inte en krona i skatt hemma i Sverige.
På onsdagen åtalades de - efter nästan fyra år.
I maj 2006 anhölls och häktades en nu 41-årig företagare i Skara misstänkt för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Han släpptes sedan. Senare delgavs två andra män, nu 47 och 44 år, misstankar om samma brott.

Sålde sajten för 120 miljoner

De tre männen hade sålt pokersajten Multipoker som registrerats i skatteparadiset brittiska Jungfruöarna. Säljarna uppgavs ha fått 120 miljoner kronor för bolaget. Ett 40-tal personer anses ha gjort sig en hacka.

Byggdes upp i Sverige: måste också beskattas här

Skatteverket ansåg att bolaget byggts upp i Skara och också letts därifrån. Alltså ska försäljningen beskattas i Sverige.
- Jag tycker att vi har bevisning som styrker åtalet, säger kammaråklagare Erica Sommerfors till Nya Lidköpings-Tidningen.

Därför dröjde åtalet

Orsaken till att det dröjt nästan fyra år att väcka åtal är att det drivits en skatteprocess mot Multipokers gamla ägare. Det har rått oklarhet om det går att driva två skatteprocesser samtidigt. Först efter utslag i Högsta domstolen kunde åtalet mot de tre männen väckas.
Advokat Staffan Uvabeck som företräder 41-åringen är ändå kritisk mot att det tagit så lång tid.
- Det hela blir mer komplicerat. Inte minst genom att det är gamla förhör, säger han till NLT.
Börje Andersson
Börje Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER