Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet om Wilmas pojkvän: Isoleras helt

Polisen misstänker att Wilma Andersson, 17, blivit mördad.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Polishuset i Uddevalla, där den misstänkte pojkvännen sitter häktad.Foto: LENNART REHNMAN

Wilma Anderssons mordmisstänkte pojkvän, som nekar till brott, hålls isolerad från omvärlden i polishuset i Uddevalla.

– Han har fullständiga restriktioner. Han får inte kommunicera utåt och inte läsa medier, säger åklagaren Jim Westerberg som leder utredningen.

Han konstaterar att bevisläget mot pojkvännen är ”bättre och klarare”.

Efter att en kroppsdel från Wilma Andersson hittades i torsdags kunde polisen slå fast att den försvunna flickan är död, men sökandet fortsätter alltjämt runtom i Uddevalla.

Samtidigt pågår utredningen kring vad som hänt. Hennes pojkvän, som är i 20-årsåldern, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

17-åringen från Lysekil anmäldes försvunnen 17 november, men sågs senast 14 november kring Walkesborg i Uddevalla. Pojkvännen greps 19 november och häktades senare.

Pojkvännen hålls isolerad

Åklagare Jim Westerberg konstaterar att bevisläget i utredningen är ”bättre och klarare”. 

– I och med att det kan konstateras att Wilma Andersson är avliden – det visste vi inte hundraprocentigt tidigare även om mycket talade för det – så går utredningen framåt. Det jobbas vidare med att analysera spår. Många analysresultat återstår, säger Jim Westerberg som inte kan uttala sig om vilka föremål som lämnats in eller vilka spår det handlar om.

– Det här är ännu bara i en inledningsfas.

Den misstänkte pojkvännen sitter isolerad med fullständiga restriktioner i häktet. De enda han får prata med är förhörsledaren och sin advokat.

– Han får inte kommunicera utåt och inte läsa medier just nu. Det skulle kunna påverka utredningen eftersom det skrivs så mycket, säger Jim Westerberg.

Polisen fortsätter sitt sökande. Bilden är tagen tidigare under sökandet.Foto: ADAM IHSE/TT
Wilmas pojkvän sitter häktad misstänkt för mordFoto: Privat

Nytt förhör hålls med pojkvännen

Han konstaterar att mannen kommer att höras ytterligare en gång innan häktningstiden går ut på fredag 6 december.

– Jag kommer sannolikt att begära att han ska fortsätta sitta häktad. En sån här utredning tar ofta väldigt lång tid. Om inte misstankarna försvagas kommer åtalet någon gång i vår, säger Jim Westerberg.

Han har också begärt att pojkvännen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning, för att bedöma om mannen kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

– Det är inte sällan att man förordnar detta i samband med häktningar när det gäller grova våldsbrott. I det här fallet är det ett mycket grovt våldsbrott och till detta kommer att det hittats en kroppsdel, konstaterar Jim Westerberg.

– Enligt förhörsledaren finns det tecken på att han har en psykisk sjukdom eller inte mår så bra. Sådana tecken gör också att man bör förordna en undersökning, fortsätter han.

Nekar till brott

Undersökningen innebär att en rättspsykiatriker intervjuar den misstänkte ”en timme eller två” och därefter gör en bedömning, förklarar Jim Westerberg. Det handlar om en förhandsundersökning inför en eventuellt större undersökning.

Mannen nekar till det han misstänks för.

– Hans inställning är fortfarande att han förnekar anklagelserna, säger hans advokat Beatrice Rämsell som i övrigt inte kan uttala sig.

– Jag har yppandeförbud i utredningen. Min klient har också gett mig klara och tydliga direktiv att inte uttala mig alls, säger hon.

Ytterligare en man i pojkvännens närhet är misstänkt i ärendet. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling, men släpptes senare på fri fot. Även han nekar till brott.

– Misstankarna kvarstår och den utredningen pågår också parallellt. Det är nu en insamlingsfas av fynd och analyser. Sedan pågår förhör när vi anser det lämpligt, säger Jim Westerberg.