Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojkvännens lögner innan Jens dödades

Dödad. Jens Janzon, 27, sågs vid livet sista gången den 26 juli. Han skulle åka till Cypern med sin pojkvän. Två veckor senare hittades han död. Foto: Privat

Den dråphäktade pojkvännens lögner har börjat falla ihop som ett korthus.

Han har ljugit om pengar, utgett sig för att vara Jens när han ringt Missing people - och bara dagar innan mordet var pojkvännen inloggad på en dejtingsajt där han uppger att han är singel.

Polisens utredning kring vad som ledde fram till Jens Janzons död fortsätter - men polisen är fortsatt förtegna om detaljer.

- Vi släpper inga uppgifter ur utredningen, säger åklagare Kurt Runhäll.

Detta har hänt

26 juli. Sista gången Jens ses i livet. Han hälsar på sin mamma i Forshaga och ska ha varit glad och sett fram emot den resa till Cypern som han och pojkvännen skulle på via Stockholm dagen därpå.

27 juli. Det sista kända telefonsamtalet med Jens. Enligt uppgifter till Missing people ringer säljaren till det hus som paret håller på att köpa och Jens ska då ha fått veta att handpenningen inte betalats in av pojkvännen, och konfronterat honom med detta. Det här är också det datum som åklagare senare uppgett som brottsdatum.

29 juli. Det framkommer uppgifter om att Jens och pojkvännen inte finns med på flyget till Cypern.

2 augusti. Pojkvännen uppdaterar på Facebook: "Våra väskor med mobiler kommer ikväll... Så messar våra familjer då.. Vi har det kanon, så oroa er inte kram med Jens Janzon".

6 augusti. Jens Janzon anmäls försvunnen och polisen inleder samtidigt en brottsutredning om människorov. Pojkvännen statusuppdaterar då på Facebook: "Vi har sett att ni saknar oss. Men ni behöver inte vara oroliga!". Telefonen registreras via GPS i närheten av Västerås klockan fyra på morgonen.

7 augusti. Pojkvännen ringer upp Missing people, utger sig för att vara Jens och säger att han befinner sig i Ayia Napa och att allt är bra.

8 augusti. Jens Janzon hittas död i ett källarförråd i Skoghall. Samtidigt ändrar polisen brottsrubriceringen till misstänkt mord. Pojkvännen anhålls i sin frånvaro, skäligen misstänkt för mord. Polisen går ut med ett riks- och zonlarm i jakten.

9 augusti. Pojkvännen grips vid 18:30 i Enköpingstrakten. Misstankegraden mot mannen skärps efter ett första förhör.

10 augusti. Ett andra förhör hålls med pojkvännen vid lunchtid. Kort därpå går polis, åklagare och advokat ut med att mannen erkänt mordet på Jens.

11 augusti. Pojkvännen häktas på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Jens Janzons pojkvän har av vänner beskrivits som en omtyckt kille med humor. Men flera har också vittnat om att han genomgick en förändring.

–Jag märkte en klar skillnad, jag kände inte riktigt igen honom. Han påstod att han skulle få pengar, men det var massa konstigt prat. Till slut fick vi be honom att åka, det kändes inte bra, säger en god vän som hade honom på besök för två år sedan.

Var inte sig lik

En vän som brukade sitta barnvakt åt pojkvännen såg också att mannen inte var sig lik.

–Våren 2012 när jag träffade honom märkte jag att det var något galet. Han var lurig på ett sätt, berättar vännen.

Den våren lånade han också 8 000 kronor av sin chef, och uppgav att han annars skulle bli vräkt. Men chefen fick aldrig sina pengar tillbaka och stämde senare mannen.

Vänner till de båda har berättat för GT om hur Jens Janzon och hans pojkvän i våras blev förälskade och att lyckan spirade.

Men den 24 juli, bara dagar innan mordet på Jens, var pojkvännen inloggad på en dejtingsajt, där han har ett konto sedan förra hösten.

"Är singel. Är grabbig och ombytlig", står det i informationen på hans profilsida, som senast uppdaterades i slutet av juni.

"Hittat nya killar snabbt"

En nära vän till pojkvännen är inte alls förvånad över besöken på dejtingsajten.

–Han har alltid varit väldigt flörtig. Han har ju aldrig haft några svårigheter att hitta någon ny, och det har ofta gått väldigt snabbt också. Han hinner inte mer än att lämna en kille, så har han en ny dagen efter, säger hon.

Jens och pojkvännen träffades i våras. Innan dess uppges pojkvännen ha haft en rad relationer på olika orter i Sverige, och har också haft en registrerad partner i drygt tre år.

Nu höll Jens Janzon och pojkvännen på att köpa ett hus. Den 27 juli ska Jens enligt uppgifter till Missing people ha fått ett samtal från säljaren av huset.

–Säljaren ringde och sade att handpenningen inte betalats in. Då ska Jens ha blivit mycket upprörd, och konfronterat sin pojkvän med uppgifterna, vilket säljaren hör, säger Ellinor Carlsson, administratör på Missing people.

Ljög om miljonarv

Jens Janzon ska vid det här tillfället ha fått veta att det varken fanns pengar till något hus eller till någon Cypernresa och att hans pojkvän inte alls hade ärvt några miljoner av sin far som han påstått, uppger Missing people.

Pojkvännen är sedan i söndags häktad på sannolika skäl misstänkt för dråp den 27 juli.

Polis, åklagare och advokat har under hela ärendet gett väldigt lite information eftersom beslut tagits om yppandeförbud. Och tystnaden fortsätter att råda.

Jens Janzon Foto: Foto: privat –Ja, vi släpper inga uppgifter ur utredningen, säger åklagare Kurt Runhäll.

Men utredningsarbetet fortsätter för fullt.

–Det traskar på i planerade banor. Det fortskrider varje dag, undan för undan, säger Kurt Runhäll.

Hur jobbar ni just nu?

Det är traditionella saker, som att man ska hålla förhör, tittar på den tekniska bevisningen och analyserar det som finns.

GT kunde i helgen avslöja att den misstänkte pojkvännen ringt till Missing people efter försvinnandet och utgett sig för att vara Jens.

Skulle tysta Jens

Uppgifter som polisen i Värmland bekräftade för GT men som varken polis eller åklagare nu kommenterar ytterligare.

Den misstänktes advokat har inte gått att nå under söndagen och måndagen. Vid häktningsförhandlingen förklarade han dock att pojkvännen medger att han genom sitt handlande vållat Jens död, men inte uppsåtligen.

–Syftet har inte varit primärt att döda Jens utan att få tyst på honom eftersom han vid det här tillfället grälade och råkade ut för beskyllningar som han hade svårt att hantera, sa advokat Lennart Jemtelius vid häktningsförhandlingen.

Åtalet ska vara väckt den 23 augusti.